Αρχική » Ασσύριοι της Ελλάδας – μια εισαγωγή

Ασσύριοι της Ελλάδας – μια εισαγωγή

0 comment 310 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Μια εισαγωγή

Ιστορία της Μικρασίας! 20ος αιώνας! Τα περισσότερα από τα γεγονότα είναι τραυματικά!

Αυτά τα γεγονότα ανήκουν στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία.

Όπως αναφέραμε σε σχετικά μας άρθρα, τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ

https://greekhumans.com/vasikes-chronologikes-periodoi-ths-istorias/

πρόκειται για την χρονική περίοδο μεταξύ των χρόνων 1832 – 1949 ή πιο γενικά 19ος – 20ος αιώνας.

Μια μαύρη σελίδα στην ιστορία

Το Τραυματικό για το οποίο θα αναφερθούμε είναι η Μικρασιατική Καταστροφή! Το βράδυ της αποφράδας 27ης Αυγούστου 1922 γράφονταν ο τραγικός επίλογος μιας εκ των δραματικότερων σελίδων της Μικρασιατικής ιστορίας. Όχι όμως μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους Αρμένιους και τους Ασσύριους. Σε αυτό το κείμενο θα αναφερθούμε στους «Ασσυροχαλδαίους της Ελλάδος», μια ολιγομελή κοινότητα της χώρας.

Ασσύριοι

Είναι γενικότερα ένα έθνος που αξίζει να μελετηθεί με σεβασμό προς την ιστορία του. Η ιστορία του έθνους αυτού σε ορισμένη χρονική περίοδο είναι κοινή με αυτή της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα με τους Έλληνες της Ανατολίας.

«Ο Ασσυριακός λαός είναι ένας από τους λίγους λαούς, που έχει υποστεί γενοκτονία, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί, ούτε έχει παρουσιαστεί στο βαθμό που της αξίζει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Ασσύριοι τίθενται σε σύγκριση με τις γενοκτονίες άλλων λαών. Με πολύ σεβασμό υποκλινόμαστε στα θύματα της γενοκτονίας που έχει υποστεί ο Ελληνισμός και ο αρμένικος λαός.»[1]

Στην ουσία η εν λόγω δήλωση εκφράζει την πικρία των Ασσυρίων για τη μη αναγνώριση της γενοκτονίας τους από τα κράτη του πλανήτη. Ειδικότερα, οι Ασσύριοι της Ελλάδας στοχεύουν στην ανάδειξη και αναγνώριση της γενοκτονίας του Ασσυριακού λαού. «Το ελληνικό κράτος δεν έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία».[2]

Πρόσφυγες – όχι μετανάστες

Ο ασσυριακός λαός είναι ο μόνος λαός που έχει πρόσφυγες και όχι οικονομικούς μετανάστες.[3] Η διαφορά των δυο εννοιών είναι διακριτή.[4] Ειδικότερα, πρόκειται για τα άτομα, τα οποία κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας, κατόρθωσαν να εγκαταλείψουν τον τόπο καταγωγής τους. Από την Ανατολία είναι που ξεκινούν οι προσφυγικές ροές των χριστιανικών πληθυσμών προς την Ελλάδα και λοιπές περιοχές.

Επίλογος

Καταλήγοντας, αξίζει να τονιστεί πως κάθε κεφάλαιο της Ελληνικής ιστορίας και ειδικότερα αυτό που συνδέεται με τη γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολίας (Έλληνες του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας) από τους Οθωμανούς στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι σημαντική η αναγνώριση διεθνώς και υπό κοινό ιστορικό πλαίσιο των γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμένιων και των Ασσυρίων, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι χριστιανικοί πληθυσμοί στη Μικρασία υπέφεραν αρκετά. Αντιμετώπισαν πληθώρα κακουχιών. Όποιος έφτασε στην μητροπολιτική Ελλάδα, συνεχίζει να έχει δυσκολίες πολλές. Συνολικά η γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολίας έχει χιλιάδες νεκρούς δολοφονημένους.

Αιωνία η μνήμη τους.

Μπορείτε να δείτε τα σχετικά άρθρα εδώ

https://greekhumans.com/3-ethnh-genoktonhthhkan-sthn-anatolia/

https://greekhumans.com/to-kefalaio-ths-mikrasiatikhs-katastrofhs/

https://greekhumans.com/afierwma-gia-ta-100-xronia-apo-th-mikrasiatikh-katastrofh/

Πηγές

[1] Μπατσάρα Κ., «Η Γενοκτονία των Ασσυρίων», Δήλωση στη σειρά βίντεο «Η γειτονιά μας», 01/08/20, ανακτήθηκε από https://www.youtube.com/watch?v=qXwdOVpeBDs (01-03-23)

[2] Μπατσάρα Κ., Προφορική Μαρτυρία, 11/04/23

[3] Μπατσάρα Κ., «Η Γενοκτονία των Ασσυρίων», Δήλωση στη σειρά βίντεο «Η γειτονιά μας», 01/08/20, ανακτήθηκε από https://www.youtube.com/watch?v=qXwdOVpeBDs (03-03-23)

[4] Οι πρόσφυγες είναι άτομα, τα οποία διαφεύγουν από ένοπλες συρράξεις ή διώξεις, ενώ οι μετανάστες επιλέγουν να μετακινηθούν, όχι εξαιτίας κάποιας άμεσης απειλής δίωξης ή θανάτου, αλλά κυρίως για να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Edwards A., «‘Πρόσφυγας’ ή ‘μετανάστης’ – Ποιος όρος είναι ο σωστός;», 11/07/16, ανακτήθηκε από https://www.unhcr.org/gr/12771-prosfygas_i_metanastis.html (03-03-23)

Πηγή εικόνας

https://assyrians.gr/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε