Αρχική » Συνέντευξη του Γιώργου Λυκοκάπη – Πόλεμος στη Γάζα

Συνέντευξη του Γιώργου Λυκοκάπη – Πόλεμος στη Γάζα

0 comment 331 views

Σε συνέντευξη για το https://greekhumans.com/, ο κ. Γιώργος Λυκοκάπης, πολιτικός επιστήμων – δημοσιογράφος και αρθρογράφος του SLpress, κλήθηκε να σχολιάσει ζητήματα που αφορούν στον πόλεμο στη Γάζα, την πολιτική των ΗΠΑ – Ισραήλ – Τουρκίας.

Μέσα από τη συνέντευξη καταφέραμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον κ. Λυκοκάπη.

Εισαγωγική τοποθέτηση

κ. Λυκοκάπη, πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για το έργο σας στην ελληνική αρθρογραφία. Πείτε μας αρχικά σας παρακαλώ, αυτό το χρονικό διάστημα με ποιο μέσο συνεργάζεστε. Επιπλέον, ποιο μέσο έκφρασης προτιμάτε για να εκφράζεστε, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή το έντυπο και γιατί;

Να σας ευχαριστώ και εγώ από πλευράς μου για την φιλοξενία. Είμαι συνεργάτης της ηλεκτρονικής εφημερίδας SLpress.gr του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού και αρθρογραφώ τακτικά στην Εφημερίδα «Πελοπόννησος». Αναμφισβήτητα το κάθε μέσο ενημέρωσης έχει την δική του μαγεία, αλλά προσωπικά δεν βάζω τίποτα πάνω από το έντυπο, στο οποίο έχω μεγάλη αγάπη από μικρό παιδί, καθώς λάτρευα το διάβασμα, βιβλίων και εφημερίδων, μία συνήθεια που με ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, ο πατέρας μου εργάζονταν σε τοπικές εφημερίδες, οπότε μάλλον πήρα και από κει το σχετικό μικρόβιο!

Πολεμικές Συγκρούσεις

Πολεμικές επιχειρήσεις δυστυχώς διεξάγονται σε αρκετά σημεία του πλανήτη. Πρώτα από όλα, για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι ξεκινά μια ένταση, που καταλήγει σε πόλεμο; Ποια συνήθως η αιτία και ποια η αφορμή;

“Ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις” έλεγε ο Μακιαβέλι, μία ρήση άκρως επίκαιρη μέχρι σήμερα. Συχνά ο πόλεμος εκλαμβάνεται από κάποια πλευρά ως ένα είδος «περιπάτου», ως μια στρατιωτική σύγκρουση μερικών ημερών η οποία θα καταλήξει σε μία ευνοϊκή διευθέτηση για τον επιτιθέμενο και μία απολύτως ελεγχόμενη σύγκρουση, όπου δεν θα εμπλακούν άλλα μέρη. Αυτή ήταν η αίσθηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν εισβάλει στην Ουκρανία και γνωρίζουμε τι ακολούθησε.

Επιπλέον, όπου είναι ισχυρά τα «φαντάσματα της Ιστορίας» (όπως εύστοχα έχει γράψει ο Ρόμπερτ Κάπλαν) δημιουργείται πάντα το υπόστρωμα για έναν πόλεμο. Όπου υπάρχουν συνοριακές, εδαφικές εκκρεμότητες (Παλαιστινιακό) ή περιοχές αμφισβητούμενης κυριαρχίας μετά από την διάλυση πολυεθνικών κρατών (οι “παγωμένες συγκρούσεις”  που προέκυψαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης) το κίνητρο για έναν πόλεμο παραμένει ισχυρό.

Τέλος, μία πλευρά ξεκινά έναν πόλεμο γιατί μπορεί να προσδοκά ακριβώς στην γενίκευση του. Αυτό είναι ένα από τα κίνητρα της Χαμάς για την επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ. Η ισλαμική οργάνωση προσδοκούσε σε μία ενεργή πολεμική εμπλοκή του Ιράν και των συμμάχων του (λιβανέζικη Χεζμπολάχ κτλ) που μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί σε έναν πόλεμο φθοράς κατά του Ισραήλ.

Πόλεμος στη Γάζα

Ένας πόλεμος που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Μια γενική τοποθέτηση αρχικά. Ποια μπορεί να είναι η έκβαση του;

Ακόμα και αν υποθέσουμε πως το Τελ Αβίβ επιτύχει την ολική συντριβή της Χαμάς (κάτι στην πραγματικότητα δεν μπορεί να το καταφέρει, όπως εκτιμούν ακόμα και οι ΗΠΑ) υπάρχει εμφανής διάσταση για την επόμενη μέρα στην Γάζα και γενικότερα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μεταξύ του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας, δηλαδή των ΗΠΑ, της ΕΕ, αλλά και των αραβικών κρατών που το έχουν αναγνωρίσει και προτίθεται να το αναγνωρίσουν (Σαουδική Αραβία).

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, επί της ουσίας όμηρος εξτρεμιστικών και υπερεθνικιστικών κομμάτων, για την επόμενη μέρα προσβλέπει σε λύσεις, όπως στην επαναφορά της ισραηλινής κατοχής στην Γάζα και στον εκτοπισμό των Παλαιστινιών «σε τεχνητό νησί της Μεσογείου» (η πρόταση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στους έκπληκτους Ευρωπαίους ομολόγους του).

Η επιμονή του Ισραήλ σε μία αποκλειστικά πολεμική διευθέτηση της σύγκρουσης, με ταυτόχρονη διαιώνιση της κατοχής στην Δυτική Όχθη (όπου να σημειώσουμ