Αρχική » Συνέντευξη της Αναστασίας Σταυράκη – Περί ποίησης ο λόγος

Συνέντευξη της Αναστασίας Σταυράκη – Περί ποίησης ο λόγος

0 comment 526 views

Η κα Αναστασία Σταυράκη, συντάκτρια στην ιστοσελίδα μας https://greekhumans.com/ , μιλάει από καρδιάς, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης συνέντευξης.

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για την Ποίηση, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου της «Ημιτελές».

Εισαγωγική τοποθέτηση

κα Σταυράκη, ξεκινώντας τη συνέντευξη με εσάς, θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας, τα χόμπι σας και τι σας αρέσει φυσικά να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Πέρα από τις σπουδές μου και την επαγγελματική μου ενασχόληση στον κλάδο του τουρισμού, τα ενδιαφέροντά μου αφορούν κατά κύριο λόγο τη γραφή καθώς αρθρογραφώ σε sites, αναλαμβάνω ακαδημαϊκές εργασίες και γράφω ποιήματα( δημοσιευμένα ή αδημοσίευτα). Τα χόμπι μου είναι το περπάτημα, ο χορός και η αερόβια γυμναστική τα οποία μου προσφέρουν ευεξία και ευχαρίστηση. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία, βγαίνω βόλτες με τους φίλους μου και βλέπω πολλές ταινίες.

Βιβλία

Τι είδους βιβλία διαβάζετε; Ποια είναι τα αγαπημένα σας;

Ανέκαθεν ήμουν αναγνώστρια των ρομαντικών μυθιστορημάτων και των ποιητικών συλλογών. Τα τελευταία χρόνια διαβάζω αστυνομικά μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλία ψυχολογίας και λόγω των σπουδών μου βιβλία οικονομικού περιεχομένου σχετικά με τον τουρισμό. Ωστόσο, παραμένω φανατική αναγνώστρια των ποιητικών συλλογών.

Συγγραφικός τομέας

Με ποιο λογοτεχνικό είδος επιλέξατε να ασχολείστε συγγραφικά; Γιατί; Τι τράβηξε το ενδιαφέρον σας;

Επέλεξα να ασχοληθώ με την ποίηση διότι πάντα ήθελα να εκφράσω τα συναισθήματά μου μέσω της συγκεκριμένης τέχνης. Επιθυμούσα να «ντύσω» τις σκέψεις μου με λέξεις εναρμονισμένες με τα χρώματα της ψυχής μου είτε ήταν θαμπά και ξεθωριασμένα είτε ήταν φωτεινά και ζωηρά. Ξάφνου ένα μεσημέρι του Αυγούστου, εμφανίστηκαν σκέψεις για ένα επερχόμενο αντίο με φόντο ένα ιδρωμένο πουκάμισο και ένα παρατημένο φόρεμα. Έκτοτε, ξεκίνησα να γράφω την ποιητική συλλογή «Ημιτελές».

Ποίηση

Ποια είναι η αγαπημένη σας ποιητική συλλογή; Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίστε έναν ποιητή ή μια ποιήτρια ποιος-α θα ήταν αυτός-ή;

Αγαπημένος μου ποιητής είναι ο Νίκος Καββαδίας και η ποιητική συλλογή που ξεχωρίζω έχει τον τίτλο: «ΜΑΡΑΜΠΟΥ». Προσωπικά θεωρώ πως η ποίηση του Ν. Καββαδία περιγράφει με βιωματικό τρόπο τη σκληρή ζωή ενός ναυτικού, από τους έρωτες του μέχρι τις προστριβές του με άλλους ναυτικούς, αλλά και την αγάπη του για τη θάλασσα. Επίσης, πάντα μου κέντριζαν το ενδιαφέρον οι ναυτικές ορολογίες που χρησιμοποιούσε στα ποιήματά του και οι ιδιωματισμοί της Κεφαλονιάς. Αναμφισβήτητα, μας ταξιδεύει σε θάλασσες και λιμάνια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ημιτελές

Πρόσφατα έχετε συγγράψει το βιβλίο με τίτλο «Ημιτελές», που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις «Όστρια». Ενώ ήδη κυκλοφορεί ποια η επιθυμία σας; Τι αναμένετε γι’ αυτό; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας; Πως προέκυψε ο τίτλος του; Ποιο το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να γραφτεί;

Αρχικά, θέλω να προωθήσω μια τέχνη που στην εποχή μας τείνει να εκλείπει. Μέσω αυτής της προσπάθειας, θέλω να αφυπνίσω στους αναγνώστες μου, πως η ποίηση είναι μια από τις δημιουργικότερες μορφές έκφρασης συναισθημάτων και να μεριμνήσω για την ανάδειξη ενός πιο ρομαντικού και βαθιά συναισθηματικού κόσμου, ο οποίο στις μέρες μας φαντάζει ουτοπικός. Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι ένα κοινωνικό γεγονός, μια ερωτική ιστορία, ένα τοπίο, μια ανεκπλήρωτη αγάπη, ένα έντονο βίωμά μου ή υπαρξιακά ερωτήματα. Ο τίτλος της ποιητικής συλλογής «Ημιτελές», για την οποία μπορείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

https://greekhumans.com/hmiteles-anastasia-stavraki/

προέκυψε από έναν πίνακα ζωγραφικής μια φίλης μου ζωγράφου. Το χρονικό διάστημα ήταν περίπου ενάμιση χρόνο με κάποιες μεγάλες παύσεις ενδιάμεσα.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας στη συγγραφή;

Τα επόμενα μου σχέδια στη συγγραφή είναι μια δεύτερη ποιητική συλλογή και διηγήματα.

Ευχαριστούμε θερμά!

Για το GreekHumans Αριστείδης Ρούνης, ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε