Αρχική » Σουηδία – η σημαία της υψώθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ

Σουηδία – η σημαία της υψώθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ

0 comment 176 views

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία σήμερα Δευτέρα (11/3) καλωσορίζει επίσημα το 32ο μέλος της Συμμαχίας, τη Σουηδία, υψώνοντας τη σημαία της χώρας στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

«Είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καλωσορίζοντας τη Σουηδία ως το 32ο μέλος της Συμμαχίας, παρουσία του Σουηδού πρωθυπουργού, Ουλφ Κρίστερσον. «Η Σουηδία απολαμβάνει πλέον την προστασία του άρθρου 5, την πλήρη εγγύηση για την ελευθερία και την ασφάλεια» των μελών της, τόνισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κάνει τη Συμμαχία και τη Σουηδία πιο ασφαλείς και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο».

Τόνισε, επίσης, ότι «ο Πούτιν ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ», αλλά έλαβε ακριβώς το αντίθετο, «με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να είναι πλέον πλήρη μέλη της Συμμαχίας και την Ουκρανία να είναι πιο κοντά παρά ποτέ στο να γίνει μέλος». Η Σουηδία χρειάστηκε να περιμένει δύο χρόνια για την επικύρωση της ένταξής της από τα 31 μέλη της Συμμαχίας.

Έπειτα από δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, για να άρει το βέτο της και παράλληλα αντιμέτωπη με την απροθυμία του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, η Σουηδία σήμερα καταφέρνει να γίνει επίσημα το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Η Φινλανδία κατάφερε να γίνει το 31ο μέλος της Συμμαχίας ένα χρόνο πριν. Ανατρέποντας μια παράδοση ουδετερότητας δεκαετιών, οι δύο Σκανδιναβικές χώρες είχαν υποβάλει ταυτόχρονα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η σουηδική σημαία υψώνεται εδώ, στην έδρα του ΝΑΤΟ, έχοντας την ισχυρή υποστήριξη του κοινοβουλίου μας και του σουηδικού λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουλφ Κρίστερσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γ. Στόλτενμπεργκ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πηγή είδησης – φωτογραφίας

https://www.zougla.gr/

Ολόκληρη η είδηση εδώ

https://www.zougla.gr/

Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε