Αρχική » Η Συνέντευξη του Βαγγέλη Τσιακίρη: Catch and Release

Η Συνέντευξη του Βαγγέλη Τσιακίρη: Catch and Release

0 comment 1,4K views

Ο Βαγγέλης Τσιακίρης, ερασιτέχνης λάτρης του ψαρέματος, «φιλοξενείται» για ακόμα μια φορά στο https://greekhumans.com/

Διαβάστε παρακάτω τη νέα συνέντευξη που μας παραχωρεί, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για το ψάρεμα και ειδικότερα το «Catch and Release».

Εισαγωγική τοποθέτηση

Αγαπητέ Βαγγέλη, καλωσόρισες και πάλι στην ιστοσελίδα μας. Ξεκινώντας αυτή τη συνέντευξη, θα θέλαμε να κάνουμε την πιο απλή ερώτηση. Το φετινό καλοκαίρι, υπάρχουν ψάρια στις ελληνικές θάλασσες; Ποια είναι η αίσθηση σου;

Καλησπέρα Αριστείδη.

Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω το https://greekhumans.com και να πω ότι με τιμάει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον αλλά και η πρότασή σας ώστε να διεξαχθεί η παρούσα συνέντευξη για ένα τόσο σημαντικό θέμα που εκτός από το ψάρεμα ως μία δραστηριότητα καλύπτει και ένα σημαντικό θέμα που αφορά την ίδια τη φύση.

Όσον αφορά στην ερώτησή σου τώρα, σχετικά με τα προηγούμενα καλοκαίρια δεν παρατηρώ καμία μεγάλη διαφορά σχετικά με το ψάρεμα ως δραστηριότητα. Βέβαια είναι γεγονός πως ανάλογα την εποχή αλλά και την περιοχή ανά περιόδους ψαρεύουμε διαφορετικά θηράματα και πολλές φορές και με διαφορετικό εξοπλισμό και τρόπο ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όσο για το θαλάσσιο περιβάλλον γενικά οφείλω να τονίσω πως αν νομίζετε ότι τα τελευταία χρόνια βλέπετε όλο και λιγότερα ψάρια στις θάλασσές μας δεν κάνετε λάθος. Αυτό συμβαίνει επειδή αλιεύονται πάνω από τα όρια που μπορούν να αντέξουν οι πληθυσμοί τους. Γι’ αυτό το λόγο από την αρχή που ξεκίνησα το κανάλι https://www.youtube.com/c/VaggelisTsiakirisFishingForFun είχε σκοπό να σας κάνει να αγαπήσετε το ψάρεμα σε συνδυασμό με τον απαραίτητο σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στη θάλασσα.

Ψάρεμα

Με αφορμή την προηγούμενη συνέντευξη, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ:

https://greekhumans.com/2022/02/25/synenteuxi-me-ton-k-vaggelh-tsiakirh-psarema-sth-thalassa/, όπου αναφερθήκαμε σε σπάνια είδη ψαριών που έβγαλες, και λαμβάνοντας υπόψη τη δραστηριότητα σου για ανεύρεση νέων τόπων ψαρέματος, εκτιμάς ότι αυτή τη θερινή περίοδο τα υπόψη είδη έχουν εκλείψει;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν εκλείψει αλλά τα βάλαμε στη κατηγορία σπάνια επειδή δεν αλιεύονται εύκολα με τις τεχνικές που χρησιμοποιώ, μπορούμε όμως να τα συναντήσουμε πιο συχνά αν τα προσεγγίσουμε με διαφορετικό τρόπο.

Η ανεύρεση νέων τόπων ψαρέματος για μένα είναι ένα ταξίδι. Συνεχώς με μαγεύει να εξερευνώ καινούρια μέρη και να μαγεύομαι από τα απίστευτα τοπία που έχει η υπέροχη Ελλάδα μας.

Τα είδη που αναφέραμε και πολλά ακόμη είναι από τα πιο εμπορικά και σε βάθος χρόνου έχουμε παρατηρήσει από την υπερβολική αλιευτική πίεση που δέχονται να μειώνονται σε αριθμό αλλά και να τα συναντάμε σπανιότερα σε μεγάλα μεγέθη. Αυτό είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη για να λάβουμε δραστικά μέτρα προτού η ζημιά να είναι ανεπανόρθωτη.

Catch and Release

Μεγάλη σημασία για το περιβάλλον της αλιείας διαδραματίζει το Catch and Release. Αρχικά, τι είναι και ποια η δική σου άποψη για αυτό;

Το Catch and Release ξεκίνησε από ερασιτέχνες ψαράδες το 19ο αιώνα στο Ηνωμένο βασίλειο και την Αμερική και με το πέρας των χρόνων διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η αρχική μορφή του ήταν να απελευθερώνουμε όλα τα είδη χωρίς δεύτερη σκέψη και είχε το ψάρεμα μία μορφή καθαρής διασκέδασης. Πλέον έχει αλλάξει αυτό και όσοι εφαρμόζουμε την πρακτική του C&R το κάνουνε με βάση μερικούς κανόνες που ακολουθούμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον αλλά και να γίνουμε  καλύτεροι σαν άνθρωποι μέσα από αυτή την ευχάριστη διαδικασία.

Οι απελευθερώσεις γίνονται για πολλούς λόγους και ο καθένας το κάνει για διαφορετικούς. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής γι’ αυτό απελευθερώνουμε όλα τα ψάρια που δεν έχουν φτάσει σε μέγεθος να αναπαραχθούν έστω για μία φορά.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε περίοδο αναπαραγωγής πρέπει να απελευθερώνουμε τα ψάρια που είναι αυγομένα ανεξάρτητα από το μέγεθος τους επειδή κρατώντας ένα τέτοιο ψάρι καταδικάζουμε εκατομμύρια με αποτέλεσμα μακροχρόνια να καταστρέφουμε αυτόν τον όμορφο τόπο.

Ο τελευταίος και πιο δυσνόητος από αρκετούς είναι η ευχαρίστηση που σου δίνει η απελευθέρωση και η αίσθηση ότι έχεις κάνει κάτι ηθικό με αποτέλεσμα να γεμίζεις με ένα αίσθημα ικανοποίησης και αυτό να σε κάνει ολοένα και καλύτερο άνθρωπο.

Προσωπικά το Catch and Release είναι τρόπος ζωής.

Στην προηγούμενη συνέντευξη μας, είχες επισημάνει «ΔΕΝ ΨΑΡΕΎΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗ ΨΥΧΗ ΜΑΣ». Πως αυτή η άποψη συνδέεται με το «Catch and Release»;

Καταρχάς μιλάμε για ερασιτεχνικό ψάρεμα, οπότε είναι καλό να αναλύσουμε τη σημαίνει το λήμμα ερασιτέχνης. Ερασιτέχνης είναι αυτός που ασχολείται με κάτι από ευχαρίστηση, όχι επαγγελματικά ή με σκοπό το οικονομικό κέρδος.

Νομίζω πως πλέον είναι πιο εύκολο να κατανοήσετε καλύτερα την παραπάνω πρόταση.

Παρόλα αυτά θέλω να τονίσω πως στο ψάρεμα όταν λέμε ευχαρίστηση εννοούμε τη βόλτα που θα κάνουμε στη θάλασσα, την καλή παρέα που ενδεχόμενος να έχουμε, τα αρκετά strikes που θα ακολουθήσουν σε συνδυασμό με τις μάχες, οι πειραματισμοί που θα κάνουμε για να έρθουμε πιο κοντά ολοένα και σε περισσότερες επιτυχίες, η προετοιμασία που από μόνη της είναι μία απολαυστική διαδικασία και γενικά με ότι συνάδει με τη φιλοσοφία του ψαρέματος έχοντας πάντα στο μυαλό μας να σεβόμαστε απόλυτα το περιβάλλον.

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον επειδή βλέπω καθημερινά να αφήνουμε την κακή νοοτροπία πίσω μας και ολοένα και περισσότερα άτομα να κατανοούν και να εφαρμόζουν την πρακτική του Catch and Release και οφείλω να παραδεχτώ ότι με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο.

Το Catch and Release μας κάνει καλύτερους ανθρώπους!

Σε ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε σε μια επόμενη συνέντευξη!

Σας ευχαριστώ και πάλι, εύχομαι στο GreekHumans τα καλύτερα και δεσμεύομαι να τα ξανά πούμε.

Επισκεφθείτε το κανάλι του Βαγγέλη Τσιακίρη

https://www.youtube.com/channel/UCG93jOpOQcwGd6BmuqdJVhA

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ

https://www.youtube.com/watch?v=wTAKW-lReAM

Επιπλέον, μπορείτε να συνδυάσετε το αγαπημένο σας χόμπυ με τα ταξίδια ή τη φωτογραφία

Δείτε σχετική συνέντευξη εδώ

https://greekhumans.com/2022/01/30/synenteyxi-me-ton-k-thanasi-achiladellh-photografia-topioy-kai-taksidia/

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης, Ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε