Αρχική » Η Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φάη: Εικαστικά και Έρευνα

Η Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φάη: Εικαστικά και Έρευνα

0 comment 1,2K views

Ο κ. Κωνσταντίνος Φάης, εικαστικός, αρθρογράφος, ερευνητής, «φιλοξενείται» στο https://greekhumans.com/

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που μας παραχωρεί, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για την τέχνη που έχει επιλέξει να ασχοληθεί σε συνδυασμό με την ιστορική έρευνα.

Μια εισαγωγή στη δραστηριότητα

κ. Φάη, ξεκινώντας αυτή τη συνέντευξη, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για τον τόπο καταγωγής σας, πιθανές σπουδές σας και πως ορίζεται για εσάς ο όρος «Τέχνη».

Πρωτίστως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνεχομένη υποστήριξη σας στα της προώθησης του οράματος μου. Η προγονική μου αλληλουχία, τουλάχιστον από τα μέσα του 19ου αιώνα ξεκινάει από την κωμόπολη του Μετσόβου, ενώ η γιαγιά μου από την μεριά της μητέρας μου, φέρει καταβολές από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα το 1987 στην πόλη των Ιωαννίνων, η οποία μέχρι και σήμερα αποτελεί την έδρα μου, είμαι τελειόφοιτος του Τμήματος των Πολίτικων Μηχανικών της πόλης του Πολυτεχνείου του Μπάρι στην Ιταλία, ενώ κατέχω και πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Διαχείριση Μονάδων Υγείας από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στα της καλλιτεχνικής μου πορείας, είμαι αυτοδίδακτος σε αμφότερους τους τομείς, τεχνοτροπία και έρευνα, παρότι οι σπουδές μου με βοήθησαν σε πολλά σημεία.

Η Τέχνη στην δική μου αυστηρή κοσμοθεωρία, ορίζεται ως η ενστάλαξη γνώσης και ισχυρών πνευματικών ερεθισμάτων, μέσω εικόνας, μουσικής και φροντισμένου λογού. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένα τεχνοτροπία, προκειμένου ο παρατηρητής να μην καταναλώνει ενέργεια στην σκιαγράφηση της θεματικής του έργου, αναφορικά με τον εικαστικό τομέα φυσικά.

Η αρπαγή της Αίγινας από τον Δία

Εικαστικά

Πως ξεκινά η ενασχόληση σας με τα εικαστικά; Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με αυτό; Ήταν μια πολυετής επιθυμία σας;

Ο ερωτάς μου με την εικόνα, αρά και η ενασχόληση μου με την αποτύπωση της στο χαρτί, ξεκινάει από την ηλικία των 6 ετών, διότι από τόσο μικρή ηλικία την θεωρούσα απαρχή των εντονότερων συναισθημάτων. Περί συγκρίσεως ο λόγος ασφαλώς, αναφορικά με τα υπόλοιπα είδη Τέχνης. Θεωρώ ότι με την κατάλληλη σκηνοθεσία μιας εικόνας, είναι δυνατόν να αφυπνίσεις την ανθρώπινη κοινωνία ακόμα και στα πιο κρίσιμα ζητήματα. Διότι είναι άμεσο το ερέθισμα, είναι αυτό που λέμε «μια εικόνα χίλιες λέξεις». Άσχετα αν μιλάμε για δισδιάστατη ή τρισδιάστατη τέχνη, η καθεμιά έχεις τα θετικά της και τα αρνητικά της. Επί παραδείγματι στην μεν πρώτη η σκηνοθεσία δεν έχει όρια, στην δεύτερη η αίσθηση του όγκου στον χώρο δίνει μια έντονα ρεαλιστική νότα. Δίχως αμφιβολία ναι, ήταν μια επιθυμία ζωής θα τολμούσα να πω, η οποία φούντωσε μέσα μου κατά την περίοδο των σπουδών μου, ιδίως μετά το 2010. Μάλιστα η προοπτική μου στα της εικόνας, ταυτίζεται με αυτήν των Αρχαίων Ελλήνων πολύ πριν τους μελετήσω μάλιστα. Η λεγομένη Μίμησις, η εξιδανίκευση για πολλούς μεταξύ αυτών και ο γράφων, η παραχάραξη της φυσικής αλήθειας για κάποιους άλλους μεταξύ αυτών και ο Πλάτων, θεωρώ ότι μπορεί να προκαλέσει μια σαφώς εντονότερη ψυχολογική αντίδραση, τέτοια ώστε τελικά να απαθανατιστεί το πρότυπο στα ματιά του παρατηρητή. Ήδη από τα πρώτα δείγματα Τέχνης, πίσω στα 40.000 π.α.σ. με τις διάφορες σπηλαιογραφίες, η εικόνα είναι αυτή η οποία θέτει την βάση της παράδοσης του Οικοσυστήματος στα μάτια της ανθρώπινης κοινωνίας. Όλη η Αρχαιότητα φέρει πλούσια φυσικά αρχεία εικαστικής Τέχνης. Από τις κολοσσιαίες μεν ανεπαρκείς ανατομικά δε, μορφές της Γλυπτικής λαών της Ανατολής, φτάνουμε στον σχεδόν απόλυτη απόδοση της ανατομίας των Ελλήνων του 5ου αιώνα. π.Χ. Μια επιτομή φυσικής πραγματικότητας και απόλυτης μαθηματικής ανατομίας.

Η ναυαρχίδα του Πύρρου Α’ της Ηπείρου

Ιστορία

Σε κάθε βήμα ενός καλλιτέχνη οι ματιές στην Ιστορία μπορούν να φανούν χρήσιμες. Ποια η θέση της Ιστορίας στη δική σας δραστηριότητα;

Μέσα από την αιωνία διαδρομή της ανθρώπινης φύσης, αποκτάται η λεγόμενη εποπτική γνώση. Προσωπικότητες και καταστάσεις οι οποίες άφησαν ανεξίτηλο το βήμα τους στον Δρόμο της Αρετής θέτουν τα θεμέλια για μια συνεχή εξέλιξη του είδους μας. Η μελέτη λοιπόν αλλά και ανάδειξη της Ιστορίας κάθε τόπου, ποσό μάλλον της δίκης μας πλουσιότατης αλλά και αρχαιοτάτης κληρονομιάς, μπορούν να κρατήσουν σταθερούς δεσμούς σε ιδανικά και αξίες, ειδικά τώρα που βιώνουμε μια πολυεπίπεδη κρίση στην υφήλιο. Άλλωστε όπως έλεγαν και οι προγονοί μας, η διατήρηση της παράδοσης και της μνήμης είναι το φως, όλα τα υπόλοιπα είναι βάδιση στα τυφλά, ένας οδυνηρός φαύλος κύκλος. Για αυτό λοιπόν, η Ιστορία αποτελεί βασικό πυλώνα της πολύχρονης πορείας μου, ακριβώς επειδή επιχειρώ να διδάξω με τρόπο όσο το δυνατόν πιο διαδραστικό, το βεληνεκές του Ελληνικού και Μεσογειακού Πολιτισμού. Όλα αυτά βέβαια, ακροβατώντας ανάμεσα στις Θετικές και Θεωρητικές επιστήμες, προκειμένου να προσεγγίσω ένα όσο τον δυνατόν πιο ρεαλιστικό και αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Στην Αρχαία Σπάρτη

Εκθέσεις

Ένας καλλιτέχνης παρουσιάζει τα έργα του στο κοινό μέσω των εκθέσεων. Ποια ήταν η τελευταία σας έκθεση και ποια τα αποτελέσματα;

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τα βιώματα του, καταθέτει την ψυχή του σε μια έκθεση. Η τελευταία μου έλαβε χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου στην πανέμορφη πόλη της Δράμας και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Κυριών Δράμας και της Hermes Expo International από την Αμερικανική Ομογένεια. Είναι η πρώτη φορά που κινήθηκα σε εκείνη την περιοχή και ομολογώ ότι αποτελούσε ένα αίνιγμα το όλο θέμα για εμένα μέχρι και την άφιξη μου. Η πρόεδρος της Ένωσης, η κα Αλίκη Τσιαμούρα και ο επιχειρηματίας και ιδρυτής της Hermes, ο ομογενής μας κ. Παύλος Κοτρώτσιος, είναι δυο άνθρωποι με εξαιρετικά βαθύ όραμα και έμπρακτο ενδιαφέρον για την ανάδειξη του Πολιτισμού μας. Η στήριξη τους ήταν ειλικρινά από υποδειγματική έως συγκινητική. Ως εκ τούτου τα όποια, λίγα ομολογουμένως ερωτηματικά μου, συνετρίβησαν με διθυραμβικό τρόπο, τολμώ να πω ότι η πορεία της έκθεσης όχι μόνο εξελίχθηκε ιδανικά αλλά άνοιξε και νέες πύλες συνεργασίας με άλλους φορείς πολιτισμού της περιοχής, μεταξύ αυτών το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αναμφισβήτητα μια έκθεση σταθμός για εμένα.

Με την κυρία Τσιαμούρα και άλλους παράγοντες από την έκθεση στην Δράμα. Φωτ. αρχείο : Χρονικά της Δράμας

Έργα Τέχνης

Ποιο έργο τέχνης σας χρειάστηκε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να περατωθεί και για ποιο λόγο;

Η ναυαρχίδα της μέχρι τώρα πορείας μου, ο Γιγάντιος Σμιλόδοντας της Ουρουγουάης, ένα έργο το οποίο υπάγεται στον τομέα της Γλυπτικής και αφορά την Νοτιοαμερικανική Προϊστορία και ειδικότερα λίγο μεταγενέστερα από την περίοδο της Νεολιθικής Επανάστασης, δηλαδή το 11.000 π.α.σ. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 λίγο πριν τον πρώτο μεγάλο εγκλεισμό της Πανδημίας, στην βασική του φάση χρειάστηκαν 7 μήνες ή αλλιώς πάνω από 1250 ώρες συστηματικής δουλειάς. Πάραυτα το έργο και μετά από μια παύση μερικών μηνών λόγω άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, μόλις πριν λίγους μήνες αποπερατώθηκε με την προσθήκες των πίσω άκρων του. Πρόκειται για έναν – πλήρη πλέον – σκελετό Σμιλόδοντα, κλίμακας 1:1. Δεδομένης της απαιτητικής φύσης της παλαιοανατομίας του, είναι προφανές το γιατί απαιτήθηκε τόσος χρόνος. Χρειάστηκε να μελετήσω δυο διατριβές από την Αργεντινή και τις ΗΠΑ του 1933, προκειμένου να αποκτήσω τις κατάλληλες γνώσεις για την ακριβή δομή του προϊστορικού θηρευτή. Το έργο υπό την πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Made/STARTS Group της κα Μανταλένα Καϊλή και μέσω της βιομηχανίας ψηφιακής σάρωσης, διαφημίστηκε σε πάνω από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, των ΗΠΑ, της και της Κίνας.

Τρέχουσα περίοδος

Αυτή την περίοδο ποια είναι η σημαντικότερη κατ’ εσάς καλλιτεχνική σας δραστηριότητα; Ποια τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το κοινό που σας παρακολουθεί;

Προ δυο μηνών με πρόταση του δημοσιογράφου κ. Λευτέρη Θεοδωρακόπουλου και του διοικητικού διευθυντή του Σωματείου ‘’Πρωτοβουλία για το Παιδί’’ της Βέροιας κ. Κοσμά Παπαχρήστου, ενορχηστρώσαμε στο ‘’Σπίτι της Βεργίνας’’ ημερίδα για την Αρχαιότητα σε παιδιά ηλικίας 6 – 14 ετών με την Αρχαιοελληνική συλλογή. Eνα άλλο επίσης σημαντικό γεγονός, είναι αυτό που έλαβε χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα κατόπιν πρωτοβουλίας του δημοσιογράφου κ. Νεκταρίου Ντ. Χορμοβίτη και πρόσκλησης του προέδρου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννη Μαρωνίτη. Είχα την τιμή λοιπόν να συμμετάσχω στο Masterclass της 7ης International Action Art Fair που διεξήχθη στον ‘’Πολυχώρο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Mαριάννα Βαρδινογιάννη’’, ανοίγοντας την εκδήλωση με μια, δια ζώσης εξελισσόμενη, προσωπογραφία του Ολυμπίου Διός. Με άλλα λόγια εισέρχομαι στον χώρο της ανθρωπιστικής δράσης και μάλιστα με αποφασιστική στήριξη οραματιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αυτό είναι κάτι το οποίο με συγκινεί και ενισχύει ιδιαίτερα το κίνητρο μου αλλά και την έμπνευση μου για περαιτέρω κινήσεις. Όσο για τα οφέλη του κοινού, θεωρώ ότι ο στόχος μου για ενστάλαξη γνώσεων αλλά και τροφής για σκέψη για την σύγχρονη εποχή αβίαστα και μακριά από φανατισμούς, στερεότυπα και διχόνοιες, επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό.

Masterclass ”Ancient Greek portrait” στην UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Φωτ αρχείο : Νεκτάριος Ντ. Χορμοβίτης

Τα μελλοντικά σχέδια

Μια επόμενη ερώτηση που απευθείας μας έρχεται στο νου και κλείνοντας αυτή την συνέντευξη, είναι να μάθουμε για τα μελλοντικά σας σχέδια και στόχους. Σε ποιον τομέα έχετε επικεντρώσει τις προσπάθειες σας;

Με τον κ. Παπαχρήστο και την κα Μπασιούρη, συντονίστρια στο ”Σπίτι της Βεργίνας”. Φωτ. αρχειο : Χρόνης Πέγκας

Θέλω μέσα στον επόμενο χρόνο να οργανώσω όσο το δυνατόν περισσότερες ατομικές εκθέσεις αλλά και ημερίδες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και ακολούθως στην τεράστια Ομογένεια μας. Υπάρχει ήδη επίσημη πρόταση από τις ΗΠΑ και κάποιες συζητήσεις από Αυστραλία. Ασχέτως όμως τοποθεσιών, θα επιδιώξω και με τη βοήθεια φορέων Πολιτισμού να ενισχυθεί περαιτέρω ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας του εγχειρήματος μου. Υπάρχουν συνάνθρωποι μας οι οποίοι διψάνε για τέτοιου είδους εμπειρίες, οι εκάστοτε δυσχερείς περιστάσεις όμως δεν τους επιτρέπουν συμμετοχή. Εκεί ακριβώς θα ήθελα να παρεμβώ με όποιον τρόπο μπορώ, από προσωπική εμπειρία μπορώ να αναφέρω ότι η Τέχνη και μάλιστα με ιστορικές προεκτάσεις, σφυρηλατεί συνειδήσεις και ανοίγει νέους ορίζοντες όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες.

Σας ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε σε μια επόμενη συνέντευξη!

Φωτ. αρχείο : Χρόνης Πέγκας

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης, Ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε