Αρχική » Συνέντευξη με την κ. Βασιλική Μπίχτα: Δημιουργική γραφή και οφέλη

Συνέντευξη με την κ. Βασιλική Μπίχτα: Δημιουργική γραφή και οφέλη

0 comment 917 views

Η κ. Βασιλική Μπίχτα, φιλόλογος – συγγραφέας – αρθρογράφος μιλάει στο GreekHumans

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για τη δημιουργική γραφή.

Εισαγωγική τοποθέτηση

κα. Μπίχτα, συγχαρητήρια για όλο το δημιουργικό έργο σας. Θα θέλαμε να μάθουμε αρχικά τι σημαίνουν για εσάς οι σπουδές στη φιλολογία και ποιους «δρόμους» μπορεί να επιλέξει κανείς μετά από αυτή.

Σας ευχαριστώ πολύ για την δυνατότητα που μου δίνετε να με γνωρίσει ο κόσμος. Απαντώντας στην ερώτησή σας, η φιλολογία για μένα ήταν μεγάλη αγάπη και στόχος ζωής. Ήθελα πολύ να ασχοληθώ με την διδασκαλία για αυτό και ήταν η πρώτη μου επιλογή. Συνειδητά λοιπόν σπούδασα φιλόλογος. Ο «δρόμος» που θα επιλέξει κάποιος μετά, έχοντας σπουδάσει φιλολογία εξαρτάται αφενός από τους επαγγελματικούς στόχους που έχει και αφετέρου από την αγάπη του προς το επάγγελμα. Μπορεί να ασχοληθεί με την επιμέλεια κειμένων, με τη συγγραφή, με την έρευνα ακόμη και με τη μετάφραση.

Δημιουργική γραφή

Πρόδηλο είναι πως απολαμβάνετε την ενασχόληση σας με τη δημιουργική γραφή, παρακολουθώντας την σελίδα σας στο Instagram: Ela_na_mathoume_mazi. Ποιος ο λόγος της δημιουργίας της;

Η σελίδα μου στο Instagram δημιουργήθηκε έπειτα από αρκετή σκέψη. Ήθελα οι απόψεις και τα άρθρα μου να έχουν «στέγη». Το περιεχόμενο της σελίδας αφορά όχι μόνο γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές. Με έναν δικό μου τρόπο προσεγγίζω θέματα που αφορούν και τις τρεις παραπάνω ομάδες (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς).

Πως επιδρά στη ψυχολογία του ατόμου η δραστηριότητα της δημιουργικής γραφής και ποιο είναι αυτό το στοιχείο που ξεχωρίσατε στη δημιουργική γραφή για να ασχοληθείτε με αυτή;

Η δημιουργική γραφή ξεκίνησε για μένα δειλά δειλά όταν ήμουν ακόμη φοιτήτρια. Τότε ξεκίνησα να γράφω, χωρίς όμως να δημοσιεύω. Με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού μου αυτό άλλαξε, ίσως γιατί ένιωσα περισσότερο έτοιμη. Κατάλαβα ότι ήταν ένα κομμάτι που μου έλειπε και ήρθε να με συμπληρώσει. Γράφοντας νιώθω γεμάτη. Στο χαρτί αποτυπώνω όσα σκέφτομαι δίχως δισταγμούς. Σαφέστατα λοιπόν και επιδρά θετικά στη ψυχολογία του ανθρώπου.

Παραμύθι

Μοναδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγγραφή παραμυθιών και η ανάγνωση τους από τα παιδιά ή στα παιδιά από τους γονείς. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες που έχει αυτό το είδος της δημιουργικής γραφής και ποια τα οφέλη που δύνανται να αποκομίσουν τα παιδιά από το παραμύθι;

Το να γράψει κάποιος ένα παραμύθι δεν είναι τόσο εύκολο εν τέλει γιατί απευθύνεται σε παιδιά. Όπως ξέρουμε καλά τα παιδιά είναι οι αυστηρότεροι κριτές. Δε λένε ψέματα και δε χαρίζονται. Σκεπτόμενη λοιπόν όλα τα παραπάνω, θα απαντήσω πως η συγγραφή παραμυθιού απαιτεί μεγάλη φαντασία και αφοσίωση. Διαβάζοντας παραμύθια στα παιδιά μας εμπλουτίζουμε τον ψυχικό τους κόσμο, το λεξιλόγιο τους και απελευθερώνουμε η φαντασία τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο «πνευματικό σας τέκνο», ένα παραμύθι με τίτλο: «Τα παιδιά του Κάδου και της Ανακύκλωσης». Ποια ήταν η αφορμή, ώστε να «προχωρήσετε» στην συγγραφή του;

Η αφορμή συγγραφής του παραμυθιού μου «τα Παιδιά του Κάδου και της Ανακύκλωσης» μου ήταν ο γιος μου. Λίγο αφότου γέννησα σε μια βόλτα μας στο πάρκο γεννήθηκε και η ιδέα για το παραμύθι. Ομαλά και αβίαστα. Θυμάμαι γύρισα στο σπίτι και ξεκίνησα να γράφω. Ενδόμυχα πιστεύω πως ήταν η κινητήρια δύναμη για να ξεκινήσει αυτό το όμορφο ταξίδι, με προορισμό τους μικρούς μου αναγνώστες και τη καρδιά τους.

Σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση.

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης, Ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε