Αρχική » Σκέψεις περί ελληνικής γλώσσας

Σκέψεις περί ελληνικής γλώσσας

0 comment 878 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Εισαγωγή

Η ελληνική γλώσσα αποτελεί την επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Ελληνική, με τη μαθηματική δομή της, είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σε αυτή δεν υπάρχουν όρια (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft). Η ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει λέξεις και έννοιες που παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο.

Η ελληνική γλώσσα στην αγγλική

Η αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις, από τις οποίες 41.615 λέξεις προέρχονται από την ελληνική γλώσσα (βιβλίο Γκίνες).

Η Ελληνική και η Κινεζική αντάμα

Η Ελληνική και η Κινεζική είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη.

Η ιδιαιτερότητα της γλώσσας

Η ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει λέξεις και έννοιες που παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο. Μόνον η ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα.

Η ελληνική γλώσσα

Αυτή η γλώσσα μιλιέται με την μορφή της Νεοελληνικής σε όλο τον κόσμο. Ακόμα, μεταξύ των ηλικιωμένων ομιλητών, συναντάται με την μορφή ιδιωμάτων και διαλέκτων της, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους. Έτσι, «ακούγονται» τα κρητικά, τα κυπριακά, τα θρακιώτικα, τα ηπειρώτικα. Στους νέους ανθρώπους έχουν υπεισέλθει όροι από την argo ή τα greeklish.

Επίλογος

Καταλήγοντας, αξίζει να επισημάνουμε πως η ελληνική γλώσσα αποτελεί συστατικό στοιχείο του ελληνικού έθνους. Είναι ένα ουσιώδες κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από κάθε φορέα και την πολιτεία, ώστε να διαδίδεται η γλώσσα. Αυτό είναι το χρέος κάθε Έλληνα προς τους προγόνους του, που έδωσαν τη ζωή τους για την Πίστη τους, την παράδοση τους, το έθνος τους το ελληνικό. Δεν χωρούν σε αυτό το ζήτημα ιδεολογίες ή πολιτικές κατευθύνσεις.

Πηγή πληροφόρησης

https://www.tanea.gr

Φωτογραφία: Αριστείδης Ρούνης

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε