Αρχική » Συνέντευξη με τoν κ. Ιωάννη Σαλακίδη

Συνέντευξη με τoν κ. Ιωάννη Σαλακίδη

0 comment 914 views

Ο κ. Ιωάννης Σαλακίδης, εκδότης και διευθυντής της Εφημερίδας «ΚΟΖΑΝΗ», μιλάει στο GreekHumans

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για την οικονομία στην περιοχή της Κοζάνης, αλλά και για την εμπειρία του στον ειδησεογραφικό χώρο με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

Εισαγωγική τοποθέτηση

κ. Σαλακίδη, θα θέλαμε να μάθουμε αρχικά λίγα λόγια για εσάς, την καταγωγή σας, τις σπουδές και την επαγγελματική σας ενασχόληση):

Είμαι από την Κοζάνη, οι γονείς μου κατάγονταν από τα χωριά Κοκκιναράς (κοινότητα Σκήτης) και τα Αλωνάκια, της περιοχής Καραγιαννίων (13 χιλιόμετρα από την Κοζάνη προς Καστοριά) και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Κοζάνη το 1957.

Σπούδασα θέατρο, σκηνοθέτης-ηθοποιός και αγγλική φιλολογία. Δεν «είχα το κουράγιο» να φύγω από την πόλη μου, που τόσο αγάπησα, έτσι ανέβασα στη σκηνή διάφορα θεατρικά έργα κορυφαίων συγγραφέων υψηλής δραματουργικής ποιότητας, συνεργαζόμενος με μεγάλους συλλόγους της πόλης, που γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία, όπως έγραψαν τουλάχιστον αναγνωρισμένοι άνθρωποι  του πνεύματος και της τέχνης στον τόπο μου.

Έγραφα και δημοσιογραφούσα για δύο χρόνια (1978-79) στην ημερήσια εφημερίδα της Κοζάνης «ΘΑΡΡΟΣ». Έκτοτε δούλεψα το ταξί του πατέρα μου, που έχασα πολύ νέο, και καθόσον το « σενάριο για τον ταξιτζή» τελείωσε, επανήλθα στη φυσική μου θέση. Έχοντας να επιλέξω όμως μεταξύ του σκηνοθέτη και του δημοσιογράφου, επέλεξα την δημοσιογραφία και το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΚΟΖΑΝΗ. Σήμερα διατηρώ μόνον την ηλεκτρονική εφημερίδα ΚΟΖΑΝΗ – efkozani.gr – σε συνέχεια της έντυπης η οποία κρίθηκε από αυτά που έγραφε και απ’ αυτά που δεν έγραφε (το αρχείο των φύλλων μιλάει πλέον εύγλωττα περί των επισημάνσεών μου το αληθές). 

Ειδησεογραφικός χώρος

Για ποιο λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στην ειδησεογραφία και εν τέλει να εκδίδετε την Εφημερίδα «Κοζάνη»;

Διακαής μου πόθος και στόχος στη ζωή μου, πάντα ήταν (και αν μπορούσα) να τινάξω λίγη σκόνη κι εγώ από τα σκαλοπάτια της ζωής, μέσα από την έγκυρη και αντικειμενική καταγραφή των όσων συμβαίνουν γύρω μας, μαχητικά και επαναστατικά, με την καλή του όρου σημασία και έννοια. Κοντολογίς, έκανα κι εγώ την επανάστασή μου, πάντα βέβαια στα πλαίσια της διαμόρφωσης γνώμης και συνειδήσεων των πολιτών, υπερκεράζοντας πολλές φορές κόστη (υλικά και πνευματικά) και ψυχοφθόρες καταστάσεις. Αυτοί ήταν, εν ολίγοις, οι λόγοι που πήρα την απόφαση να εκδώσω την εφημερίδα ΚΟΖΑΝΗ.

Είναι γεγονός πως η πανδημία έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομία της περιοχής της Κοζάνης. Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που έχετε εντοπίσει;

Η πανδημία επέδρασε αρνητικά στις οικονομίες όλων των περιοχών της χώρας μας, έτσι και της περιοχής μας. Το γενικότερο πρόβλημα, πανελλαδικά βέβαια, εδράζεται στην αποτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική των κυβερνώντων, στη διαχείριση του προβλήματος, στην ιεράρχηση και μεθόδευση των απαγορευτικών υγειονομικών διατάξεων, στην αντικειμενική ενημέρωση, όσον αφορά την πανδημία και τα εξ αυτής παράπλευρα ολέθρια αποτελέσματα. Έτσι «γεννήθηκε» η αντίδραση των πολιτών και η αμφισβήτηση των λεγομένων και εξαγγελθέντων από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας. Με απειλές και στείρες αντιπαραθέσεις, με κινδυνολογίες και μόνον, δεν λύνονται προβλήματα, όπως το τόσο μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας.

Με ποιους τρόπους μπορεί αυτή κατάσταση να αναστραφεί;

Με σωστή ενημέρωση, με πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού όλων των πολιτών, αυτών ακόμα που αρνούνται τα πάντα και δεν πειθαρχούν, με αξιόπιστη παράθεση στοιχείων και δεδομένων και όχι με απειλές, ποινές, διαταγές και εξαναγκασμούς.

Κλείνοντας, αν θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας ένα θετικό μήνυμα για την περιοχή, ποιο θα ήταν αυτό;

Υπομονή, ψυχραιμία, διαρκής εγρήγορση και αμέριστο ενδιαφέρον για αυτά που συμβαίνουν γύρω. Ενημερωμένοι πολίτες, ελεύθεροι και ενεργοί πολίτες, πάντα με θάρρος και φρόνηση…

Ευχαριστούμε θερμά!

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης , Ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε