Αρχική » Συνέντευξη της Γλυκερίας Τσολπίδου – Ψυχολογία και Χορός

Συνέντευξη της Γλυκερίας Τσολπίδου – Ψυχολογία και Χορός

0 comment 529 views

Σε συνέντευξη για το https://greekhumans.com/, η σπουδάστρια ψυχολογίας κα Γλυκερία Τσολπίδου, κλήθηκε να σχολιάσει θέματα που σχετίζονται με την ψυχολογία και ειδικότερα την συσχέτιση της ψυχολογίας με το χορό.

Μέσα από τη συνέντευξη καταφέραμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Εισαγωγική τοποθέτηση

κα. Τσολπίδου, πρώτα από όλα επιτρέψτε μας να σας συγχαρούμε για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα ενασχόληση σας. Πείτε μας αρχικά σας παρακαλώ, με τι ασχολείστε τον ελεύθερο χρόνο σας και ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας.

Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ θέλω να σας συγχαρώ για το δικό σας έργο και σας εύχομαι πολλές επιτυχίες. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να κάνω πολλά και διαφορετικά πράγματα. Αγαπώ τον χορό και αφιερώνω προσωπικό χρόνο στο σπίτι διότι με χαλαρώνει. Μου αρέσει πολύ να δημιουργώ δικά μου κόνσεπτ, όσον αφορά το κομμάτι της φωτογραφίας και τέλος πνευματικά αλλά και σωματικά πάλι με βοηθάει αρκετά να διαβάζω βιβλία που αφορούν την ψυχολογία. Δεν θα αφήσω στην άκρη ότι βοηθάω και αρκετά άτομα με ειδικές ανάγκες στον ελεύθερο μου χρόνο και παίρνω ζωή από αυτό.

Ψυχολογία

Πως προέκυψε το ενδιαφέρον σας για την Ψυχολογία; Ήταν μια επιθυμία σας από τα σχολικά έτη; Ποιο ήταν αυτό το στοιχείο που σας προέτρεψε να ασχοληθείτε με αυτή;

Να πω την αλήθεια στα σχολικά μου χρόνια ήμουν αρκετά μπερδεμένη για το μέλλον μου. Παρόλα αυτά στο σχολείο και πιο συγκεκριμένα στο γυμνάσιο και στο λύκειο βρέθηκαν δύο παιδιά που στάθηκα αρκετά δίπλα τους και με οδήγησαν σήμερα να σπουδάζω ψυχολογία. Μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον να στέκομαι δίπλα σε ανθρώπους, ήμουν πάντα το κορίτσι που υποστήριζε ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του, πάντα χρειαζόμαστε αυτό το χέρι που θα μας σηκώσει στις δυσκολίες της ζωής.

Ψυχολογία και Χορός

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στη σχέση της ψυχολογίας με το χορό, αρχικά πως αυτά συνδέονται; Ποια η σχέση τους;

Η ψυχολογία με τον χορό έχουν μια άμεση σύνδεση, αυτό γιατί το πνεύμα συνδέεται με το σώμα και επηρεάζει το ένα το άλλο. Αν πάρουμε παράδειγμα από την καθημερινότητα μας, πολλές φορές δεν είμαστε καλά ψυχολογικά και αποφασίζουμε να πάμε έξω να διασκεδάσουμε και να χορέψουμε. Το ποσό γρήγορα αλλάζει η σκέψη, το συναίσθημα και η συμπεριφορά μας είναι απίστευτο. Το μυαλό δέχεται ερεθίσματα από το περιβάλλον και στην συνέχεια στέλνει σε όλο το σώμα για αυτό τον λόγο και όλες οι κινήσεις ο χορός συνδέονται με την ψυχολογία και την αντίληψη του κάθε ανθρώπου. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι ο εγκέφαλος μας συνδέεται με τις κινήσεις του σώματος και έτσι αναπτύσσεται μια ικανότητα ώστε να έχουμε έναν καλύτερο έλεγχο τόσο στον χορό, στις κινήσεις μας αλλά και στην συνέχεια στην καθημερινότητα μας σε αποφάσεις που έχουμε να πάρουμε.

Χορός

Έχετε προτιμήσει να εκφράζεστε μέσα από το χορό. Οπότε εύκολα προκύπτει η επόμενη ερώτηση! Ποια τα οφέλη που αποκομίζουμε από το χορό;

Έχω μάθει στην καθημερινότητα μου να ξεσπάω μέσα από τον χορό και να εκφράζομαι μέσα από αυτόν. Τα οφέλη του χορού είναι άπειρα κυριολεκτικά παρόλα αυτά μπορούμε να αναλύσουμε μερικά. Όπως αναφέρθηκα και πιο πάνω το άγχος είναι το αιώνιο πρόβλημα των ανθρώπων και εάν δεν μπορέσεις να το διαχειριστείς θα προκαλέσει πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα. Μέσα από τον χορό απελευθερώνεσαι, εκφράζεσαι και μπορείς να εκτονωθείς. Με αυτή την διαδικασία γίνεται η απελευθέρωση ενδορφινών και της σεροτονίνης, αυτό σου δημιουργεί μια ευχαρίστηση, όμορφα συναισθήματα και είναι ένας τρόπος για να διώξεις και το άγχος.

Υπάρχουν αρκετά περιστατικά που για χρόνια ολόκληρα είχαν κατάθλιψη και με τον χορό κατάφεραν να γίνουν καλά αφού ήρθαν οι ίδιοι σε επαφή με τον εαυτό τους με την κίνηση και με το μυαλό τους. Κάτι που θα προσθέσω είναι πως με τον χορό μπορείς να δεις διάφορες πλευρές του εαυτού σου, είναι όπως ο ηθοποιός πολλές φορές μπορείς να πάρεις ρόλους ακόμη και να φανταστείς τοπία ή μέρη που θα ήθελες να είσαι εκείνη την στιγμή. Ο χορός είναι μαγεία και σε ταξιδεύει δωρεάν, εννοώ πως δεν υπάρχει να πληρώσεις για τον προορισμό απλά χορεύεις κλείνεις τα μάτια σου και μεταφέρεται το σώμα σε ένα άλλο μέρος. Η καλύτερη θεραπεία που μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε ώρα και στιγμή θέλεις εσύ.

Πως επιδρά η ενασχόληση με το χορό στην ψυχολογία ενός ανθρώπου;

Ο χορός μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες μας, την συγκέντρωση μας αλλά και την μνήμη μας. Θυμάμαι τον εαυτό μου μικρή όταν η κυρία του μπαλέτου μας έβαζε να μάθουμε μια χορογραφία και έπρεπε κάθε φορά μέχρι την ημέρα της παράστασης να θυμάμαι κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις και να είμαι συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνω. Καθώς συγκεντρώνεσαι στον χορό και στις κινήσεις που κάνεις ξεχνάς πολλά που είναι βάρος μέσα στην καθημερινότητα σου και το άγχος μειώνεται κατά πολύ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ικανοποίηση που έπαιρνα όταν μου έβγαιναν κινήσεις από την χορογραφία και φυσικά δεν ξεχνάω την ανακούφιση που παίρνω κάθε φορά που αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο να εκφραστεί μέσα από τον χορό.

Νιώθεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου, σου ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση και εγώ προσωπικά κάθε φορά που θα χορέψω αντιλαμβάνομαι ποσό ξεχωριστή είμαι και εγώ αλλά και ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός με τον δικό του τρόπο. Με λίγα λόγια ο χορός σε φέρνει σε επικοινωνία με τον εαυτό σου κάτι που επίσης οι άνθρωποι σήμερα ξεχνούν να κάνουν. Είναι απαραίτητη η αυτοκριτική μας καθημερινά και αν δεν κάνουμε αυτοκριτική θα μένουμε σε ένα σημείο και εμείς δεν το θέλουμε αυτό γιατί έχουμε όλοι ως στόχο να εξελισσόμαστε.

Κλείνοντας αυτή τη συζήτηση, επιλέγουμε να σας ζητήσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα. Όπως προκύπτει από τις δραστηριότητες σας, η φύση αυτών είναι πολυδιάστατη. Τι θα θέλατε να επισημάνετε στους αναγνώστες μας;

Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω στους αναγνώστες είναι το ποσό όμορφη είναι η ζωή και το ποσό πιο εύκολη μπορούμε να την κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Αν κάτσει ο καθένας να ασχοληθεί με τον εαυτό του με τις κινήσεις του τότε θα δει τεράστια διαφορά σε όλα τα παραπάνω που αναφέραμε. Όλα είναι στο χέρι μας φτάνει να υπάρχει θέληση δύναμη και να θέτουμε στόχους. Τέλος θα ήθελα να πω πως δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά είναι και οι γύρω μας δεν βοηθάμε μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους συνανθρώπους μας. Πάρτε φίλους, συγγενείς και όχι μόνο πιάστε τους από το χέρι χορέψτε και ζήστε μαζί το παραμύθι που λέγεται “ζωή”.

Σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση και θα είναι χαρά μας να συζητήσουμε εκ νέου στο μέλλον.

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης, Ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε