Αρχική » Φεστιβάλ Αντίποδες – Επιτυχημένη η μεγάλη Γιορτή

Φεστιβάλ Αντίποδες – Επιτυχημένη η μεγάλη Γιορτή

Η σημαντική γιορτή του Ελληνισμού της Μελβούρνης ήταν εκπληκτική

0 comment 371 views

Η καρδιά της ελληνικής παροικίας χτύπησε δυνατά και φέτος για δύο εικοσιτετράωρα στο 36ο Φεστιβάλ «Αντίποδες», το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ). Στο κέντρο της Μελβούρνης, στην ιστορική ελληνική περιοχή της οδού Lonsdale όπου βρίσκεται και το πολυώροφο κτίριο της ΕΚΜ, η πόλη ντύθηκε στα γαλανόλευκα.

Το Φεστιβάλ αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική πολιτιστική γιορτή της παγκόσμιας ελληνικής διασποράς, που φέτος, για πρώτη φορά, αναγνωρίστηκε από τον Δήμο της Μελβούρνης ως ένα κορυφαίο γεγονός της πόλης, σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτό του Grand Prix της Φόρμουλα 1 και του Τουρνουά Τένις (Australian Open).

Το Φεστιβάλ «Αντίποδες» έχει γίνει σημείο αναφοράς στην πόλη και τόπος συνάντησης που ενθαρρύνει ανθρώπους από κάθε εθνικότητα και κάθε ηλικία να βιώσουν και να απολαύσουν την ελληνική κουλτούρα και να αγκαλιάσουν αυτή τη γιορτή της πολιτισμικής πολυμορφίας.

Την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, αφού καλωσόρισε όλους τους πολιτειακούς και πολιτικούς εκπροσώπους. Στην εναρκτήρια τελετή του φεστιβάλ παραβρέθηκαν: η Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων στη Βικτώρια, κα Ingrid Stitt, αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βικτώρια, John Pesutto MP, ο Andrew Giles, Υπουργός Μετανάστευσης, Ιθαγένειας, Μεταναστευτικών Υπηρεσιών και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, ο Θεοφιλέστατος Επισκόπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Αντιδήμαρχος της Μελβούρνης, Cr Nicholas Reece, η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολυπολιτισμικότητας της Βικτώρια, κα Vivienne Nguyen και ο Θεόδωρος Ζωγράφος, υποψήφιος βουλευτής των Φιλελεύθερων στο Chisholm.

Πρώτης κατηγορίας το Φεστιβάλ “Αντίποδες” για τον Δήμο Μελβούρνης

Το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Anthony Albanese, έκανε μια επίσκεψη- έκπληξη στο Φεστιβάλ. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους, μιλώντας με ενθουσιασμό για τον απόδημο ελληνισμό στην Αυστραλία. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Σας ευχαριστούμε που μοιράζεστε μαζί μας τον πολιτισμό σας, το φαγητό σας, τη γλώσσα σας, το χορό και τη μουσική σας. Δεν υπάρχει ισχυρότερη κοινότητα στην Αυστραλία από την ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης.»

Φέτος σημειώθηκε ρεκόρ περιπτέρων (περισσότερα από 90), με παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και εδέσματα, καθώς και περίπτερα Παροικιακών Συλλόγων, Οργανισμών και σχολείων. Το Φεστιβάλ παρουσίασε για ακόμη μία φορά με τον καλύτερο τρόπο δείγματα ελληνικής τέχνης και πολιτισμού, διασκέδασης και φαγητού, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ως ακρογωνιαίου λίθου στο πολιτιστικό ημερολόγιο της Μελβούρνης.

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, που ιδρύθηκε το 1897, είναι ένας οργανισμός αφιερωμένος στην προώθηση και τη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς στην Αυστραλία. Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, η Κοινότητα ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των Ελληνοαυστραλών και του πλούσιου πολιτιστικού τους υπόβαθρου.

Για περισσότερα στοιχεία για την κοινότητα Μελβούρνης, δείτε εδώ

https://greekhumans.com/o-ellinismos-xiliometra-makria-apo-tin-ellada/

Δείτε τη σχετική είδηση εδώ

https://greekhumans.com/festival-antipodes-giorth-tou-ellinismou-ths-melvournhs/

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

https://youtu.be/x7y2W68TyWs

Πηγή πληροφόρησης

https://www.ertnews.gr/

Βίντεο – Φωτογραφία: Αριστείδης Ρούνης

Η ομάδα του GreekHumans