Αρχική » Περίοδοι της Ελληνικής Ιστορίας

Περίοδοι της Ελληνικής Ιστορίας

0 comment 448 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Η Ιστορία διαχωρίζεται σε ορισμένες βασικές χρονολογικές περιόδους. Αυτές παρουσιάστηκαν στο σχετικό μας άρθρο, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ

https://greekhumans.com/vasikes-chronologikes-periodoi-ths-istorias/

Περνώντας αμέσως στην Ελληνική Ιστορία, στο πέρασμα των αιώνων σε γενικές γραμμές, η Ελληνική Ιστορία χωρίζεται σε Αρχαία, Μέσων Χρόνων, Νεότερη και Σύγχρονη.

Σημείο εκκίνησης είναι

2600 – 1400 π.Χ.

Τα χρόνια της Μινωικής θαλασσοκράτειρας Ακμής με «ορμητήριο» την Κρήτη

Διαρκούν από την εισαγωγή του χαλκού έως την τελική καταστροφή της Κνωσού.

1500 περίπου έως το 1100 π.Χ.

Κυριαρχία των Αχαιών της Πελοποννήσου

Είναι γνωστοί και ως Δαναοί και Αργείοι. Το κυριότερο γεγονός της περιόδου αυτής είναι ο περιβόητος Τρωικός Πόλεμος.

11ος – 8ος π.Χ.

Έλευση των Δωριέων και οι «Σκοτεινοί» Αιώνες

Τότε είναι που ζει ο Όμηρος και πληθώρα ραψωδών – επικών ποιητών, που τραγουδούν τη γεμάτη κατορθώματα θεών και ηρώων προφορική παράδοση.

8ος – 6ος π.Χ.

Τα «Αρχαϊκά Χρόνια»

Οι ιστορικοί συνηθίζουν στα άκρα αυτής της περιόδου να θέτουν τη διεξαγωγή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων (776 π.Χ., Ολυμπία Ηλείας) και την πολιτική μεταρρύθμιση του πολιτικού και νομοθέτη Κλεισθένους στην Αθήνα (508 π.Χ.).

5ος και ο 4ος αιώνας

Τα «Κλασικά Χρόνια»

Από αυτά τα χρόνια, αναφέρουμε τους νικηφόρους για τον Ελληνισμό Περσικούς Πολέμους, την Αθηναϊκή Ηγεμονία του Περικλέους, τον αδελφοκτόνο Πελοποννησιακό πόλεμο, την ανάπτυξη της λογοτεχνίας (θέατρο, ποίηση, ιστοριογραφία, φιλοσοφία κ.α.), τη Μακεδονία του Φιλίππου του 2ου και την εκστρατεία στα πέρατα της Ασίας από το γιο του, Αλέξανδρο το Μέγα.

323 π.Χ – 30 π.Χ

Ελληνιστική εποχή

Με το θάνατο του Μεγαλέξανδρου το 323 π.Χ στη Βαβυλώνα, ως την ήττα της Κλεοπάτρας των Πτολεμαίων και του Ρωμαίου εραστή της Αντωνίου στο Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας από τον Οκταβιανό Αύγουστο.

30 π.Χ – 395

Ρωμαιοκρατία

Αυτή η ήττα σήμαινε την έναρξη της Ρωμαιοκρατίας για όλο τον ελλαδικό χώρο, μέχρι που το 395 ο Ρωμαίος αυτοκράτωρ Θεοδόσιος Α΄, πεθαίνοντας, χωρίζει την ενιαία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία σε Ανατολικό, όπου θέτει και την Ελλάδα, και σε Δυτικό ρωμαϊκό τμήμα.

395 – 1453

Βυζαντινή Ιστορία

Με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη

1453 – 1832

Οθωμανοκρατία (Ελληνικός «Μεσαίωνας»)

Από την Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους μέχρι την Επανάσταση του ’21.

Η Τουρκοκρατία, τελικά, αποτινάσσεται, μαζί με όλα τα υπέρ και τα κατά της για τις διάφορες κοινωνικοοικονομικές τάξεις (προεστοί – αστοί – κλήρος – λαός) του ελληνικού έθνους, μετά από αιματηρή επανάσταση 10 περίπου ετών, 1821 – 1832.

1832 – 1949

Νεότερη Ιστορία

Η έλευση του Βαυαρού πρίγκιπα Όθωνα και η ανεξαρτησία από τους Τούρκους (αλλά όχι από τους Αγγλογάλλους και τους Ρώσους. Έχουμε την επέκταση του ελληνικού κράτους (1897-1923). Η Νεότερη Ιστορία συνδέεται και με τα πρώτα δειλά βήματα οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής ύπαρξης του Ελληνικού έθνους. Έχουμε την Ελλάδα του μεσοπολέμου και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος είχε «σημαδευτεί» απ’ την ελληνική εποποιία στα βορειοηπειρώτικα βουνά (1940) και την ηρωική εθνική αντίσταση στους Ναζί και τους Ιταλούς καταχτητές (1941 – ’44). Διαρκεί μέχρι τη λήξη του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου (1949).

1949 – σήμερα

Σύγχρονη Ιστορία

Χαρακτηρίζεται δε από τις προσπάθειες του ελληνικού κράτους να καταστεί πραγματικά ανεξάρτητο, να προοδεύσει οικονομικά και να εναρμονιστεί με τις διεθνείς πνευματικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις του καιρού μας, παρότι δέχτηκε και πάλι διάφορες «τρικλοποδιές», όπως π.χ. την Απριλιανή δικτατορία (1967 – ’74).

Βιβλιογραφία

http://www.fhw.gr/chronos/gr/

https://www.haniotika-nea.gr/118886-oi-periodoi-tis-ellinikis-istorias/

http://www.kollintzas.gr

Πηγή εικόνας

http://www.fhw.gr/chronos/gr/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε