Αρχική » Συνέντευξη με τoν κ. Βαγγέλη Τσιακίρη: Ψάρεμα στη θάλασσα

Συνέντευξη με τoν κ. Βαγγέλη Τσιακίρη: Ψάρεμα στη θάλασσα

0 comment 1,9K views

Ο κ. Βαγγέλης Τσιακίρης, ερασιτέχνης λάτρης του ψαρέματος, «φιλοξενείται» στο GreekHumans

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που μας παραχωρεί, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για το ψάρεμα και τους τρόπους ψαρέματος που έχει επιλέξει και πως αυτή η δραστηριότητα εντάσσεται στον ελεύθερο χρόνο.

Εισαγωγική τοποθέτηση

κ. Τσιακίρη, ξεκινώντας αυτή συνέντευξη, θα θέλαμε να ρωτήσουμε πως ξεκινά αυτό το χόμπι. Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με αυτό;

Γεια σας. Καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε μέσα από αυτή τη συνέντευξη να με γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα.

Η αγάπη για το ψάρεμα ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας και σε αυτό με βοήθησε ο θείος μου ο Θανάσης που ουσιαστικά με «έβαλε» σε αυτό το μαγικό κόσμο που ονομάζεται ψάρεμα. Όπως οι περισσότεροι έτσι και εγώ ξεκίνησα με παραδοσιακές τεχνικές αλλά στη πορεία ασχολήθηκα περισσότερο με πιο σύγχρονες και αθλητικές τεχνικές που χρησιμοποιούν τεχνητά δολώματα.

Ψάρεμα

Πως ορίζετε εσείς το ψάρεμα; Τι είναι για εσάς το ψάρεμα; Ποια τα οφέλη από αυτή τη δραστηριότητα για τον άνθρωπο; Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα, τι μπορεί να κερδίσει κανείς από το ψάρεμα στη χώρα αυτή.

Το ψάρεμα για εμένα είναι ένα πάθος. Είναι μία περιπέτεια που περιμένει εκεί έξω να τη γνωρίσουμε. Είναι μία ενασχόληση που δεν σταματά να σε πλημυρίζει με συναισθήματα ξεκινώντας από το σπίτι και συνεχίζοντας ακόμα και μετά το ψάρεμα. Οι εμπειρίες που μπορούμε να αποκομίσουμε ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να αναζητήσουμε νέους τόπους ψαρέματος και να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικά είδη ψαριών είναι από μόνο του κάτι απίστευτα όμορφο ιδιαίτερα σε μία τόσο όμορφη χώρα. Το ψάρεμα είναι ένας τρόπος ζωής που σου επιτρέπει να είσαι κοντά στη φύση και αυτό από μόνο του έχει τεράστια επίδραση στην υγεία μας και σωματικά αλλά κυρίως ψυχολογικά. Μπορώ να μιλάω ώρες για την αγάπη που έχω για το ψάρεμα αλλά θα κλείσω αυτή την ερώτηση λέγοντας πως είμαστε ευλογημένοι που μένουμε στην Ελλάδα, η οποία έχει μια μεγάλη ακτογραμμή και πληθώρα νησιωτικών περιοχών για να ασκήσουμε την αγαπημένη μας τεχνική και να αποκομίσουμε απίστευτες εμπειρίες.

Τρόποι ψαρέματος

Το ψάρεμα μπορεί να είναι μια επαγγελματική δραστηριότητα. Ωστόσο, θα αναφερθούμε στο ψάρεμα ως δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου. Ποιοι οι τρόποι να βγάλει κανείς κάποιο ψάρι ως ερασιτέχνης από τη στεριά, την ακρογιαλιά, την παραλία ή τα βράχια;

Το καλό με το ψάρεμα είναι ότι χωρίς να δαπανήσουμε πολλά χρήματα μπορούμε να έχουμε τις πρώτες μας επιτυχίες ακόμα και με ένα καρούλι. Αυτό το καθιστά ως μία δραστηριότητα που μπορεί να την κάνει ο καθένας μας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές και ο καθένας μπορεί να βρει τι του αρέσει περισσότερο και να την ακολουθήσει. Μπορεί κάποιος να θέλει ένα χαλαρό τρόπο ψαρέματος ενώ ένας άλλος να επιλέξει έναν πιο δραστήριο και να ακολουθήσει έναν πιο αθλητικό τρόπο. Σίγουρα η τεχνική που θα επιλέξουμε θα γίνει με γνώμονα την επιλογή των ψαριών που θα επιλέξουμε να ψαρέψουμε.

Αφού διαλέξουμε τη τεχνική που μας ταιριάζει και τα είδη ψαριών που θα κυνηγήσουμε μας μένει και η τελευταία επιλογή που είναι ο καταλληλότερος τόπος για να συναντήσουμε τα αγαπημένα μας θηράματα. Μερικά ψάρια τα συναντάμε σε πετρώδεις βυθούς άλλα σε αμμώδεις και άλλα πάλι σε ανάμικτους. Όλες οι τεχνικές μπορούνε να εφαρμοστούνε σε παραλίες, βράχια και σε λιμάνια αλλά το αποτέλεσμα που θα έχουμε τις περισσότερες φορές θα είναι διαφορετικό επειδή η κάθε τεχνική μπορεί να ξεγελάσει διάφορα είδη που ζούνε σε διάφορες συνθήκες.

Ποια επιλογή κάνετε εσείς; Ποιο είδος ψαρέματος βρίσκετε ποιο κατάλληλο;

Προσωπικά ασχολήθηκα με πάρα πολλές τεχνικές αλλά θα αναφέρω τις τεχνικές που με γνώρισε ο κόσμος μέσα από το κανάλι μου στο youtube (Vaggelis Tsiakiris Fishing For Fun) δηλαδή το spinning και το lrf. Είναι λάθος να πούμε πιο ψάρεμα είναι πιο κατάλληλο επειδή η κάθε τεχνική είναι ένας διαφορετικός κόσμος που θα μας ταξιδέψει σε μοναδικά μονοπάτια και μέχρι να ξεκλειδώσουμε ολόκληρη τη τεχνική θα έχουμε γίνει ήδη καλύτεροι άνθρωποι επειδή πιστεύω πως το ψάρεμα δεν είναι απλά ένα χόμπι αλλά κρύβεται μία φιλοσοφία πίσω από αυτό. Σε πρακτικό επίπεδο ο κάθε ψαράς θα επιλέξει τον καταλληλότερο τρόπο για τον εαυτό του. Το θετικό είναι πως για να ψαρέψουμε τα αγαπημένα μας ψάρια μπορούμε να το κάνουμε με πολλές και διαφορετικές τεχνικές έχοντας παρόμοια αποτελέσματα και αυτό μας δίνει μία μοναδική ευελιξία να διαλέξουμε ακριβώς αυτό που μας αντιπροσωπεύει.

Μια επόμενη ερώτηση που απευθείας μας έρχεται στο νου και κλείνοντας αυτή την συνέντευξη, είναι να μάθουμε ποιο το σπανιότερο είδος ψαριού που έχει τσιμπήσει το δόλωμά σας.

Είναι αλήθεια ότι κάποια ψάρια αλιεύονται πιο δύσκολα αλλά προσεγγίζοντάς τα με τη κατάλληλη τεχνική και εξειδίκευση είναι πιο εύκολο να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά. Δεν είναι δυνατό με ένα καλάμι να ψαρέψουμε όλα τα είδη ψαριών γι’ αυτό υπάρχουν τόσες πολλές τεχνικές αλλά ανακαλύπτονται συνεχώς και καινούργιες. Προσωπικά τα σπανιότερα είδη ψαριών που έπιασα με τη τεχνική του spinning θεωρώ τη συναγρίδα, σκορπίνα και στήρα ενώ στο lrf στήρα και ροφό επειδή με αυτές τις τεχνικές δεν στόχευα σε κανένα από αυτά τα θηράματα. Κλείνοντας με τη σειρά μου θέλω να πω πως ανεξάρτητα από την τεχνική που θα ακολουθήσουμε είναι σημαντικό να απελευθερώνουμε τα μικρότερα ψάρια από κάθε είδος που δεν έχουν φτάσει σε μέγεθος να αναπαραχθούν τουλάχιστον μία φορά. Είναι καθήκον μας να προστατέψουμε τους τόπους μας και να τους κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

ΔΕΝ ΨΑΡΕΎΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗ ΨΥΧΗ ΜΑΣ.

Σας ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε σε μια επόμενη συνέντευξη!

Σας ευχαριστώ και πάλι, εύχομαι στο GreekHumans τα καλύτερα και δεσμεύομαι να τα ξανά πούμε.

Επισκεφθείτε το κανάλι του κ. Βαγγέλη Τσιακίρη

https://www.youtube.com/channel/UCG93jOpOQcwGd6BmuqdJVhA

Επιπλέον, μπορείτε να συνδυάσετε το αγαπημένο σας χόμπυ με τα ταξίδια ή τη φωτογραφία

Δείτε σχετική συνέντευξη εδώ

https://greekhumans.com/2022/01/30/synenteyxi-me-ton-k-thanasi-achiladellh-photografia-topioy-kai-taksidia/

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης , Ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε