Αρχική » Συνέντευξη με τoν κ. Θανάση Αχιλαδέλλη: φωτογραφία τοπίου και ταξίδια

Συνέντευξη με τoν κ. Θανάση Αχιλαδέλλη: φωτογραφία τοπίου και ταξίδια

0 comment 1,3K views

Ο κ. Θανάσης Αχιλαδέλλης, ερασιτέχνης φωτογράφος, «φιλοξενείται» στο GreekHumans

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που μας παραχωρεί, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για την φωτογραφία και τα τοπία που έχει «απαθανατίσει» και πως αυτή η δραστηριότητα συνδυάζεται με την πραγματοποίηση αποδράσεων.

Εισαγωγική τοποθέτηση

κ. Αχιλαδέλλη, ξεκινώντας αυτή την ιδιαίτερη συνέντευξη, θα θέλαμε να ρωτήσουμε πως ξεκινά αυτό το χόμπι και αναφερόμαστε στη λήψη φωτογραφιών. Ήταν μια επιθυμία που πηγάζει από την σχολική ηλικία;

Γεια σας, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση για αυτή την συνέντευξη και να ευχηθώ να έχουμε όλοι την υγεία μας και να «βγούμε» από αυτό το τέλμα που ταλανίζει τα τελευταία δύο έτη ολόκληρο τον πλανήτη.

Αρχικά, η επαγγελματική μου ιδιότητα δεν έχει καμία σχέση με το κομμάτι της φωτογραφίας και θέλω να το επισημάνω γιατί πρόκειται για καθαρά ερασιτεχνική ενασχόληση, για κάτι που αγαπώ, λατρεύω και αφιερώνω αρκετές ώρες στον ελεύθερο μου χρόνο. Ξεκίνησα να απαθανατίζω στιγμές από την καθημερινότητα μου, μέσω της κάμερας του κινητού τηλεφώνου, όπως σχεδόν όλοι μας. Με τον καιρό κάτι με «έτρωγε» ώστε να το πάω ένα βήμα πιο πέρα, πρωτίστως για τον εαυτό μου αλλά και να ανακαλύψω τα μυστικά και την ομορφιά που μπορεί να σου χαρίσει μια εικόνα μέσω επαγγελματικού πλέον εξοπλισμού. Οι πρώτες προσπάθειες ξεκίνησαν πριν περίπου 4 χρόνια όταν απέκτησα μια κάμερα της Canon mid range κατηγορίας και έτσι πλέον το «μικρόβιο» άρχισε να δρα για τα καλά θα έλεγα.

Πορτογαλία, Algarve coast

Φωτογραφία τοπίων

Κάθε ερασιτέχνης φωτογράφος συνήθως ξεκινάει να πραγματοποιεί φωτογραφικά κλικ, άνευ επιλογής συγκεκριμένου θέματος. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου επικεντρώνεται στη λήψη συγκεκριμένης κατηγορίας φωτογραφιών. Εσείς επιλέξατε τα τοπία. Για ποιο λόγο επιλέγετε τη φωτογραφία τοπίου;

Ως κάτοικος νησιού και συγκεκριμένα ενός πανέμορφου νησιού, της Λήμνου, ξεκίνησα να βγαίνω εκεί έξω και να προσπαθώ να βρω εκείνη την κατηγορία φωτογράφισης που θα μου έδινε την ικανοποίηση αλλά και το ερέθισμα για να κατασταλάξω στο τι εικόνες θα ήθελα να έχω αποτυπωμένες και αποθηκευμένες στην μηχανή μου. Προφανώς δεν το κρύβω ότι ενώ είχα παρακολουθήσει ώρες ατελείωτες tutorials και σχετικά βίντεο με την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, οι αρχικές προσπάθειες έκρυβαν στραβούς ορίζοντες, θολωμένα άνευ ουσίας φόντα και γενικότερα μια κακής ποιότητας λήψη εικόνων.

Αυτό όμως με πείσμωσε να δω τι γίνεται λάθος, τι μπορώ να διορθώσω και πώς μπορώ να λειτουργήσω σωστά μια επαγγελματική μηχανή. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι δεν έχει καμία σχέση η αποτύπωση μιας φωτογραφίας και μετέπειτα η επεξεργασία της μέσω μιας μηχανής, σε σχέση με τους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί ένα κινητό τηλέφωνο για να βγάλει μια φωτογραφία. Είναι η ημέρα με την νύχτα.

Κατέληξα μετά από καιρό πως αυτό πού ήθελα ως βάση όπως και οι περισσότεροι που ξεκίνησαν στην αρχή, είναι να απαθανατίζω φυσικά τοπία. Η Λήμνος βοηθάει αρκετά, έχει ιδιαίτερη μορφολογία στο έδαφος της και εναλλαγές χρωμάτων και υφών.

Παραμένοντας στο θέμα, ποια τοπία σας ενδιαφέρουν περισσότερο να «απαθανατίσετε»; Έχετε περιορισμένο θεματικό σύνολο; Με άλλα λόγια φωτογραφίζετε τοπία στο βουνό ή τη θάλασσα;

Κυρίως έχω μια «τρέλα» με εναλλαγές και τοποθέτηση σε ένα φωτογραφικό κάδρο που θα εμπεριέχει και το υγρό στοιχείο αλλά και το πράσινο της πεδιάδας ή του βουνού. Δεν θα πω απόλυτα ότι τείνω προς την θάλασσα η το βουνό, αλλά λόγω της καταγωγής μου και τον τόπο κατοικίας που όπως προείπα είναι το νησί της Λήμνου, τις περισσότερες φορές θα πετύχω (…γέλια) θάλασσα μπροστά μου και βράχια ώστε να δημιουργήσω το τελικό αποτέλεσμα που θέλω.

Ρίγα, Λετονία

Φωτογραφία και ταξίδια

Ως γνωστόν, πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι σαν κι εσάς συνδυάζουν τη φωτογραφία ως χόμπυ με την πραγματοποίηση αποδράσεων. Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε, είναι δυο δραστηριότητες αλληλένδετες, κατά τη γνώμη σας;

Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό και θα απαντήσω με ένα μεγάλο ΝΑΙ.

Όσοι ασχολούνται με την φωτογραφία επαγγελματικά και μη, θα ψάξουν εάν δεν έχουν, τον χρόνο, τη διάθεση και τα χρήματα ώστε να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι ώστε να γνωρίσουν τις ομορφιές μιας περιοχής, μιας χώρας και την κουλτούρα της.

Κουλτούρα είναι και η φωτογραφία φυσικά και συνδέονται τα ταξίδια με ένα backpack και τον φωτογραφικό εξοπλισμό στην πλάτη. Για μένα την στιγμή του κλικ έχεις «απαγάγει» χαριτολογώντας μια εικόνα από την περιοχή που βρίσκεσαι και πλέον είναι δική σου, κάθε εικόνα είναι μοναδική σε αντιθέσεις, σε οπτική και γωνία λήψης οπότε επιστρέφοντας σπίτι μετά το ταξίδι θα έχεις να θυμάσαι για πάντα τι έζησες βλέποντας τις φωτογραφίες που έχεις “αιχμαλωτίσει” στην μηχανή σου.

Κοπεγχάγη

Ποιο είναι το πιο σημαντικό μέρος στον κόσμο για εσάς που ταξιδέψατε; Παρακαλώ εξηγήστε μας.

Φυσικά η χώρα μας έχει απίθανες ομορφιές και τοπία που μπορούν να σε κάνουν να παραμιλάς και να μην πιστεύεις το τι καμβά μπορεί να δημιουργήσει η φύση.

Έχοντας όμως τις ανησυχίες μου να γνωρίσω λαούς, γεύσεις, κουλτούρες και μέρη στον πλανήτη μας, ξεκίνησα να ταξιδεύω πολύ συχνά και στοχευμένα. Μια χώρα που μοιάζει στην ιδιοσυγκρασία μας είναι η δημοκρατία της Ιρλανδίας. Τηρούν τις παραδόσεις, τα έθιμα και έχουν πάνω κάτω την όμορφη «τρέλα» που έχουμε και εμείς. Θα τους δεις να πηγαίνουν στη δουλειά τους, να σχολάνε και μετέπειτα να αφιερώνουν χρόνο με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους. Τους αρέσει να βγαίνουν να περνάνε καλά, να διασκεδάζουν και το δείχνουν προς τα έξω. Έχω βρεθεί στην Ιρλανδία 3 φορές και μπορώ με σιγουριά να σας αναφέρω πως είναι οι «Έλληνες του Βορρά».

Υπάρχουν όμως εξίσου και άλλες χώρες που είτε φωτογραφικά, είτε κοινωνικά μου άφησαν καλές εντυπώσεις και γλυκές εικόνες, όπως και άλλες που δεν ήταν τελικά έτσι όπως το είχα φανταστεί η δει από το διαδίκτυο, σύμφωνα πάντα με τα θέλω μου.

Μια επόμενη ερώτηση που απευθείας μας έρχεται στο νου και κλείνοντας αυτή την συνέντευξη, είναι ποιο το πιο μακρινό και δυσπρόσιτο κράτος από την Ελλάδα που ταξιδέψατε; Πως το επιλέξατε και γιατί;

Έπειτα από 7 και κάτι χρόνια ταξιδιών και περιήγησης σε 30 περίπου χώρες του εξωτερικού, υπάρχει αυτή η μία που με σιγουριά την θεωρώ όχι μόνο εγώ, αλλά και αρκετοί που ασχολούνται με την φωτογραφία ή το βίντεο, που πραγματικά οργιάζει αν μου επιτρέπετε την έκφραση, στο τι εικόνες, εναλλαγές, εδάφη και τοπία μπορεί να σου χαρίσει απλόχερα.

Ισλανδία

Μιλάω για την ΙΣΛΑΝΔΙΑ! Αυτή η χώρα του αρκτικού κύκλου και του βόρειου ανταλλακτικού δεν μοιάζει με καμία άλλη και το παραθέτω αυτό με απόλυτη σιγουριά. Πρόκειται για έναν μακρινό προορισμό, απομονωμένο, με ήπιους χειμώνες αλλά με ακραίο άνεμο και με τοπία που κόβουν την ανάσα.

Στην Ισλανδία από την στιγμή που θα παραλάβεις από το αεροδρόμιο το αυτοκίνητο και θα ξεκινήσεις το γύρο της χώρας, τον λεγόμενο Ν1, θα συναντήσεις μυθικούς καταρράκτες, fjord, βουνά βγαλμένα από ταινίες, ενεργά ηφαίστεια και παγετώνες μέχρι μαύρες παραλίες και βράχους που σίγουρα δεν έχεις φανταστεί ότι υπάρχουν.

Ισλανδία

Θα έλεγα πως αυτή η χώρα έχει υιοθετήσει από μορφολογία όλα τα εδάφη που ίσως υπάρχουν στον πλανήτη, από Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική κλπ. Είναι ένας προορισμός που για κάποιον που θα τολμήσει να τον εξερευνήσει, θα του χαρίσει απίθανες εικόνες και απόκοσμες ομορφιές που νομίζω δεν θα βρει πουθενά αλλού.

Επέλεξα να πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι ως λάτρης και της σειράς game of thrones έχοντας δει αρκετά σημεία που πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα και βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό μου, αφού είμαι solo ταξιδευτής, ότι θα πάω και θα το ζήσω στο έπακρο. Νομίζω όπως με ακούς και με τον ενθουσιασμό που τα λέω καταλαβαίνεις ότι για μένα πρόκειται ο top1 φωτογραφικός προορισμός στον πλανήτη!

Καταρράκτης Skógafoss στην Ισλανδία
(Facebook CANON Greece)

Σας ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε σε μια επόμενη συνέντευξη!

Να σας ευχαριστήσω και πάλι για την φιλοξενία, εύχομαι στο GreekHumans τα καλύτερα και σας υπόσχομαι πως θα τα ξαναπούμε σύντομα. Μέχρι τότε:

ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!

Για το GreekHumans

 Αριστείδης Ρούνης, Ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε