Αρχική » Συνέντευξη με την κ. Φένια Δούκογλου

Συνέντευξη με την κ. Φένια Δούκογλου

0 comment 2,1K views

Η κ. Φένια Δούκογλου, δημοσιογράφος, λαμβάνει για λίγο την αντίθετη θέση, αυτή της ερωτώμενης και μιλάει στο GreekHumans.

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για το επάγγελμα του δημοσιογράφου και την ακριτική περιοχή του Έβρου, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα μας.

Εισαγωγική τοποθέτηση

κ. Δούκογλου, θα θέλαμε να μάθουμε αρχικά από ποιο μέρος κατάγεστε και ποιον επιστημονικό τομέα επιλέξατε μετά την περάτωση των εγκύκλιων σπουδών σας.

Αρχικά σας ευχαριστώ θερμά για αυτή τη συνέντευξη είναι η 1η φορά που δίνω εγώ συνέντευξη και δίνω εγώ τις απαντήσεις, είναι λίγο περίεργο όμως και δημιουργικό θα έλεγα! Γεννήθηκα στην Καβάλα, όμως μεγάλωσα στην όμορφη Ξάνθη και εδώ και 10 χρόνια περίπου ζω στην Αλεξανδρούπολη. Αφού τελείωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στην Κομοτηνή, είχα στόχο να προχωρήσω παραπέρα και το έκανα. Πλέον είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κείμενα και Πολιτισμός» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ)! Φυσικά κάνω παράλληλα και σεμινάριο δημοσιογραφίας. Ξέρετε η παιδεία και η γνώση είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο όπως υποστήριζε  και ο Πλάτωνας, όσο ζούμε χρειάζεται να βελτιωνόμαστε…

Θα προτείνατε το ΔΠΘ για σπουδές στους αναγνώστες μας και για ποιο λόγο;

Κοιτάξτε το ΔΠΘ είναι πραγματικά μια πολύ καλή και κυρίως αποτελεσματική επιλογή. Χρησιμοποιώ τη λέξη «αποτελεσματική» διότι οι καθηγητές σε όλα τα τμήματα προσπαθούν να βγάλουν όντως μορφωμένους ανθρώπους. Για να ενισχύσω τα λεγόμενα μου, θέλω να τονίσω πως και εγώ είναι η 2η φορά που επιλέγω το ΔΠΘ για τις σπουδές μου. Πέρα από τα μαθήματα που γίνονται, το ΔΠΘ διοργανώνει πολλά συνέδρια και διαλέξεις κάτι που δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές του να έρθουν σε επαφή και με νέους ανθρώπους και νέες ειδικότητες. Παράλληλα τα τμήματα του ΔΠΘ ειδικά στην Ορεστιάδα, έχουν να προσφέρουν πολλά, ο Έβρος γενικά έχει «πρόσφορο» έδαφος για τους νέους, αν όλοι επιλέγουν την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, τότε οι κενές θέσεις εργασίας που έχει ο Έβρος θα είναι πάντα κενές και όλοι θα μιλάνε για ανεργία ενώ ο Έβρος αναζητά τους νέους! Οπότε ναι προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές, να επιλέξουν για τις σπουδές το ΔΠΘ.

Ειδησεογραφικός χώρος

Παρόλο που σπουδάσατε φιλολογία, όπως μας αναφέρατε δραστηριοποιείστε σε διαφορετικό τομέα. Πως προέκυψε το ενδιαφέρον σας για την ενασχόληση με τη δημοσιογραφία επαγγελματικά;

Όλα έγιναν τυχαία. Σκοπός μου ήταν αφού γύρισα στην Αλεξανδρούπολη από την Κομοτηνή να κάνω κάτι δημιουργικό κάτι που δεν υπήρχε στη πόλη όσο αφορά την τηλεόραση ή γενικά τα ΜΜΕ. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τα ΜΜΕ. Ευτυχώς το site στο οποίο και εργάζομαι εδώ και 1,5 περίπου χρόνο μου έδωσε αυτή την ευκαιρία να δω αν μπορώ να προσφέρω κάτι στο χώρο της δημοσιογραφίας και μέχρι που μπορώ να φτάσω. Το eevros.gr είναι το no1 site στον νομό Έβρου χωρίς δεύτερη σκέψη. Στην αρχή φοβόμουν αρκετά πως θα μάθω πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα όμως τελικά αν υπάρχει πάθος και θέληση όλα γίνονται. Δεν έχω σπουδάσει δημοσιογραφία όμως αρκετοί σπουδαίοι δημοσιογράφοι έχουν ως πρώτο πτυχίο κάποιο άλλο, οπότε αν έχεις πίστη στον εαυτό σου όλα μπορείς να τα κάνεις εξίσου καλά, βέβαια το eevros.gr μου έμαθε μέσα σε λίγους μήνες όσα θα μάθαινα σε μια σχολή σε 2 ή 4 χρόνια.

Ασχολείστε ιδιαίτερα με το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που αναγάγει την δημοσιογραφική αυτή κατηγορία σε τόσο τόσο ιδιαίτερη επιλογή για την ενημέρωση των πολιτών και μάλιστα στην περιοχή του Έβρου;

Ασχολούμαι με όλα τα είδη του ρεπορτάζ απλά λόγω του καλοκαιριού και των συναυλιών υπερίσχυσε το καλλιτεχνικό. Η αλήθεια είναι πως κάθε πόλη έχει ανάγκη από την διασκέδαση οπότε πριν έρθει η διασκέδαση έρχεται η ενημέρωση των πολιτών! Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως ειδικά με τον εγκλεισμό που περάσαμε ο κόσμος είχε και έχει ανάγκη από τη διασκέδαση. Ο Έβρος είναι «ζωντανός» μην νομίζετε πως επειδή είναι στην άκρη του χάρτη μας δεν ξέρει να περνάει καλά και ας μην ξεχνάμε πως όλες οι εξελίξεις δείχνουν πως ο Έβρος θα εξελιχθεί πολύ, όσο κανείς δεν θα το πιστεύει! Οπότε για να ξεκαθαρίσω κάτι, δεν είναι προσωπική μου επιλογή αυτή η κατηγορία αλλά μου αρέσει πολύ, βέβαια στόχος μου είναι τα επόμενα χρόνια να ανοίξω τα φτερά μου και να ασχοληθώ και με τις υπόλοιπες πτυχές της δημοσιογραφίας και της τηλεπαρουσίασης.

Καθώς το είδος του ρεπορτάζ αυτού ενέχει τόσο ωραίες συναντήσεις, θα θέλατε να περιγράψετε αυτό το ρεπορτάζ που θα ξεχωρίζατε ως το πιο σημαντικό;

Πράγματι το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ έχει πράγματι τα «καλά» του! Όλες οι συνεντεύξεις με δίδαξαν, με πήγαν ένα βήμα παραπέρα όμως αυτό το οποίο κρατώ ως «φυλαχτό» είναι η συνέντευξη που έδωσε ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας στο eevros.gr, με αφορμή μια εκδήλωση που είχε γίνει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Βέβαια και η συνέντευξη με τον κ. Στέλιο Μάινα που είναι και αυτός εξαιρετικός ηθοποιός ήταν πολύ ιδιαίτερη, διότι ο λόγος του συνέχιζε τον δικό μου, λες και είχαμε κοινό λόγο, δύσκολα πιστεύω το βρίσκεις αυτό. Οπότε αυτές οι δύο συνεντεύξεις ήταν και είναι σημαντικές για εμένα διότι κατάλαβα πως τελικά δεν έχει σημασία η ηλικία αλλά το πνεύμα και εσωτερικός κόσμος του ανθρώπου! Μπορεί άνετα ένας νέος να σταθεί δίπλα σε ένα πολύ γνωστό άνθρωπο και να τα βγάλει εις πέρα ακόμη και με εμπειρία ενός χρόνου!

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε στα διαδοχικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τέχνης! Τι μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες μας επ’ αυτού;

Εμπόδια… Τα εμπόδια στη ζωή μας είναι 2 κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν και οι ίδιοι μας οι εαυτοί! Είναι εμπόδια που αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο της τέχνης…Επειδή όμως η ερώτηση σας επικεντρώνεται στην τέχνη, θέλω να πω πως ευτυχώς η τέχνη είναι κάτι που λίγοι την κατέχουν και λίγοι τελικά ξεχωρίζουν. Βέβαια αν αναλογιστούμε όλοι μαζί, τους ανθρώπους που υπηρετούν την τέχνη είναι αυτοί που δέχονται και την περισσότερη αρνητική ενέργεια από τους γύρω ανθρώπους. Οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, το καλό είναι πως δεν κουράζονται. Διότι οποιοσδήποτε ασχολείται με οτιδήποτε αγαπά, εκτός από το να φθείρεται, γεμίζει και με ενέργεια, δύναμη, όραμα και ζωή. Δεν γίνονται όλοι πλούσιοι, δεν είναι όλοι μεγάλα ταλέντα, δεν γίνονται όλοι διάσημοι και κυρίως δεν είναι όλοι οι καλλιτέχνες «άγιοι» όπως φάνηκε και από πρόσφατα γεγονότα! Όμως όλοι οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έχουν ένα κοινό βρίσκονται σε «υψηλότερη» κλίμακα στη συλλογική συνείδηση. Η κοινωνία μας ψάχνει σε αυτούς τους ανθρώπους το φως, τις διεξόδους και κυρίως την ανθρωπιά. Χαίρομαι που υπηρετώ από μικρή την τέχνη και δεν θα σταματήσω να το κάνω οπότε, το μήνυμα το δικό μου είναι…Κάντε αυτό που σας κάνει να γεμίζετε με ενέργεια και θετική σκέψη!

Ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση σας!

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης, ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε