Αρχική » Συνέντευξη της Ειρήνης Κουρουνιώτη – Περί συγγραφής ο λόγος

Συνέντευξη της Ειρήνης Κουρουνιώτη – Περί συγγραφής ο λόγος

0 comment 489 views

Η κα Ειρήνη Κουρουνιώτη, συγγραφέας, μιλάει από καρδιάς στο https://greekhumans.com/ .

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για τη συγγραφή βιβλίων.

Εισαγωγική τοποθέτηση

κα Κουρουνιώτη, θα θέλαμε να μάθουμε αρχικά από ποια όμορφη περιοχή της χώρας μας κατάγεστε και τις σπουδές που έχετε πραγματοποιήσει. Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;

Kαλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη! Κατάγομαι από την Αργολίδα και τη Χαλκιδική, αλλά γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας. Επιπλέον, από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο επαγγελματικά με τη συγγραφή, αποφάσισα να εξελίξω το γράψιμό μου παρακολουθώντας το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αγαπώ πολύ τον κινηματογράφο, τη γυμναστική, την ανάγνωση ιστοριών, όπως και να περνάω ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μου ανθρώπους και, ασφαλώς, την τετράποδη κόρη μου!

Βιβλία

Ξεκινώντας ποια είναι η αφορμή και ποιοι οι λόγοι που γράφετε βιβλία; Ποια η πηγή έμπνευσης για εσάς; Ποιοι οι στόχοι σας επ’ αυτού;

Γράφω επειδή μου αρέσουν οι ιστορίες μου, επειδή βρίσκω άκρως ενδιαφέρουσες τις πλοκές και τις εξελίξεις των χαρακτήρων που σκαρφίζεται το κεφάλι μου. Γι’ αυτό και παίρνω το θάρρος να τις αποτυπώσω στο χαρτί. Έμπνευση για μένα μπορούν να αποτελέσουν κυριολεκτικά τα πάντα: ένα τραγούδι, ένας προσωπικός ή κοινωνικός προβληματισμός, μια συζήτηση με φίλους… Πάντα με καθοδηγούν οι ίδιες οι συνθήκες που λαμβάνουν χώρα γύρω μου. Η αλήθεια είναι πως δεν θέλω να θέτω μακροπρόθεσμους στόχους για τα βιβλία μου, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να τα μεταφράσω, αφού μου επιτρέπεται, λόγω ειδικότητας! – και να κυνηγήσω την έκδοσή τους και στο εξωτερικό.

Συγγραφικός τομέας

Με ποιο λογοτεχνικό είδος επιλέξατε να ασχολείστε είτε συγγραφικά είτε διαβάζοντας απλά τις σελίδες ενός βιβλίου στον ελεύθερο σας χρόνο; Γιατί; Τι τράβηξε το ενδιαφέρον σας;

Προσπαθώ να διαβάζω όλα τα είδη λογοτεχνίας, αλλά σίγουρα με ιντριγκάρουν περισσότερο τα αστυνομικά και τα ψυχολογικά μυθιστορήματα, επειδή κρατούν το μυαλό μου σε μια διαρκή εγρήγορση και οι κορυφώσεις τους αναδεικνύουν την ευφυΐα του συγγραφικού υποκειμένου. Μέχρι στιγμής, εγώ σαν δημιουργός, έχω εκδώσει ένα μυθιστόρημα αισθηματικό με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ κι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα. Επέλεξα συνειδητά να γράψω μυθιστορήματα, επειδή τα προτιμώ ακριβώς λόγω του όγκου τους. Χάρη σε αυτόν, μου επιτρέπεται να ξετυλίξω την πλοκή χωρίς την παραμικρή μεζούρα, όπως θα έπρεπε να κάνω με ένα διήγημα ή μία νουβέλα. Τώρα δοκιμάζω συνειδητά τις δυνάμεις μου στο παιδικό παραμύθι, οπότε έχω την προθυμία να πειραματιστώ και με άλλα συγγραφικά είδη και να με εκπλήξω με το τι άλλο μπορώ να κάνω δημιουργικά. Σίγουρα, ένα μεγάλο στοίχημα θα ήταν να γράψω κάποια στιγμή ένα βιβλίο φαντασίας.

Η Μονμάρτ των Αθηνών

Πρόσφατα έχετε συγγράψει το βιβλίο με τίτλο «Η Μονμάρτ των Αθηνών», που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Ενώ ήδη κυκλοφορεί ποια η επιθυμία σας; Τι αναμένετε γι’ αυτό; Ποιο το όνειρο σας;

Είμαι πολύ περήφανη που η «Μονμάρτ» μου βρήκε τον δρόμο της στον κόσμο της έκδοσης. Ευχαριστήθηκα πολύ τη συγγραφή της και τώρα προσδοκώ να την απολαύσουν ολοκληρωμένη  και οι αναγνώστες εξίσου. Αναμένω να τους αφήσει μια γλυκύτατη γεύση και μια αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον, ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν καλύτερα και ότι όλοι μπορούν, αν έχουν τα μάτια και την καρδιά ανοιχτή, να βρουν τη δικαίωση και την αληθινή αγάπη.

Ο επίλογος

Κλείνοντας, καθώς το έργο σας είναι πολύπλευρο και πολυσήμαντο, θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας και με τους αναγνώστες μας ένα στοιχείο, το οποίο θεωρείτε ότι αποτελεί την συνταγή της επιτυχίας σας.

Να σας πω την αλήθεια, δε νομίζω πως διαθέτω κάποια συγκεκριμένη μαγική φόρμουλα (γέλια)! Ειδικά για τα βιβλία στην Ελλάδα, οι παράγοντες επιτυχίας ποικίλουν, είτε καλή προώθηση, μεγάλος κύκλος, εκδοτικός οίκος με όνομα, όλα λίγο-πολύ παίζουν τον ρόλο τους. Εγώ θα πω απλώς σε όλους αυτούς που διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη και ίσως τους ενδιαφέρει να γνωρίσουν κάποτε τον λογοτεχνικό χώρο εκ των έσω, να έχουν όρεξη και διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους όταν θα πρεσβεύουν γι’ αυτούς κάτι πάρα πολύ σημαντικό, και όχι για να κάνουν οπωσδήποτε επιτυχία. Γιατί όπως έλεγε και ο Καβάφης, αυτό που μετράει είναι το ταξίδι, δεν είναι η Ιθάκη.

Ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση σας!

Για το GreekHumans Αριστείδης Ρούνης, ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε