Αρχική » Θεσσαλονίκη – τα απομεινάρια μιας προηγούμενης εποχής

Θεσσαλονίκη – τα απομεινάρια μιας προηγούμενης εποχής

0 comment 285 views

Θεσσαλονίκη! Μια πόλη πανέμορφη!

Μπορούμε λοιπόν, να τη γνωρίσουμε, μέσα από τη δημιουργικότητα και τον φακό του Άρη Παπασπύρου.

Θεσσαλονίκη! Όταν ακούτε για αυτή την πόλη, το αίσθημα της χαλάρωσης έρχεται στο μυαλό σας κατευθείαν. Ωστόσο, ταυτόχρονα έρχεται στο μυαλό μια πιο καλλιτεχνική σκέψη. Αυτό συμβαίνει, επειδή αυτή η πόλη έχει πολλή ομορφιά κρυμμένη μέσα της… από τα παλιά.

Η Θεσσαλονίκη, γνωστή και ως Thessalonica, Saloniki or Salonica, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους στη μητροπολιτική της περιοχή. Είναι πρωτεύουσα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, της διοικητικής περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης. Στα ελληνικά είναι επίσης γνωστή ως η Συμπρωτεύουσα, μια αναφορά στο ιστορικό της καθεστώς και ως «Συμβασιλεύουσα» πόλη της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινή) Αυτοκρατορίας, παράλληλα με την Κωνσταντινούπολη.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στον Θερμαϊκό Κόλπο, στη βορειοδυτική γωνία του Αιγαίου. Οριοθετείται στα δυτικά από το δέλτα του Αξιού. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, το ιστορικό κέντρο, είχε πληθυσμό 325.182 κατοίκους το 2011, ενώ η αστική περιοχή της Θεσσαλονίκης είχε πληθυσμό 824.676 και η μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης είχε 1.030.338 κατοίκους το 2011. Είναι η δεύτερη σημαντική οικονομική, βιομηχανική, εμπορική και πολιτική περιοχή της Ελλάδας. Αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο για την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, κυρίως μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η πόλη φημίζεται για τα φεστιβάλ, τις εκδηλώσεις και την έντονη πολιτιστική της ζωή γενικότερα, και θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Εκδηλώσεις όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται ετησίως, ενώ η πόλη φιλοξενεί επίσης τη μεγαλύτερη διετή συνάντηση της ελληνικής διασποράς. Η Θεσσαλονίκη ήταν η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014.

Απολαύστε λοιπόν, μια περιήγηση μέσα στην πόλη, περνώντας από ενδιαφέροντα σημεία. Όλα αυτά έχουν να πουν πολλά για την πόλη.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

https://www.youtube.com/watch?v=_XLKZYUk8JY

Για περισσότερα short films του Άρη Παπασπύρου δείτε εδώ

https://www.youtube.com/@arispapaspyros

Βίντεο: Άρης Παπασπύρος

Φωτογραφία: Αριστείδης Ρούνης

Άρης Παπασπύρος

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063619834916

https://www.instagram.com/arispapaspyros_filmmaker/

Πριν Φύγετε