Αρχική » Άποψη για την ιταλική γλώσσα

Άποψη για την ιταλική γλώσσα

Προσόν για κάθε άνθρωπο που τη γνωρίζει

0 comment 299 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Εισαγωγή

Η ιταλική γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των ρομανικών, ή αλλιώς λατινογενών γλωσσών. Από αυτές θεωρείται η γλώσσα με τη μεγαλύτερη ομοιότητα με τα Λατινικά από άποψη λεξιλογίου.

Ομιλητές ιταλικής

Συνολικά, η ιταλική γλώσσα ομιλείται από περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους. Όσον αφορά τον αριθμό των ομιλητών, τα ιταλικά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν γλώσσες όπως τα αγγλικά ή τα μανδαρινικά ή τα ισπανικά. Ωστόσο, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και με μεγαλύτερη επιρροή γλώσσες στον κόσμο. Τα ιταλικά είναι η μητρική γλώσσα περίπου 65 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην Ιταλία κυρίως. Επίσης, είναι η δεύτερη γλώσσα άλλων 15 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα ιταλικά ως επίσημη γλώσσα

Τα ιταλικά αποτελούν την επίσημη γλώσσα της Ιταλίας. Επίσης, στο Βατικανό και το Σαν Μαρίνο. Είναι επίσης μία από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας, μαζί με τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ρομανσικά, με το ποσοστό των ομιλητών στη χώρα να αγγίζει περίπου το 8%. Ακόμα, είναι η γλώσσα της κροατικής χερσονήσου της Ίστριας. Μειονότητες ιταλόφωνων υπάρχουν, μεταξύ άλλων περιοχών, στη νότια Γαλλία και στο Μονακό.

Διάλεκτοι

Στην Ιταλία ωστόσο, εκτός από τα κοινά ιταλικά, ομιλούνται και πολλές διάλεκτοι σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πάνω από 30 ξεχωριστές διάλεκτοι, με γνωστότερες τα Ναπολιτάνικα, τα Σικελιάνικα, τη διάλεκτο της Λομβαρδίας και της Λιγουρίας, της Σαρδηνίας και της Μπολόνια.

Η Ιταλική στις μέρες μας

Στις μέρες μας η γνώση ιταλικών είναι δύναμη, διότι προσφέρει την δυνατότητα πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα της ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας πραγματικότητας όπως

-λογοτεχνία,

-ιστορία,

-επιστήμη,

-θέατρο,

-όπερα,

-μοντέρνα μουσική,

-κινηματογράφο,

-τουρισμό,

-σχεδιασμό αλλά και μόδα!

Τέλος, αρκετοί Έλληνες φοιτούν σε ιταλικά πανεπιστήμια. Επίσης διαβιούν στην Ιταλία, όπου εργάζονται εδώ και έτη. Οπότε, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, είναι μεγάλης σημασίας η γνώση της γλώσσας αυτής.

Πηγή πληροφόρησης

https://www.grapsa.edu.gr/blog/italiki-glossa

https://acade-cultural.gr/

https://www.eurognosi.com/

Πηγή Φωτογραφίας

https://www.grapsa.edu.gr/blog/italiki-glossa

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε