Αρχική » Ο λόγος για τη ρωσική γλώσσα

Ο λόγος για τη ρωσική γλώσσα

0 comment 249 views

Της Σοφίας Αϊβαζίδου*

Εισαγωγή

Η ρωσική γλώσσα κατατάσσεται στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες και συγκεκριμένα, στη κατηγορία των σλαβικών γλωσσών. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης η λευκορωσική και η ουκρανική, οι οποίες με τη ρωσική αποτελούν την ανατολική ομάδα ως χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σημαντικό να αναφερθεί είναι, πως η ρωσική γλώσσα θεωρείται μία από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες, καθώς ομιλείται από μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Ως επίσημη γλώσσα της Ρωσικής Συνομοσπονδίας ή απλά Ρωσίας ομιλείται για παράδειγμα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Λευκορωσία, Ουκρανία), της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν), σε Λετονία και Λιθουανία (Βαλτικές χώρες) καθώς και σε Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία και Ισραήλ.

Η ιστορία των ρωσικών

Οι ρίζες των ρωσικών χάνονται στα αρχαία χρόνια, περίπου την 2η χιλιετία π.Χ., όπου συγκεκριμένα έχουμε τη πρωτοσλαβική γλώσσα. Τον 1ο-7ο αιώνα π.Χ. μετονομάζεται σε προσλαβική, της οποίας η εθνογλωσσική ενότητα τον 6ο-7ο αιώνα π.Χ. διασπάται και χωρίζεται σε 3 ομάδες, ανατολική (παλαιορωσική εθνότητα), δυτική και νότια. Η παλαιορωσική γλώσσα υπήρξε από τον 7ο-14ο αιώνα π.Χ., ενώ τον 9ο-10ο αιώνα π.Χ. δημιουργείται το πρώτο σλαβικό αλφάβητο και η κυριλλική γραφή από τα αδέρφια Κύριλλο και Μεθόδιο. Από τον 14ο-15ο αιώνα σχηματίστηκε η γλώσσα της ρωσικής εθνικότητας και εξελίχθηκε ραγδαία κατά τον 17ο αιώνα. Τον 18ο αιώνα εισχωρούν λέξεις και εκφράσεις από δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου αναπτύσσονται πολλοί κλάδοι. Κύριο και σημαντικό λόγο στη θεωρητική θεμελίωση της γλώσσας έπαιξε ο Ρώσος επιστήμονας Λομονόσοφ, ο οποίος δημιούργησε και τη πρώτη ρωσική γραμματική. Ακόμη περισσότερο η ρωσική γλώσσα εξελίσσεται με τον Ρώσο ποιητή Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν.

Φτάνοντας στη σοβιετική περίοδο του 20ου αιώνα, όταν η ρωσική γλώσσα εξελίσσεται περισσότερο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλλαγές σε πολλούς τομείς όπως επιστήμη, λογοτεχνία, τέχνη και γλώσσα. Ξεκινούν να λειτουργούν οι εθνικές σχολές με διδασκαλία σε 104 γλώσσες. Σημαντικό να τονιστεί είναι, πως η ρωσική γλώσσα δεν αντικαθιστά αλλά συνυπάρχει με τις υπόλοιπες γλώσσες αποτελώντας τη γλώσσα της ενδοεθνικής επικοινωνίας.

Επίλογος

Ως μία λοιπόν από τις περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες παγκοσμίως η γνώση της ρωσικής γλώσσας κρίνεται χρήσιμη στον τομέα της διεθνούς επικοινωνίας τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Παρά τις ομιλούσες της ρωσικής χώρες, τονίζονται αρκετά συχνά και οι σημαντικές ομάδες ρωσόφωνων πληθυσμών, οι οποίες δεν συναντιούνται μόνο σε Δυτική και Νότια Ευρώπη αλλά και άλλες ηπείρους όπως Αμερική και Αυστραλία. Πόσο ενδιαφέρον προκαλεί λοιπόν η εκμάθηση μιας τόσο διαδεδομένης γλώσσας στον 21ο αιώνα;

Πηγή Φωτογραφίας

https://www.freepik.com/

Βιογραφικό συντάκτριας

https://greekhumans.com/h-sofia-aivazidou-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε