Αρχική » Συνέντευξη με τον κ. Γιώργο Λυκοκάπη

Συνέντευξη με τον κ. Γιώργο Λυκοκάπη

0 comment 800 views

Ο κ. Γιώργος Λυκοκάπης, πολιτικός επιστήμων – δημοσιογράφος και αρθρογράφος στο SL press μιλάει στο GreekHumans

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για την αρθρογραφία και την επικαιρότητα.

Εισαγωγική τοποθέτηση

κ. Λυκοκάπη, πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για το έργο σας στην ελληνική αρθρογραφία. Πείτε μας αρχικά σας παρακαλώ, από που είναι η καταγωγή σας και ποιες οι σπουδές που ακολουθήσετε, έπειτα από τα σχολικά έτη.

Να σας ευχαριστήσω θερμά για την φιλοξενία στον ιστότοπο σας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα, έχω βέβαια και μία ιδιαίτερη αγάπη στην Μακεδονία, καθώς η μητέρα μου είναι από την Κοζάνη, όπως και για την Αθήνα, την πόλη των φοιτητικών μου χρόνων. Έχω σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα. Εδώ και περίπου τρία χρόνια, ασχολούμαι επαγγελματικά και με την δημοσιογραφία, αρθρογραφώντας κυρίως σε ενημερωτικές ιστοσελίδες. Η ενασχόληση μου με την δημοσιογραφία προέκυψε μέσω μίας επαγγελματικής συνεργασίας με τον ενημερωτικό ιστότοπο SLpress, του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη του.

Αρθρογραφία

Είναι φανερό πως υφίσταται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά σας για την επικαιρότητα. Έτσι, μπορούμε να διαβάσουμε κείμενα σας, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Πως προέκυψε η ενασχόληση σας με το αντικείμενο αυτό και ποια τα ζητήματα που επιλέγετε να αναλύετε;

Η ενασχόληση μου ξεκίνησε αρχικά ως χόμπυ, καθώς, ακόμα και πριν από τα φοιτητικά μου χρόνια, ήμουν φανατικός αναγνώστης του ημερήσιου Τύπου και βιβλίων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, από τα οποία διαθέτω εκτενές αρχείο. Ασχολούμαι κυρίως με αναλύσεις της διεθνούς επικαιρότητας και γεωπολιτικών ζητημάτων, εστιάζοντας στην Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Άρθρα μου έχουν φιλοξενηθεί και στον ημερήσιο Τύπο, ενώ συχνά σχολιάζω την διεθνή επικαιρότητα και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.

Εσείς ποιο μέσο αρθρογραφίας προτιμάτε, τον παραδοσιακό (έντυπο) ή τον μοντέρνο (ηλεκτρονικό) και για ποιο λόγο;

Ως «εφημεριδάς» από τα μαθητικά μου χρόνια, θα έλεγα ότι προτιμώ την αρθρογραφία στον «παραδοσιακό», έντυπο Τύπο, ίσως και για συναισθηματικούς λόγους. Φανταστείτε, ότι ακόμα και σήμερα προτιμώ να ενημερώνομαι κυρίως με τον «πατροπαράδοτο» τρόπο, αγοράζοντας εφημερίδες! Στην εποχή των fake news και των hoaxes, θεωρώ τον ημερήσιο Τύπο ως ένα αξιόπιστο «καταφύγιο» ενημέρωσης, χωρίς φυσικά να παραγνωρίσω τα ενημερωτικά «διαμάντια» που υπάρχουν και στο ελληνικό διαδίκτυο.

Ελληνοτουρκικά ζητήματα

Περνώντας στα τρέχοντα γεγονότα επιτρέψτε μου να «μεταφερθούμε» στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Πως εκτιμάτε το πολιτικό μέλλον του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν; Εικάζεται αλλά και γράφεται πως τώρα τελευταία μειώνεται η πολιτική επιρροή του στο εκλογικό σώμα της γείτονος. Παρακαλώ εξηγήστε μας.

Όσον αφορά την γειτονική μας χώρα, η επιδεινούμενη κατάσταση στην τουρκική οικονομία και τα μηνύματα των εκεί δημοσκοπήσεων, δείχνουν πως η νίκη του Προέδρου Ερντογάν στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές δεν μοιάζει πλέον τόσο δεδομένη, όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Να σημειώσουμε πως οι εκλογές γίνονται το 2023, 100 χρόνια από την συγκρότηση του τουρκικού κράτους και είναι γνωστό πως ο Ερντογάν φιλοδοξεί να υποσκελίσει τον Κεμάλ Ατατούρκ. Πέρα από το «καμπανάκι» των τουρκικών δημοσκοπήσεων, οι υποψήφιοι του Ερντογάν είχαν αποτύχει να κερδίσουν τους μεγάλους Δήμους στις τελευταίες δημοτικές εκλογές (με πιο χαρακτηριστική την ήττα-σοκ για τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη) ενώ και ο κυβερνητικός του εταίρος, το κόμμα των Γκρίζων Λύκων, κινδυνεύει σοβαρά να μείνει εκτός Βουλής. Να σημειώσουμε πως ακριβώς χάρη και στην σύμπραξη του κόμματος των Γκρίζων Λύκων, υφίσταται η σημερινή κυβέρνηση Ερντογάν.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πεδίο, προς ποια οδό τελικά «οδεύουν» οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας; Παρακαλώ για μια εκτίμηση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η αδιέξοδη κατάσταση στην τουρκική οικονομία, οδηγήσει τον Ερντογάν σε μία εξαγωγή της κρίσης στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Μην ξεχνάμε πως αν και η Τουρκία έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα που έχει με χώρες της Μέσης Ανατολής (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την οικονομική συμφωνία που πέτυχε με τον «άσπονδο» εχθρό της, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), φροντίζει πάντα να υπενθυμίζει αυτό που η ίδια θεωρεί ως «ελληνοτουρκικές διαφορές», όπως έδειξε πρόσφατα και η επιστολή-πρόκληση που απέστειλε στον ΟΗΕ. Βέβαια ένας πολεμικός τυχοδιωκτισμός έχει πολλά ρίσκα και ο Ερντογάν (παρά την εμπρηστική ρητορική του) έχει δείξει πως είναι ορθολογικός παίχτης, επιλέγοντας να κάνει την «κίνηση» του εκεί που θεωρεί ότι θα κερδίσει σίγουρα, όπως έδειξε με την εμπλοκή του στην σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όμως, με ένα καθεστώς που ομνύει σε θεωρήματα που θυμίζουν «Ζωτικό Χώρο» («Γαλάζια Πατρίδα») δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη.

Κλείνοντας, τι πιστεύετε για την Ελλάδα όσον αφορά στην ισχυροποίηση της γεωπολιτικής της θέσης; Έχουν πραγματοποιηθεί θετικά βήματα, κατά τη γνώμη σας, το τρέχον έτος;

Θα είμαστε σίγουρα άδικοι αν υποτιμήσουμε ορισμένες πολύ σημαντικές κινήσεις που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς. Αρχικά θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουμε την ολική επανασύσταση της «μεσανατολικής» μας εξωτερικής μας πολιτικής, καθώς η χώρα μας έχει φτάσει να έχει θέση παρατηρητή στον Αραβικό Σύνδεσμο, την στιγμή που συμμετέχει σε πολυμερή σχήματα συνεργασίας με σημαίνουσες χώρες της περιοχής, από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μέχρι την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ίδια στιγμή η χώρα μας κινείται πολύ σωστά και στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αποτροπής της, όπως έδειξε και η υπογραφή του ελληνογαλλικού συμφώνου, που ήταν επίσης ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως την στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές κατά του Ελληνισμού, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κλείσει τα ανοιχτά διπλωματικά της μέτωπα, χρειάζεται πάντοτε η ύπαρξη ετοιμότητας από ελληνικής πλευράς, καθώς η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι πρωτίστως δική μας υπόθεση, όχι τρίτων.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή σας συνέχεια στο πολυδιάστατο έργο σας.

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης, Ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε