Αρχική » Συνέντευξη της Βούλας Παπατσιφλικιώτη – Μυθιστόρημα

Συνέντευξη της Βούλας Παπατσιφλικιώτη – Μυθιστόρημα

0 comment 513 views

Η κα Βούλα Παπατσιφλικιώτη, συγγραφέας – δημοσιογράφος – παιδαγωγός- θεραπεύτρια λόγου, μας παραχωρεί για άλλη μια φορά από καρδιάς συνέντευξη στο https://greekhumans.com/.

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που είχαμε μαζί της, για θέματα σχετικά με την ενασχόληση της και με αφορμή την έκδοση του νέου της μυθιστορήματος.

Αγαπητή Βούλα, καλωσόρισες και πάλι στον διαδικτυακό χώρο του https://greekhumans.com/!

Ελεύθερος Χρόνος

Δράττομαι της ευκαιρίας να ξεκινήσουμε αυτή την συνομιλία μας με μια προσωπική ερώτηση. Ποια είναι τα χόμπι σου γενικότερα; Με τι επιλέγεις να ασχοληθείς στον ελεύθερο σου χρόνο και γιατί;

Ωραία εναρκτήρια ερώτηση! Πολύτιμος ο ελεύθερος χρόνος, αλλά δυστυχώς δυσεύρετος. Λατρεύω τα ταξίδια, γιατί μέσα από αυτά προστίθενται παραπάνω σελίδες στο βιβλίο της ζωής μας! Μου αρέσει το θέατρο, ένας μαγικός χώρος που διασκεδάζει το μυαλό και επιμορφώνεται η καρδιά! Ξεχνιέμαι με την συντροφιά ενός βιβλίου! Μια έξοδος με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους αποτελεί πάντα ένα αεράκι ανανέωσης στην χειμαρρώδη πραγματικότητα! Σε αυτά τα μονοπάτια δραπετεύω, όταν ο χρόνος μου το επιτρέπει!

Η κα. Παπατσιφλικιώτη

Η τέχνη στο διαδίκτυο

Πριν μάθουμε για την αξιόλογη συγγραφική σου δραστηριότητα, θα θέλαμε να μάθουμε τις εξελίξεις για τον ενδιαφέρον ιστότοπο «duende-art». Σε ποιο έτος λειτουργίας βρίσκεται; Ποιοι οι στόχοι; Ποιο το περιεχόμενο του;

Η καλλιτεχνική σελίδα «Duende-Art» οδηγείται αίσιος στον 6 χρόνο λειτουργίας της. Δημιουργήθηκε με αγάπη για την Τέχνη και τον Πολιτισμό του τόπου μας! Έχει σαν κύριο σκοπό να δίνει την ευκαιρία στους εκπροσώπους της Τέχνης, από οποιαδήποτε μορφή της και αν προέρχονται, να επικοινωνούν την δουλειά τους, τις επιθυμίες και τα όνειρά τους. Επίσης, προβάλει θεατρικές και λογοτεχνικές δουλειές του τόπου μας, που αξίζει όλοι να τις γνωρίσουμε και να τις αγκαλιάσουμε! Η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι ο φάρος του τόπου μας!

Μπορείτε να περιηγηθείτε στο «Duende-Art» εδώ

https://www.duende-art.com/

Το «Duende-Art» αποτελεί συνεργαζόμενη με το ιστοσελίδα https://greekhumans.com/.

https://greekhumans.com/nea-synergasia-greekhumans-duende-art/

Συγγραφή έργων

Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την έκδοση μυθιστορήματος. Θα θέλαμε να μας αποκαλύψεις τον τίτλο του. Ποια στάθηκε η αφορμή για τη συγγραφή του;

Είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Μέσα από τα μάτια της Ζωής», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής! Κάποιο βράδυ η ηρωίδα του βρήκε ένα μαγικό τρόπο, τρύπωσε στην ονειρική μου περιπλάνηση και μου αποκάλυψε την αρχή της ιστορίας του βιβλίου. Σαν να έψαχνε μια “Αριάδνη”, που θα έπιανε τον μίτο της ζωής της και θα ανακάλυπτε την πορεία της. Έτσι ξεκίνησα την συγγραφή του συγκεκριμένου έργου, η οποία διήρκησε 7 ολόκληρα χρόνια με λαογραφική, ιστορική και γεωγραφική μελέτη.

Το έργο μας ταξιδεύει στην πλανεύτρα Πόλη, την λατρεμένη Κωνσταντινούπολη! Ταξιδεύουμε νοητά στο χθες, την ζωή των Ρωμιών πριν τα ολέθρια Σεπτεμβριανά, αλλά και στο σήμερα.

Ιστορικά γεγονότα (Έλληνες της Πόλης)

Οι Έλληνες της Πόλης πέρασαν αρκετές κακουχίες κατά τον προηγούμενο αιώνα. Γιατί επιλέγεις να διανθίσεις τη μυθοπλασία με ένα τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός στην Κωσταντινούπολη; Πως αυτά τα 2 συνδέονται;

Καταρχάς μέσα από την Λογοτεχνία μπορούν να σμίξουν η Ιστορία με την Λαογραφία! Πιστεύω ότι πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, το χθες μας με λίγα λόγια για να μπορούμε να “χτίσουμε” όσο πιο γερό γίνεται το σήμερα και το αύριο μας. Τα άσχημα γεγονότα του ’55 δεν επηρέασαν μόνο τους Ρωμιούς της Πόλης, αλλά και όλο τον Ελληνισμό. Η φοβερή “νύχτα των κρυστάλλων ” και τα χρόνια που επακολούθησαν έντυσαν με τον μανδύα της προσφυγιάς και μετακίνησαν αρκετούς ανθρώπους από την Κωνσταντινούπολή στην Ελλάδα. Ήρθαν κοντά και καλέστηκαν να συνυπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο όχι μόνο πρόσωπα, αλλά και διαφορετικά ήθη και έθιμά. Είναι μια πτυχή της ιστορίας που πρέπει να ακουστεί με τον ανάλογο σεβασμό.

Ήταν μια πρόκληση για εμένα να αναδείξω τις όμορφες στιγμές των Ρωμιών της Πόλης αλλά και την μαύρη σελίδα των Σεπτεμβριανών, μέσα από μυθιστορηματική διήγηση και όχι ένα ιστορικό έργο. Ελπίζω να τα κατάφερα!

Η Πόλη

Δεν θα μπορούσαμε παρά να μη ρωτήσουμε, τι είναι για σένα η Πόλη; Την έχεις επισκεφτεί; Ποια συνοικία βρήκες περισσότερο ενδιαφέρουσα; Τι σημαίνει για τον Ελληνισμό αυτή η Πόλη;

Η Κωνσταντινούπολη είναι από τις ομορφότερες πόλεις που έχω επισκεφτεί μέχρι τώρα! Αυτό που λατρεύω είναι να περιπλανιέμαι στις αντιθέσεις της. Στους πάγκους αλλά και στις σύγχρονες βιτρίνες, στις ξεχασμένες γειτονιές αλλά και στα ζωντανά σοκάκια, στα παλιά αρχοντικά ή τα εγκαταλελειμμένα ξύλινα σπίτια, στο μεγάλο παρελθόν αλλά και στο σήμερα… Έτσι γνωρίζεις πραγματικά την Πόλη. Δε στέκεσαι μόνο στα θελκτικά της πανοράματα, τυλίγεσαι στο πέπλο μυστηρίου της. Είναι η Πόλη των αντιθέσεων και αυτή είναι η γοητεία της. Την έχω επισκεφτεί δύο φορές μέχρι τώρα και ομολογώ ότι ανυπομονώ για την επόμενη! Έχω την τιμή ένα μέρος της καταγωγής μου, από την μεριά της μητέρας μου, να ξεκινάει την πορεία του μέσα στον χρόνο από την πλανεύτρα Πόλη!

Για τον Ελληνισμό η Κωνσταντινούπολη αποτελεί έναν φάρο άσβεστο μέσα στους χρόνους! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κωνσταντινούπολη για όλους τους Έλληνες υπήρξε εκπρόσωπος ενός λαμπρού πολιτισμού, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και υμνογραφίας. Είναι η βασίλισσα της ομορφιάς, της αρχοντιάς, των ασμάτων, των γεύσεων, των αρωμάτων και των χρωμάτων!

Τελευταία ερώτηση και εξίσου σημαντική

Κλείνοντας και καθώς επίσης το 2023 φτάνει στο τέλος του, τι προσμένεις από το νέο σωτήριο έτος 2024; Τι οραματίζεσαι για τη νέα χρονιά; Ποιο το όνειρο σου;

Παλεύω πάνω από όλα να είμαι άνθρωπος με το Α κεφαλαίο και αυτό θα ήθελα να συνεχιστεί και στο μέλλον!

Εύχομαι το 2024 να μου φέρει υγεία, αγάπη, αληθινούς ανθρώπους με ουσιαστικά συναισθήματα και να συνεχίσει να υπάρχει η δημιουργικότητα στην ζωή μου! Επιθυμία και στόχος μου είναι μέσα από την πένα μου να κάνω τα όνειρα, τα συναισθήματα και τη φαντασία λογοτεχνικά έργα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες!

Μιας και ανέφερες τα όνειρα. Το παρόν λογοτεχνικό έργο είναι ένα όνειρο ζωής, συγγραφική δουλειά και έρευνα εφτά χρόνων. Πότε δεν πίστευα ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα ταξίδευε και σε άλλα χέρια πέρα από τα δικά μου. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε όσο δύσκολο και αν φαίνεται να κάνουμε τα όνειρά μας πράξη!

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης, ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε