Αρχική » Άποψη για την ισπανική γλώσσα

Άποψη για την ισπανική γλώσσα

0 comment 263 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Εισαγωγή

Είναι αποδεδειγμένο ότι η εκμάθηση οποιασδήποτε ξένης γλώσσας κρατά σε φόρμα το μυαλό και τη μνήμη. Έτσι, σε αυτές τις γραμμές προτείνεται η εκμάθηση ισπανικών.

Η ισπανική γλώσσα αποτελεί επίσημη γλώσσα σε πληθώρα κρατών. Είναι επίσημη γλώσσα σε 21 χώρες και ως μητρική είναι η δεύτερη γλώσσα (μετά την κινεζική) με τους περισσότερους ομιλητές (580.000.000). Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 7,6% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ως μητρική του γλώσσα τα ισπανικά.

Η ιστορία της ισπανικής

Η Ισπανική (Español ή Castellano) ανήκει στην οικογένεια των Ρωμανικών, ή Νεολατινικών γλωσσών, των γλωσσών εκείνων, δηλαδή, που προήλθαν από την καθομιλούμενη Λατινική που μιλούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες, οι κρατικοί λειτουργοί και οι άποικοι που είχαν εγκατασταθεί στην Ιβηρική χερσόνησο. Τα Ισπανικά γεννήθηκαν στην Καστίλη (εξ ου και η ονομασία Castellano) ως ρωμανική διάλεκτος, όπως συνέβη άλλωστε στο αρχικό τους στάδιο, με όλες τις σύγχρονες λατινογενείς γλώσσες (Ιταλικά, Γαλλικά, Καταλανικά, Προβηγκιανά, Γαλιεγο-Πορτογαλικά, Σαρδηνιακά, Ραιτoρωμανικά, Ρουμανικά – Βλάχικα κ.ά.).

Η εισβολή των Βησιγότθων στην Ιβηρική χερσόνησο, το 414 αιώνα, επέδρασε βαθμιαία στην αλλοίωση των Λατινικών και εισήγαγε κάποιους «Γερμανισμούς» στην καθομιλούμενη γλώσσα των Ρωμαίων της Ισπανίας. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η επίδραση των Αράβων που άρχισε στις αρχές του 8ου αιώνα. Αξίζει να επισημάνουμε επίσης τη διείσδυση στην Ισπανική γραμματική της αραβικής προθέσεως hatta ( حتى  )που μετατράπηκε σε hasta. Στο Μοναστήρι του San Millán de Yuso (στην κοινότητα του San Millán de la Cogolla) εμφανίζονται για πρώτη φορά κάποια κείμενα στην Καστιλιάνικη γλώσσα, οι «Glosas Emilianenses», που αποτελούν την πρώτη αναφορά Ισπανικής γλώσσας μετατρέποντας έτσι ,το εν λόγω μοναστήρι σε μεσαιωνικό κέντρο πολιτισμού και λίκνο της Ισπανικής (10ος αιώνας).

Στις αρχές του 14ου αιώνα καταγράφεται για πρώτη φορά ο όρος «Ισπανική» (προκειμένου για τη γλώσσα που μιλιόταν σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο) και σταθεροποιείται η φωνολογική και συντακτική της δομή, έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Παράλληλα, μετά την ανακάλυψη της Αμερικής το 1492, τον «εξισπανισμό» των καταληφθέντων εδαφών και ιδιαίτερα μετά την ανακήρυξή τους σε ανεξάρτητα κράτη (1810-1821), η Ισπανική επιβλήθηκε πλήρως και στην Αμερικανική ήπειρο. Η δημιουργία της Ισπανικής Ακαδημίας το 1713 έβαλε τα θεμέλια για σταθεροποίηση της γλώσσας και καθόρισε τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες της σύγχρονης Ισπανικής, κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα.

Η Ισπανική στις μέρες μας

Στις μέρες μας η γνώση ισπανικών είναι δύναμη, διότι:

– τα ισπανικά είναι η δεύτερη σημαντικότερη γλώσσα επικοινωνίας στον κόσμο.

– την επόμενη δεκαετία θα είναι η δεύτερη γλώσσα σε χρήση και οικονομικές συναλλαγές στον κόσμο.

– βελτιώνει την επαγγελματική ικανότητα και τις εργασιακές προοπτικές, και γιατί οι ισπανόφωνες χώρες προσφέρουν πολλές νέες επιχειρησιακές δυνατότητες.​

– η Ισπανία είναι η χώρα που προτιμούν οι περισσότεροι φοιτητές του Erasmus + και γιατί τα ισπανικά ανοίγουν τις πόρτες σε υψηλού κύρους πανεπιστήμια στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική.

Οι χώρες με επίσημη την ισπανική

Αυτές είναι οι παρακάτω:

Μεξικό, Κολομβία, Ισπανία, Αργεντινή, Περού, Βενεζουέλα.

Χιλή, Γουατεμάλα, Εκουαδόρ, Βολιβία, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία.

Ονδούρα, Παραγουάη, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, Παναμά.

Ουρουγουάη, Πουέρτο Ρίκο και Ισημερινή Γουινέα.

Πηγή πληροφόρησης

https://www.ispania.gr/arthra/ispanika/576-syntomi-istoria-ispanikon

https://frapress.gr/2018/07/7-logoi-gia-na-matheis-ispanika/

https://atenas.cervantes.es/gr/courses_spanish/ten_reasons_to_learn_spanish.htm

Πηγή Φωτογραφίας

https://frapress.gr/2018/07/7-logoi-gia-na-matheis-ispanika/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε