Αρχική » Τσεχία – οι 6 προορισμοί της Πράγας

Τσεχία – οι 6 προορισμοί της Πράγας

0 comment 426 views

Της Σοφίας Αϊβαζίδου*

Όταν κανείς επισκεφθεί την Τσεχία και συγκεκριμένα τη πρωτεύουσά της, τη Πράγα, κυριαρχεί το συναίσθημα σαν να βρίσκεται κανείς σε άλλη εποχή. Με άλλα λόγια, θα συναντήσει κανείς πολλά κτίρια και πύργους αρχιτεκτονικής γοτθικού και μπαρόκ στυλ. Η Πράγα ως μια εντυπωσιακή και μεγαλύτερη τσέχικη πόλη αλλά και πρωτεύουσα της χώρας βρίσκεται χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα και αποκαλείται συχνά “χρυσή πόλη”. Την διακρίνουν πολλά αξιοθέατα, τα οποία όχι μόνο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι επίσκεψης στη Πράγα αλλά και μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.

Το κυριότερο αξιοθέατο

Ξεκινώντας από το κυριότερο αξιοθέατο, το οποίο δεν είναι άλλο από το Κάστρο της Πράγας, το οποίο βρίσκεται σε κορυφή ενός λόφου, αποτελεί το αρχαιότερο κατασκεύασμα χτισμένο το 870 και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμο. Ως σύμπλεγμα κτισμάτων, το καθένα με διαφορετικό στυλ, προσφέρει τη γνωριμία και με άλλα αξιοθέατα στο εσωτερικό της αυλής του. Ένα από αυτά θεωρείται ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου, γοτθικό κτίσμα του 14ου αιώνα. Δεν μπορεί να παραλειφθεί το χρυσό σοκάκι, μια περιοχή με διάφορα πολύχρωμα μαγαζάκια, η οποία θεωρείται και από τις ακριβότερες της Πράγας. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα εισόδου στο κάστρο επί πληρωμή αλλά λόγω της πολύωρης αναμονής δεν πραγματοποιείται από πολλούς. Αυτό όμως, δεν πτοεί τους επισκέπτες, καθώς χάρη στη τοποθεσία του, ανοίγεται η θέα σε όλη τη πόλη από πολλά σημεία.

Η Παλιά Πόλη της Πράγας

Ο αμέσως επόμενος προορισμός είναι η Παλιά Πόλη της Πράγας, την οποία αποτελούν συγκεκριμένα η εκκλησία της Παναγίας, ο γοτθικός Πύργος με το παρεκκλήσι της Παναγίας, το Παλιό Δημαρχείο και το Αστρονομικό ρολόι.

Για να απολαύσει κανείς τη θέα που ανοίγεται στη Παλιά Πόλη, υπάρχει η δυνατότητα εισόδου στο αστρονομικό ρόλοι, όπου γίνεται αντιληπτό και πως δουλεύει το ίδιο. Ακόμη πιο ιδιαίτερο είναι, πως κάθε ώρα από τις 9 π.μ. μέχρι τις 11 π.μ. περιστρέφονται οι δώδεκα Απόστολοι, ένα θέαμα, το οποίο μαζεύει πολύ κόσμο μπροστά στο χώρο του Παλιού Δημαρχείου.

Ως ένα από τα κυριότερα σημεία και αξιοθέατα της πόλης αποτελεί η γνωστή Γέφυρα του Καρόλου. Αποτελεί το σημείο, από οπού περνούσε η πομπή στέψης των μοναρχών, τραμ, βαγόνια, εκτελέσεις και δίκες με τη παρουσία σήμερα 30 αγαλμάτων κατά μήκος της γέφυρας. Σημαντικό να αναφερθεί είναι, πως  συνδέει τις δύο πλευρές της Πράγας και αυτό ήταν αποτέλεσμα της χρονιάς του 1342, όταν ο ποταμός Μολδάβας “κατάπιε” τη γέφυρα και χώρισε τη Πράγα σε δύο μέρη. Πλέον ως μια από τις αρχαιότερες γέφυρες, στο σύνολό τους 17, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της Πράγας με χιλιάδες κόσμο να περνάει από αυτήν. Στη Γέφυρα του Καρόλου ανήκουν και δύο Πύργοι, ο καθένας στη δική του όχθη και να κοιτάει από μακριά ο ένας τον άλλον. Η επίσκεψη στο πάνω μέρος και των Πύργων δημιουργεί ανεπανάληπτα συναισθήματα αντικρίζοντας όλη τη πόλη από ψηλά. Βέβαια, δεν υπάρχει ασανσέρ, αντιθέτως πολλές απότομες ξύλινες σκάλες, που οδηγούν στο πάνω μέρος των Πύργων.

Ο στενότερος δρόμος της Πράγας

Μία επίσκεψη αξίζει και στον Στενότερο δρόμο της Πράγας, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του Καρόλου. Ένα δρομάκι, μόλις 50 εκατοστών που χωράει ένα άτομο και όχι παραπάνω, προκαλεί εντύπωση και με τη τοποθέτηση δύο σηματοδοτών, ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης πότε να περάσει στην άλλη πλευρά. Αρκετά κοντά βρίσκεται και το Μουσείο του Τσέχου συγγραφέα Φραντς Κάφκα με δύο γλυπτά ανδρικής μορφής να ουρούν σε χάρτη της τσέχικης δημοκρατίας αλλά μεγαλύτερη προσοχή θα δοθεί στο ίδιο το γλυπτό, φτιαγμένο προς τιμή του Τσέχου συγγραφέα από τον Τσέχο καλλιτέχνη Νταβίντ Τσέρνι, το οποίο είναι εγκατεστημένο απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης και όχι στο χώρο του μουσείου. Το γλυπτό είναι το λεγόμενο Περιστρεφόμενο κεφάλι του Κάφκα, το οποίο περιστρέφεται για δεκαπέντε λεπτά και μέσα σε μία ώρα γυρνάει δύο φορές στην αρχική του θέση. Η τελευταία επίσκεψη ακούγεται στο όνομα “Dancing House”, το Χορευτικό Σπίτι. Στη πραγματικότητα είναι ένα κτίριο, το οποίο διαθέτει στο εσωτερικό του κέντρο γραφείων στεγάζοντας πολλές διεθνείς εταιρείες, γκαλερί, ξενοδοχείο και στη ταράτσα εστιατόριο με θέα τη πόλη. Συγκεκριμένα, αποτελείται από δύο πύργους: τον κανονικό και τον καταστροφικό, οι οποίοι συμβολίζουν ένα ζευγάρι που χορεύει με τον καταστροφικό πύργο να εννοείται η γυναίκα με τη λεπτή της μέση.

Αρκετοί οι προορισμοί και πιο αρκετές οι εντυπώσεις στη Πράγα, που κάνουν τον επισκέπτη να ενδιαφέρεται όχι μόνο να ανακαλύψει τα μέρη αλλά και να μάθει τι κρύβεται πίσω από το κάθε αξιοθέατο, ποια θα είναι αυτή τη φορά η ιστορία που θα εκπλήξει.

Φωτογραφίες: Σοφία Αϊβαζίδου

Βιογραφικό συντάκτριας

https://greekhumans.com/h-sofia-aivazidou-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε