Αρχική » Συνέντευξη με την κ. Ελένη Τσαλκιτζή

Συνέντευξη με την κ. Ελένη Τσαλκιτζή

0 comment 1,3K views

Η κα Ελένη Τσαλκιτζή, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια μιλάει στο GreekHumans

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για ζητήματα ψυχολογίας που σχετίζονται με τον ελληνικό πληθυσμό.

Εισαγωγική τοποθέτηση

κ. Τσαλκιτζή, καλησπέρα σας, πρώτα από όλα να σας συγχαρώ για τις σπουδές σας. Πείτε μας αρχικά σας παρακαλώ, πως προέκυψε η ενασχόληση σας με την επιστήμη της ψυχολογίας; Τι ήταν αυτό που σας «τράβηξε» το ενδιαφέρον στις σχετικές σπουδές;

Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ανέκαθεν με προσέλκυαν μαθήματα στο σχολείο που είχαν να κάνουν με την αναζήτηση της αιτίας, την διερεύνηση φαινομένων εμφανών και μη, και την βελτίωση της γνώσης επί θεμάτων που αφορούν τον άνθρωπο. Για αυτό και αγαπημένο μου μάθημα στο σχολείο ήταν η βιολογία. Η Ψυχολογία ως μάθημα δεν υπήρχε. Γενικά, στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα απουσιάζει η επαφή με την επιστήμη της ψυχολογίας, μια έλλειψη που θεωρώ σημαντική. Διότι από τη στιγμή που γεννιόμαστε και από τη στιγμή που βιώνουμε μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο, η ψυχολογία είναι παρούσα κάθε στιγμή. Αυτό το γιατί φερόμαστε όπως φερόμαστε, γιατί επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες λέξεις όταν μιλάμε έναντι άλλων, γιατί νιώθουμε όπως νιώθουμε, τι εξυπηρετούν ακόμα και οι πιο απλές επιλογές που κάνουμε. Όλα αυτά με τράβηξαν στο να ασχοληθώ περαιτέρω. Η πρώτη όμως επίσημη ενασχόληση μου με την ψυχολογία ήρθε στο πανεπιστήμιο.

Ποιον κλάδο της ψυχολογίας βρίσκετε πιο ενδιαφέρον και γιατί;

Ο κάθε κλάδος της ψυχολογίας έχει την δίκη του γοητεία. Προσωπικά με γοητεύει ο κλάδος της αναπτυξιακής ψυχολογίας και η αναπτυξιακή αντίστοιχα ψυχοπαθολογία. Για αυτό εξάλλου έχω και αντίστοιχη εξειδίκευση. Η αναπτυξιακή ψυχολογία μελετάει την ανάπτυξη του ανθρώπου (σωματική, γνωστική, συναισθηματική, κοινωνική) από τη ζωή στη μήτρα μέχρι την τρίτη ηλικία και το τέλος της ζωής. Διερευνά το πώς και γιατί οι άνθρωποι αλλάζουν κατά τη πορεία της ζωής τους. Αλλά και εξάγει μέσα από αυτά συμπεράσματα και πρακτικές για να προωθήσει την ομαλή ανάπτυξη. Για παράδειγμα βοηθάει τους γονείς να αναπτύξουν ασφαλείς δεσμούς με τα παιδιά τους. Μου αρέσει γιατί ο κλάδος της αναπτυξιακής δεν περιορίζεται σε θεωρίες και ενέχει την έρευνα. Η έρευνα για μένα είναι σημαντικό κομμάτι και κίνητρο να ασχοληθώ με κάτι. Και η αναπτυξιακή ψυχολογία επιτρέπει πολλές ερευνητικές επιλογές. Μπορείς να κανείς από νατουραλιστική παρατήρηση και συνέντευξη μέχρι και μελέτη πειραματικού σχεδιασμού. Έτσι, κάτι θα μάθεις από αυτά.

Τρέχοντα Γεγονότα

Περνώντας στα γεγονότα που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες από τον Μάρτιο του 2020 και μετά στην Ελλάδα, οι μέρες αυτές χαρακτηρίστηκαν από συνεχή lockdown (εγκλεισμούς). Πως πιστεύετε ότι λειτούργησε αυτό στην ψυχολογία του ελληνικού λαού; Παρακαλώ εξηγήστε.

Η φυσική αποστασιοποίηση, οι καραντίνες, το κλείσιμο των σχολείων, η απώλεια της απασχόλησης και του εισοδήματος άλλαξαν κατά πολύ την καθημερινότητα. Αισθήματα φόβου, άγχους, θυμού και λύπης είναι κοινές επιπτώσεις του Covid-19. Η πανδημία Covid-19 έχει συνδεθεί παγκοσμίως με αυξημένα επίπεδα άγχους, καταθλιπτικών συμπτωμάτων και συμπτωμάτων μετατραυματικής διαταραχής. Στην Ελλάδα, οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν αντίστοιχα αποτελέσματα. Το lockdown συνέβαλε σε συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και σε ορισμένες περιπτώσεις στην εμφάνιση ιδεών θανάτου, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να διατρέχουν τα άτομα με προηγούμενο ψυχιατρικό ιστ