Αρχική » Συνέντευξη με την κ. Γιώτα Χουλιάρα

Συνέντευξη με την κ. Γιώτα Χουλιάρα

0 comment 1,5K views

Η κ. Γιώτα Χουλιάρα, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του Geopolitics & Daily News μιλάει στο GreekHumans

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για ζητήματα της επικαιρότητας που επηρεάζουν την Ελλάδα.

κ. Χουλιάρα, καλησπέρα σας, πρώτα από όλα να σας συγχαρώ για το έργο σας στο Geopolitics & Daily News. Πείτε μας αρχικά σας παρακαλώ, πως προέκυψε η ενασχόληση σας με τη δημοσιογραφία; Ήταν ένας στόχος από τα μαθητικά χρόνια;

Kαλησπέρα και σας. Ευχαριστώ πολύ για την ευγενική πρόσκληση στο GreekHumans, καθώς και για τα καλά σας λόγια για το Geopolitics & Daily News. H ενασχόληση μου με τη δημοσιογραφία ήταν ένα μικρόβιο των μαθητικών ετών, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία της Εθνικής Μπάσκετ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1987 στην Αθήνα. Τότε, πρώτη φορά σκέφτηκα ότι θα ήθελα να γίνω δημοσιογράφος και για την ακρίβεια αθλητικός συντάκτης. Στη πορεία βέβαια οι εξελίξεις έφεραν άλλους στόχους και τα τελευταία δέκα έτη ασχολούμαι συστηματικά με το διεθνές ρεπορτάζ.

Οι μέρες μας χαρακτηρίζονται από πολυφωνία, ιδιαίτερα με την ραγδαία ανάπτυξη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Από την στιγμή που κάθε αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει τα κείμενα σας, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ύπαρξη ακραίας κριτικής! Τι απαντάτε σε αυτό;

Η κριτική είναι πάντοτε θεμιτή και συχνά επιθυμητή διότι μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι, να διαπιστώνουμε τις ατέλειες μας και να προχωράμε. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η αντικειμενικότητα μιας κριτικής και όχι η προσπάθεια να κινηθούμε με φανατισμό απέναντι στο συνομιλητή μας. Διότι συχνά το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες έντονων διαφωνιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν προάγουν ούτε το διάλογο ούτε τον αμοιβαίο σεβασμό.

Τρέχοντα Γεγονότα

Περνώντας στα τρέχοντα γεγονότα, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η διεξαγωγή ένοπλων συρράξεων. Πολεμικές συγκρούσεις παρατηρούνται σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ποια είναι, κατά την γνώμη σας η κυριότερη αιτία; Παρακαλώ εξηγήστε μας.

«Πόλεμος πάντων μέν πατήρ ἐστί, πάντων δέ βασιλεύς». Ο Ηράκλειτος, ο προσωκρατικός φιλόσοφος από την Έφεσο, πίστευε ότι ο κόσμος δημιουργείται από τη «φωτιά», την αντίθεση και τον πόλεμο μεταξύ των αντιθέτων, δίνοντας ουσιαστικά τη δική του απάντηση στο ερώτημα γιατί πολεμούν οι άνθρωποι. Οι συγκρούσεις είναι τόσο αρχαίες όσο και ο άνθρωπος και φαίνεται πως τον ακολουθούν στην εξελικτική του πορεία κατά τη διάρκεια της Ιστορίας. Απλά αλλάζει η μεθοδολογία. Κάποτε οι άνθρωποι πολεμούσαν ο ένας τον άλλο με γυμνά χέρια, πέρασαν στα ρόπαλα, τα ξίφη και τα τουφέκια, για να φτάσουμε μετά από δυο Παγκόσμιους Πολέμους και έναν Ψυχρό Πόλεμο, στον πόλεμο διά αντιπροσώπων (proxy war), οι οικονομικοί πόλεμοι, τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τον κυβερνοπόλεμο, που είναι οι νέες μορφές πολέμου, γνωστές ως υβριδικός πόλεμος.

Αν και η αιτία για κάθε πολεμική σύγκρουση, σύγχρονη ή παλαιότερη, θα έπρεπε να αναλυθεί ξεχωριστά ώστε να είμαστε ακριβείς, ως μια γενική αιτία των πολεμικών συγκρούσεων θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και η προσπάθεια του να επιβληθεί έναντι των υπολοίπων. Δυστυχώς, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ κρατών και οργανισμών δεν επιτυγχάνεται πάντοτε με τη διπλωματία, με αποτέλεσμα να μη λείπουν οι προκλήσεις για πολεμικές συγκρούσεις προκειμένου να επικρατήσει η μία ή η άλλη πλευρά.

Το μόνο που απευχόμαστε στις μέρες μας είναι να μην υπάρξει ένας ακόμη παγκόσμιος πόλεμος διότι θα επιβεβαιωθεί ο Αϊνστάιν που είχε πει πως «Αν διεξαχθεί Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα».

Μετανάστευση

Ένα κοινωνικό-πολιτικό φαινόμενο, που εμφανίζεται ως απόρροια μιας σύγκρουσης ή και παρατεταμένης κρίσης σε μια περιοχή είναι η μετανάστευση. Στο παράδειγμα της Συρίας, παρατηρήθηκε η μετανάστευση προς την Ευρώπη, όπου κυριαρχεί ο Χριστιανισμός και όχι σε όμορα ή κοντινά κράτη που κύρια θρησκεία των πολιτών είναι το Ισλάμ. Γιατί πιστεύετε ότι η μεταναστευτική ροή ακολουθεί αυτή την κατεύθυνση;

Η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές πόλεις θεωρούνται ως ιδανική λύση από τους περισσότερους μετανάστες διότι υπάρχει η εντύπωση της οικονομικής αποκατάστασης μέσω των επιδομάτων που παρέχονται. Στη περίπτωση της Συρίας, οι περισσότεροι μετανάστες δεν επιθυμούσαν να μεταβούν στην Τουρκία, λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Για αυτό εκτός από τις περιπτώσεις εκείνων που βρέθηκαν σε μεταναστευτικά camps στην Ιορδανία ή τον Λίβανο, οι υπόλοιποι επεδίωξαν να βρεθούν στην ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας. Φυσικά, το δικό τους ρόλο έπαιξαν και οι ΜΚΟ που προέτρεπαν ουσιαστικά τη μετακίνηση τους προς τα ευρωπαϊκά εδάφη αλλά και οι Τούρκοι διακινητές, οι οποίοι σε συνεργασία με το τουρκικό λιμενικό προωθούσαν τις μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι πως η χριστιανική Ευρώπη έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την ανεκτικότητα, η οποία δεν υφίσταται σε άλλα μουσουλμανικά κράτη, όπου οι σουνίτες δεν ανέχονται τους σιίτες και το αντίστροφο.

Ερχόμενοι στην «γεωπολιτική γειτονιά» της Ελλάδας, πάντοτε στο ίδιο ζήτημα, πιστεύετε ότι η αφγανική μετανάστευση δύναται να αναχθεί σε μια ακόμα διμερή ένταση ή και κρίση με την Τουρκία;

Η Τουρκία, βασιζόμενη στο δόγμα Νταβούτογλου, ο οποίος εκτιμά στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος – Η διεθνής θέση της Τουρκίας» πως η χώρα του λόγω της Οθωμανικής κληρονομιάς, έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Βαλκανικής, ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει κάθε μουσουλμάνο μετανάστη που περνάει στην Ελλάδα.

Ήδη ο Ερντογάν προβάλλει τον εαυτό του ως προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων, παίζοντας το χαρτί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της οποίας δεν επιδιώκει απλά να είναι αρωγός αλλά και φυσικός διάδοχος. Εύλογα λοιπόν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους σουνίτες στο θρήσκευμα Αφγανούς μετανάστες, οι οποίοι ήδη έχουν περάσει από το Αφγανιστάν μέσω Ιράν στην Τουρκία το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα στο κανάλι του Geopolitics & Daily News στο telegram έχουμε δημοσιεύσει από τον Ιούλιο φωτογραφίες και βίντεο με μετανάστες από το Αφγανιστάν να κινούνται προς την Τουρκία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε πως Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συμφωνήσουν στην επίτευξη μιας ειρηνικής συμβίωσης, όπως οι διμερείς σχέσεις στην Κεντρική Ευρώπη.

Δυστυχώς δεν είμαι τόσο αφελής ή ρομαντική ώστε να πιστεύω ότι η Τουρκία, η οποία  είναι μια χώρα χωρίς Ιστορία αλλά με ποινικό μητρώο όπως έλεγε και ο σπουδαίος καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, θα μπορούσε να έρθει σε συμφωνία με τη χώρα μας. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η Τουρκία θεωρεί τις σχέσεις των χωρών ως ανατολίτικο παζάρι και έχει μια εσκεμμένη αντίληψη του win -win, ποντάροντας πάντα σε κέρδη έναντι του αντιπάλου.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή σας συνέχεια στο πολυδιάστατο έργο σας.

Και εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στο GreekHumans

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης, Ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε