Αρχική » Συνέντευξη της Στέλλας Καραμπακάκη – Τέχνη της συγγραφής

Συνέντευξη της Στέλλας Καραμπακάκη – Τέχνη της συγγραφής

0 comment 379 views

Η κα Στέλλα Καραμπακάκη, συγγραφέας, «φιλοξενείται» στο https://greekhumans.com/.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που μας παραχωρεί απαντώντας στις ερωτήσεις μας σχετικά με την διαδρομή της στην λογοτεχνία, το έργο της και την τοποθέτησή της γύρω από την τέχνη της συγγραφής.

Η συγγραφή ήταν μια τυχαία ανακάλυψη σας ή ένας στόχος που επιτεύχθηκε;

Η αγάπη μου για τη συγγραφή ήταν μια τυχαία ανακάλυψη. Ήταν κάτι που κατάλαβα από μικρή ηλικία πως μου έδινε χαρά, με ηρεμούσε και με βοηθούσε να εκφράζομαι. Ωστόσο δεν είχα ποτέ το όνειρο και τον στόχο να γίνω συγγραφέας, δεν περίμενα να κυκλοφορήσει κάποιο βιβλίο μου. Έγραφα για μένα. Ακόμα και τώρα, τόσα χρόνια μετά, γράφω τα βιβλία μου, πρωτίστως, για μένα.

Η έκδοση του πρώτου μου βιβλίου ήταν επίσης κάτι σχεδόν «τυχαίο», αφού ο πρώτος εκδοτικός οίκος που αξιολόγησε ένα ολοκληρωμένο κείμενο μου, το 2009, αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση του.

Και κάπως έτσι κυκλοφόρησε το «Οι Άντρες είναι σαν τα παπούτσια», σε μια εποχή που τα βιβλία ήταν λιγότερα, οι αναγνώστες περισσότεροι και οι απαιτήσεις υψηλότερες.

Πότε ξεκινήσατε να γράφετε;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έγραφα και έφτιαχνα δικές μου ιστορίες. Πιο «σοβαρά» και οργανωμένα ξεκίνησα να γράφω σε μεγαλύτερη ηλικία όμως, νομίζω γύρω στα είκοσι. Πολλά παιδιά εκφράζονται μέσα από τη γραφή, αυτό δεν σημαίνει πως μεγαλώνοντας θα γίνουν ταλαντούχοι συγγραφείς. Αυτό ισχύει για όλες τις τέχνες βέβαια. Και με τη ζωγραφική ασχολήθηκα από μικρή και με τη μουσική επίσης, δεν έγινα όμως ούτε ζωγράφος ούτε μουσικός. Σημασία έχει τι κάνει κανείς σε μεγαλύτερη ηλικία. Τότε φαίνεται πιο καθαρά το ταλέντο ή η απουσία του.

Τι είναι η συγγραφή για σας με 3 λέξεις;

Έκφραση, Ψυχοθεραπεία, Επάγγελμα.

Τι θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας μέσω των βιβλίων σας;

Τα βιβλία μου, σε ένα πρώτο επίπεδο, έχουν στόχο να διασκεδάσουν τους αναγνώστες και να αποτελέσουν απολαυστικά, χιουμοριστικά αναγνώσματα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, στόχος τους είναι να αναδείξουν τις δυσκολίες των σύγχρονων σχέσεων – φιλικών ή ερωτικών. Οι δυσκολίες που περνάμε, στην προσπάθεια μας να συσχετιστούμε με άλλους ανθρώπους, να τους καταλάβουμε και να τους βοηθήσουμε να μας καταλάβουν, αποτελούν έναν μεγάλο… βραχνά, αλλά και ένα πολύ γοητευτικό κομμάτι της ζωής μας συνάμα. Κάθε σχέση αφήνει το δικό της μοναδικό αποτύπωμα, κάθε ιστορία αγάπης είναι ξεχωριστή και αυτό είναι κάτι που με γοητεύει και αποτελεί μια μόνιμη πηγή έμπνευσης για μένα.

Τα βιβλία σας βασίζονται σε δικές σας βιωματικές καταστάσεις;

Σχεδόν όλα μου τα βιβλία περιέχουν στοιχεία από καταστάσεις που έχω ζήσει. Αποδίδονται μέσα από ένα χιουμοριστικό πρίσμα, αλλάζουν μορφή και μπολιάζονται με πολλά φανταστικά στοιχεία, όμως έχουν και πολλά ψήγματα της δικής μου προσωπικής αλήθειας και πραγματικότητας. Δεν βασίζονται ωστόσο αποκλειστικά και μόνο σε βιωματικές καταστάσεις. Οι χαρακτήρες μου δεν μοιάζουν με πραγματικούς ανθρώπους, είναι μονόπλευροι και έχουν έντονο το στοιχείο της καρικατούρας, αφού ο στόχος τους είναι να εξυπηρετήσουν την αφήγηση μου, όχι να εξελιχθούν μέσα από αυτήν, όπως συμβαίνει στις πιο κλασικές φόρμες γραφής. Προτιμώ να ξεφεύγω και να γράφω με πιο πρωτότυπο τρόπο. Θεωρώ πως οι κλασικές φόρμες από τη μία έχουν κορεστεί και από την άλλη υπάρχουν εξαιρετικοί, αξεπέραστοι συγγραφείς, για να διαβάσει κανείς αν ενδιαφέρεται για ένα κλασικό μυθιστόρημα με αρχή μέση και τέλος.

Ποια είναι η άποψή σας για τη σύγχρονη λογοτεχνία και τι ορίζουμε ως σύγχρονη λογοτεχνία;

Η άποψη μου είναι πως η λογοτεχνία κάθε εποχής πρέπει να αγγίζει τον ρεαλισμό και να θίγει κοινωνικά ζητήματα που αφορούν το σήμερα. Κάθε βιβλίο που αξίζει την προσοχή μας, εκφράζει με κάποιο τρόπο την εποχή του. Δεν έχει σημασία σε ποια εποχή το έχει τοποθετήσει θεωρητικά ο συγγραφέας, δεν έχει σημασία σε ποιο Σύμπαν -πραγματικό ή φανταστικό- επιλέγει να οριοθετήσει την ιστορία του. Η κοινωνική πραγματικότητα στην οποία ζει τον επηρεάζει και τον διαμορφώνει ως άνθρωπο, αναπόφευκτα λοιπόν επηρεάζει και τη γραφή του.

Για αυτό και οι συγγραφείς κάθε εποχής, ανεξαρτήτως του τι γράφουν, αφήνουν το αποτύπωμα της εποχής τους. Οι δικοί μας σύγχρονοι συγγραφείς είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας: μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε αποσύνθεση και μιας εποχής που «ό,τι δηλώσεις, είσαι». Υπάρχουν οι συγγραφείς που έχουν διάρκεια στον χρόνο και θα μείνουν να χαρακτηρίζουν τη γενιά μας για την ιδιαιτερότητα της γραφής τους, αλλά υπάρχουν και πολλά «παρατράγουδα» που γράφουν για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους και να «δηλώσουν» συγγραφείς, χωρίς να έχουν κάτι να προσφέρουν στη σύγχρονη λογοτεχνία.

Πιστεύετε πως οι κλασικοί λογοτέχνες υπερτερούν των σύγχρονων; Αν ναι γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό και τι θα μπορούσε να αλλάξει;

Πιστεύω πως σε κάθε εποχή υπάρχουν εξαιρετικοί συγγραφείς που έχουν πολλά να δώσουν στο αναγνωστικό κοινό. Απλώς σε άλλες εποχές δεν ήταν τόσο δύσκολο να ανακαλύψει κανείς ένα καλό βιβλίο. Η έκδοση των βιβλίων ήταν περιορισμένη, οι εκδότες επέλεγαν να επενδύσουν σε βιβλία που πίστευαν πως άξιζαν και οι αναγνώστες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στην… αφρόκρεμα των γραφιάδων. Σήμερα, αντιθέτως, υπάρχει ένας καταιγισμός από βιβλία γραμμένα στο πόδι, από ανθρώπους χωρίς κανένα ταλέντο στη γραφή, που νομίζουν πως αν προωθήσουν και υπερπροβάλλουν ένα βιβλίο στα social media θα κάνουν κάποια «επιτυχία». Αυτό που θα μπορούσε και πρέπει να αλλάξει είναι η αυστηρότητα με την οποία γίνεται η επιλογή των βιβλίων που κυκλοφορούνε στην αγορά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα έλεγα πως, προς το παρόν, είμαι περισσότερο στο «τώρα» και δεν έχω κάτι νέο στα σκαριά για το μέλλον. Μόλις κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Λυκόφως, το δέκατο βιβλίο μου: τρεις ιστορίες φαντασίας, που γράψαμε μαζί με τον Γιώργο Γιώτσα, έναν βραβευμένο συγγραφέα του φανταστικού, με τίτλο «Η πολλή αγάπη σκοτώνει». Το βιβλίο ανήκει θεωρητικά στην κατηγορία του yound adult fantasy, αγγίζει ωστόσο και κοινωνικά θέματα, με πρώτο και σημαντικότερο τη γυναικεία κακοποίηση, αλλά και τη διαφορετικότητα.

Παράλληλα, είμαι στη σεναριακή ομάδα της σειράς «Το Ναυάγιο» στο MEGA. Το σενάριο υπογράφει ο Γιώργος Κόκουβας και έχω την τιμή και την πολύ μεγάλη χαρά να συνεργάζομαι μαζί του αυτή την τηλεοπτική σεζόν.

Είναι μια εξαιρετικά δημιουργική χρονιά, με πολύ ωραίες συνεργασίες και ελπίζω στο μέλλον να συνεχίσω στους ίδιους ρυθμούς!

Ευχαριστούμε θερμά!

Για το GreekHumans Αναστασία Σταυράκη, συντάκτρια

Πριν Φύγετε