Αρχική » 20ος αιώνας – ο πιο αιματηρός

20ος αιώνας – ο πιο αιματηρός

0 comment 421 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Εισαγωγή

Όπως αναφέρθηκε σε προγενέστερο άρθρο μας, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ

https://greekhumans.com/vasikes-chronologikes-periodoi-ths-istorias/

η Ιστορία διαχωρίζεται σε ορισμένες βασικές χρονολογικές περιόδους.

Εμείς θα αναφερθούμε στον 20ο αιώνα, από ιστορικής πλευράς πάντοτε. Εδώ συναντούμε την Ύστερη Σύγχρονη Περίοδος (1750 – 1945). Είναι γνωστή και ως εποχή της επανάστασης. Τοποθετείται μεταξύ της Βιομηχανικής Επανάστασης και του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Β΄ ΠΠ). Επίσης, έχουμε τη Νεότερη Ιστορία (19ος – 20ος αιώνας) και τη Σύγχρονη Ιστορία (1945 – σήμερα).

Από τον 19ο στον 21ο και στη μέση ο 20ος αιώνας

Παρόλο που ο 19ος αιώνας ήταν από τους πιο ειρηνικούς για την ευρωπαϊκή ήπειρο, ο 20ός αποδείχθηκε ο πιο αιματηρός αιώνας.

Ο 19ος ήταν ο αιώνας με μια αφετηρία επιστροφής στο παρελθόν και στη συνέχεια της κατάκτησης των ιδανικών της Γαλλικής επανάστασης. Ονομάστηκε γι’ αυτό αιώνας των ελευθεριών.

Εξέθρεψε δύο παγκόσμιες συρράξεις με εκατομμύρια θύματα και στο τέλος έναν Ψυχρό πόλεμο ανάμεσα στον δυτικό και τον ανατολικό κόσμο. Η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση άλλαξε ριζικά τους όρους του παιχνιδιού. Η Κίνα κληρονόμησε την αποκλειστικότητα του κομμουνιστικού θυρεού και κατάφερε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης χάρη στο μεικτό της σύστημα.

Ο 21ος αιώνας ξεκίνησε με μία μεγάλη αιματηρή σύρραξη, με την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Όσο για το διεθνές σύστημα, αυτό πλέον είναι διπολικό, με ΗΠΑ και Κίνα να μοιράζονται τις τύχες του κόσμου.

20ος αιώνας – ο πιο αιματηρός

Με απλά λόγια, ο 20ος αιώνας καλύπτει 100 έτη, μεταξύ του 1900 και του 2000. Ωστόσο, αυτά τα 100 χρόνια είναι γεμάτα από πολέμους, εχθρικές συγκρούσεις και γενοκτονίες. Υπάρχουν ακόμα αλλαγές συνόρων, επαναστάσεις. Όλα αυτά, τόσο στη γειτονιά της Ελλάδας, στη νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και στην Ευρώπη συνολικά. Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι η διεξαγωγή επίσης 2 Παγκοσμίων Πολέμων (ΠΠ). Είναι ο Α΄ΠΠ και ο Β΄ΠΠ.

Ελλάδα

Χαρακτηριστικό στοιχείο για την Ελλάδα είναι το παρακάτω. Η χώρα εντός του 20ου αιώνα πολεμά συνεχώς. Η αυγή του αιώνα αυτού τη βρίσκει να αγωνίζεται για την ελευθερία της Μακεδονίας. Έπονται οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ΒΠ και Β΄ΒΠ. Ξεκινά ο Α΄ΠΠ και έρχεται η απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, η οποία οδηγείται στη Μικρασιατική Καταστροφή. Περίοδος Μεσοπολέμου και προσφυγικές ροές είναι τα επόμενα ιστορικά γεγονότα, αλλά η Ελλάδα θα ξαναπολεμήσει στο Β΄ΠΠ. Και ενώ δεν έφταναν όλα αυτά έρχεται και ο Εμφύλιος Πόλεμος, όπου ακούγεται σε γνωστή ταινία η έκφραση: «Έλληνες να τουφεκάνε Έλληνες».

Επίλογος

100 μόνο έτη ιστορίας του κόσμου, αλλά τόσο αιματηρά χρόνια. Στρατοί να μάχονται για την ελευθερία ή ανεξαρτησία τους και άλλοι για την επέκταση των εδαφών που ελέγχουν. Δυστυχώς, η μνήμη για όλα τα θύματα αυτού του αιώνα θα υπάρχει για να μας θυμίζει τις συνέπειες των πολέμων.

Βιβλιογραφία

https://www.politeianet.gr/books/9786188601925-beremis-thanos-proti-uli-20os-aionas-351337

Πηγή εικόνας

https://simerini.sigmalive.com/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε