Αρχική » Μόνοικος Ηρακλής – η νέα δράση του Κωνσταντίνου Φάη

Μόνοικος Ηρακλής – η νέα δράση του Κωνσταντίνου Φάη

Το νέο πολιτιστικό εγχείρημα του αξιόλογου ηπειρώτη εικαστικού

0 comment 468 views
Η εκστρατεία

Μία ιδιαίτερη εκστρατεία εξελίσσεται αυτόν τον καιρό, με εμπνευστή τον Ηπειρώτη εικαστικό Κωνσταντίνο Φάη. Το πολιτιστικό εγχείρημα του «Μονοίκου Ηρακλέους», μέσα από μία σειρά δράσεων όπως εκθέσεις, ημερίδες, αρθρογραφία και παρουσιάσεις με πρωταγωνιστή τον ενδοξότερο των ηρώων, σκοπό έχει την ανάδειξη του αποήχου της Ελληνικής Μυθολογίας και των επιτευγμάτων των Ελλήνων κατά το γεγονός του Δεύτερου Αποικισμού, κυρίως κατά μήκος των Γαλλικών Ακτών και της Οροσειράς των Άλπεων.

Η ιδέα

Έναυσμα για τον καλλιτέχνη, στάθηκε ο λιμένας του Ηρακλέους στο Πριγκιπάτο του Μονακό και η προσωνυμία του ήρωα στην Κυανή Ακτή από την οποία και έλαβε την ονομασία της η όλη εκστρατεία.

Η ιστορική πλαισίωση

Κατ’ επέκταση κεντρικός άξονας είναι ο 10ος άθλος του ήρωα και συγκεκριμένα η μυθική πορεία του από την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι και την Ρώμη, εστιάζοντας στην περιοχή της Λιγυρίας και την πορεία του στις Άλπεις. Στις ακτές της Λιγυρίας ιδρύονται πολυάριθμες αποικίες από τους Φωκαείς, μία εξ΄ αυτών το όριο προς Ανατολάς, δηλαδή ο λιμένας της Μονοίκου. Με την πάροδο του χρόνου, ο όρος θα καθιερωθεί ως επίθετο του Ηρακλέους στην περιοχή, ενώ εκεί υπάρχει και το ‘’ιερόν Μονοίκου Ηρακλέους’’. Από τους όρους της Ελληνικής γραμματείας θα προκύψει και η ονομασία του περιλάλητου λιμένα βαθέων υδάτων του Μονακό όπως άλλωστε και του ιδίου του πριγκιπάτου. Η αίγλη της Οδού του Ηρακλέους στην εν λόγω βαρυσήμαντη περιοχή, θα αποτελέσει σημείο γεωπολιτικής αναφοράς στην Αρχαιότητα και όχι μόνο, για τουλάχιστον τρεις μεγάλους πολιτισμούς, τους Φοίνικες, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Ως εκ τούτου, συμπρωταγωνιστές της εκστρατείας είναι εμβληματικές μορφές της Ιστορίας, μεταξύ άλλων, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αννίβας της Καρχηδόνας και ο Οκταβιανός Αύγουστος αλλά και του ύστερου Μεσαίωνα, όπως μέλη της Δυναστείας των Grimaldi.

Εν συντομία κρίσιμα σημεία που σχετίζονται με το εγχείρημα

Υπόβαθρο του αποτελεί η Εποχή του Χαλκού (Ηρωική Εποχή/Μυθολογία) και ο Δεύτερος Μεγάλος Αποικισμός των Ελλήνων, ο οποίος έλαβε χώρα τον 8ο αιώνα π.Χ. Μια περίοδος κατά την οποία σφυρηλατούνται ύψιστα επιτεύγματα του πολιτισμού μας, όπως:

1) η Πόλις

2) η Λογοτεχνία

3) το πρώτο πλήρες φθογγογραφικό αλφάβητο στον παγκόσμιο Πολιτισμό, δηλαδή η Ελληνική Γλώσσα

4) η Ενιαία Εθνική Συνείδηση

5) η Πολιτική Ζωή

6) η προβολή της Προσωπικότητας έναντι του ανώνυμου πλήθους

7) το Αθλητικό Ιδεώδες

8) η Ναυτιλία

 

Στην εκστρατεία συμμετέχουν πρόσωπα και φορείς από διάφορους κλάδους, εγχώριους αλλά και της Ομογένειας.

Το GreekHumans θα στηρίξει τον εικαστικό και του εύχεται επιτυχία στο νέο εγχείρημα του.

 

Επιμέλεια: Αριστείδης Ρούνης

Πηγή πληροφόρησης: Κωνσταντίνος Φάης

Πηγή φωτογραφίας

https://www.topontiki.gr/tag/alpis/

Η Ομάδα του GreekHumans