Αρχική » Ο λόγος για τη γερμανική γλώσσα

Ο λόγος για τη γερμανική γλώσσα

0 comment 346 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Εισαγωγή

Η γερμανική γλώσσα αποτελεί την επίσημη γλώσσα της Γερμανίας, της Αυστρίας, αλλά και μεγάλου μέρους της Ελβετίας.

Η γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Πιο συγκεκριμένα ανήκει στην ομάδα των δυτικών γερμανικών γλωσσών, η οποία περιλαμβάνει και τα Αγγλικά, τα Ολλανδικά και τα Αφρικάανς.

Η ιστορία των γερμανικών

H εξέλιξη της γερμανικής ξεκινάει από το 2ο αιώνα π.Χ., όταν υφίσταται τον 1ο συμφωνικό μετασχηματισμό. Στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ., παρατηρείται η 2η φθογγική μεταβολή, η οποία εκδηλώθηκε από το γερμανικό φύλο των Λογγοβάρδων. Κυριάρχησαν 2 γλωσσικά συστήματα, αυτό της Hochdeutsch (Άνω Γερμανικής) και αυτό της Niederdeutsch (Κάτω Γερμανικής). Από το 1ο γλωσσικό σύστημα προέρχεται η σημερινή κοινή γερμανική γλώσσα, ενώ από το 2ο προέκυψαν οι υπόλοιπες γερμανικές γλώσσες (αγγλοσαξωνικές και σκανδιναβικές).

Πιο συγκεκριμένα, η εξέλιξη της Hochdeutsch (Κοινής Γερμανικής) διακρίνεται σε 3 φάσεις: την περίοδο της Παλαιάς Άνω Γερμανικής (800-1100 μ.Χ., την περίοδο της Μέσης Άνω Γερμανικής (1100-1350 μ.Χ.) και την περίοδο της Νέας Άνω Γερμανικής (1350 μ.Χ.-σήμερα).

Η 3η γλωσσική περίοδος της γερμανικής αρχίζει με τον σχηματισμό ποικίλων διαλέκτων. Η διάλεκτος που τελικά επικράτησε ως εθνική γλώσσα των Γερμανών, τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο, ήταν αυτή που επέβαλε ο Λούθηρος.

Η Γερμανική στις μέρες μας

Σήμερα, τα Γερμανικά αποτελούν την τρίτη περισσότερο διδασκόμενη γλώσσα στην Ευρώπη μετά την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Αν τα Αγγλικά, για τα οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο στη στήλη, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ

https://greekhumans.com/mia-eisagvgh-gia-thn-agglikh-glwssa/

αποτελούν ένα “must”, τα Γερμανικά αποτελούν σίγουρα ένα “plus” σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο παγκοσμιοποιούμενο περιβάλλον. Παρότι η γνώση της Αγγλικής θεωρείται σήμερα αυτονόητη, οι δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας βελτιώνονται σημαντικά με τη γνώση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας και μάλιστα της Γερμανικής.

Επίλογος

Καταλήγοντας, αξίζει να επισημάνουμε πως η γνώση της αγγλικής γλώσσας σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για έναν άνθρωπο, που επιθυμεί να εργαστεί στη βιομηχανία, στον χώρο των κατασκευών και σε μια ευρεία γκάμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Πηγή πληροφόρησης

https://www.grapsa.edu.gr/germanika-proelefsi

https://www.germanika.com.gr/giati-germanika/

Πηγή Φωτογραφίας

https://www.elniplex.com

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε