Αρχική » Η Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φάη: Εικαστικά και Έρευνα

Η Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φάη: Εικαστικά και Έρευνα

0 comment 1,3K views

Ο κ. Κωνσταντίνος Φάης, εικαστικός, αρθρογράφος, ερευνητής, «φιλοξενείται» στο https://greekhumans.com/

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που μας παραχωρεί, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για την τέχνη που έχει επιλέξει να ασχοληθεί σε συνδυασμό με την ιστορική έρευνα.

Μια εισαγωγή στη δραστηριότητα

κ. Φάη, ξεκινώντας αυτή τη συνέντευξη, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για τον τόπο καταγωγής σας, πιθανές σπουδές σας και πως ορίζεται για εσάς ο όρος «Τέχνη».

Πρωτίστως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνεχομένη υποστήριξη σας στα της προώθησης του οράματος μου. Η προγονική μου αλληλουχία, τουλάχιστον από τα μέσα του 19ου αιώνα ξεκινάει από την κωμόπολη του Μετσόβου, ενώ η γιαγιά μου από την μεριά της μητέρας μου, φέρει καταβολές από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα το 1987 στην πόλη των Ιωαννίνων, η οποία μέχρι και σήμερα αποτελεί την έδρα μου, είμαι τελειόφοιτος του Τμήματος των Πολίτικων Μηχανικών της πόλης του Πολυτεχνείου του Μπάρι στην Ιταλία, ενώ κατέχω και πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Διαχείριση Μονάδων Υγείας από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στα της καλλιτεχνικής μου πορείας, είμαι αυτοδίδακτος σε αμφότερους τους τομείς, τεχνοτροπία και έρευνα, παρότι οι σπουδές μου με βοήθησαν σε πολλά σημεία.

Η Τέχνη στην δική μου αυστηρή κοσμοθεωρία, ορίζεται ως η ενστάλαξη γνώσης και ισχυρών πνευματικών ερεθισμάτων, μέσω εικόνας, μουσικής και φροντισμένου λογού. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένα τεχνοτροπία, προκειμένου ο παρατηρητής να μην καταναλώνει ενέργεια στην σκιαγράφηση της θεματικής του έργου, αναφορικά με τον εικαστικό τομέα φυσικά.

Η αρπαγή της Αίγινας από τον Δία

Εικαστικά

Πως ξεκινά η ενασχόληση σας με τα εικαστικά; Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με αυτό; Ήταν μια πολυετής επιθυμία σας;

Ο ερωτάς μου με την εικόνα, αρά και η ενασχόληση μου με την αποτύπωση της στο χαρτί, ξεκινάει από την ηλικία των 6 ετών, διότι από τόσο μικρή ηλικία την θεωρούσα απαρχή των εντονότερων συναισθημάτων. Περί συγκρίσεως ο λόγος ασφαλώς, αναφορικά με τα υπόλοιπα είδη Τέχνης. Θεωρώ ότι με την κατάλληλη σκηνοθεσία μιας εικόνας, είναι δυνατόν να αφυπνίσεις την ανθρώπινη κοινωνία ακόμα και στα πιο κρίσιμα ζητήματα. Διότι είναι άμεσο το ερέθισμα, είναι αυτό που λέμε «μια εικόνα χίλιες λέξεις». Άσχετα αν μιλάμε για δισδιάστατη ή τρισδιάστατη τέχνη, η καθεμιά έχεις τα θετικά της και τα αρνητικά της. Επί παραδείγματι στην μεν πρώτη η σκηνοθεσία δεν έχει όρια, στην δεύτερη η αίσθηση του όγκου στον χώρο δίνει μια έντονα ρεαλιστική νότα. Δίχως αμφιβολία ναι, ήταν μια επιθυμία ζωής θα τολμούσα να πω, η οποία φούντωσε μέσα μου κατά την περίοδο των σπουδών μου, ιδίως μετά το 2010. Μάλιστα η προοπτική μου στα της εικόνας, ταυτίζεται με αυτήν των Αρχαίων Ελλήνων πολύ πριν τους μελετήσω μάλιστα. Η λεγομένη Μίμησις, η εξιδανίκευση για πολλούς μεταξύ αυτών και ο γράφων, η παραχάραξη της φυσικής αλήθειας για κάποιους άλλους μεταξύ αυτών και ο Πλάτων, θεωρώ ότι μπορεί να προκαλέσει μια σαφώς εντονότερη ψυχολογική αντίδραση, τέτοια ώστε τελικά να απαθανατιστεί το πρότυπο στα ματιά του παρατηρητή. Ήδη από τα πρώτα δείγματα Τέχνης, πίσω στα 40.000 π.α.σ. με τις διάφορες σπηλαιογραφίες, η εικόνα είναι αυτή η οποία θέτει την βάση της παράδοσης του Οικοσυστήματος στα μάτια της ανθρώπινης κοινωνίας. Όλη η Αρχαιότητα φέρει πλούσια φυσικά αρχεία εικαστικής Τέχνης. Από τις κολοσσιαίες μεν ανεπαρκείς ανατομικά δε, μορφές της Γλυπτικής λαών της Ανατολής, φτάνουμε στον σχεδόν απόλυτη απόδοση της ανατομίας των Ελλήνων του 5ου αιώνα. π.Χ. Μια επιτομή φυσικής πραγματικότητας και απόλυτης μαθηματικής ανατομίας.