Αρχική » Κουραμπιέδες και μελομακάρονα: Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά ενός ελληνικού τραπεζιού

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα: Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά ενός ελληνικού τραπεζιού

0 comment 1,1K views

Της Σοφίας Αϊβαζίδου*

Μόλις μπαίνει ο Δεκέμβρης και πλησιάζει η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων, οι σκέψεις κατευθύνονται προς τα διασημότερα γλυκίσματα του χειμώνα. Τα σπίτια των Ελληνίδων νοικοκυρών μοσχοβολούν, οι βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων πλημμυρίζουν με ποικιλίες γλυκισμάτων, η ατμόσφαιρα αλλάζει και τα γιορτινά χριστουγεννιάτικα τραπέζια γεμίζουν. Στη κατηγορία των γλυκισμάτων αυτών, που αποτελούν το αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων, δεν θα μπορούσαν να μην ανήκουν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Τι γνωρίζουμε όμως γι’αυτά;

Κουραμπιέδες με επικάλυψη λευκής σοκολάτας και μπισκότου Oreo

Οι κουραμπιέδες αποτελούν τα διαδεδομένα γλυκίσματα της Ελλάδας αλλά και, της Τουρκίας με ανατολίτικη όμως, προέλευση. Λέγεται, ότι η ετυμολογία προέρχεται περισσότερο από την αραβική λέξη Qurabiye παρά από τη τούρκικη Kurabiye που σημαίνει ξηρό μπισκότο, ένα γλύκισμα που φτιάχνεται από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη. Αναλυτικότερα, το βούτυρο, η άχνη ζάχαρη, τα προψημένα αμύγδαλα, το κονιάκ, η βανίλια, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ ολοκληρώνουν τη συνταγή.

Τα υλικά, βέβαια, μπορούν να διαφοροποιούνται από οικογένεια σε οικογένεια. Για τη νοστιμότερη συνταγή των κουραμπιέδων, προτείνεται το καλό χτύπημα του βουτύρου, ώστε να ασπρίσει. Τα υπόλοιπα είναι θέμα γεύσεων και χρόνου. Πολλές φορές, βέβαια, θα συναντήσει κανείς κουραμπιέδες χωρίς αμύγδαλα αλλά η κλασική συνταγή τους εν παρουσία μπόλικων αμυγδάλων παραμένει η πιο λατρεμένη γεύση. Επίσης, συναντιούνται και κουραμπιέδες με επικάλυψη σοκολάτας, αν και είναι σπάνιο φαινόμενο.

Τα μελομακάρονα σε αντίθεση με τους κουραμπιέδες έχουν ελληνική προέλευση. Πιο συγκεκριμένα, έχουν αρχαιοελληνική προέλευση ενώ μοιάζουν με την ιταλική λέξη «μακαρόνι». Στη πραγματικότητα, δεν έχουν καμία σχέση με τα μακαρόνια, αν και έχουν κοινή ετυμολογική ρίζα. Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη, ότι και οι δύο λέξεις προέρχονται από τη μακαρία. Αυτή είναι ένα παλαιότερο ζυμαρικό που προσφέρεται στις κηδείες για χάρη του μακαρίτη. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για τη συνταγή της ψυχόπιτας, η οποία προσφέρεται για την ανάπαυση της ψυχής του νεκρού.

Αργότερα, στο γλύκισμα αυτό προστέθηκε το μέλι. Έτσι, δημιουργήθηκε το γνωστό σε όλους μελομακάρονο. Σήμερα, τα υλικά της κλασικής συνταγής των μελομακάρονων περιλαμβάνουν δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο αφορά τα υλικά του σιροπιού, δηλαδή νερό, ζάχαρη, μέλι, κανέλα, γαρύφαλλο, πορτοκάλι και το δεύτερο στάδιο αφορά τα υλικά του στερεού μείγματος. Ο χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα του, το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, η κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, η ζάχαρη άχνη, η σόδα, το ψιλό σιμιγδάλι και το αλεύρι αποτελούν τα αντίστοιχα υλικά του στερεού μείγματος. Το σερβίρισμα τους γίνεται είτε με μέλι και καρύδια αλλά και με αγαπημένες παραλλαγές της σοκολατένιας επικάλυψης. Σήμερα, μπορεί να βρει κανείς μελομακάρονα με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας, άσπρης αλλά και σοκολάτας γάλακτος, σοκολάτας φράουλας, ακόμα και σοκολάτας με γεύση πορτοκάλι.

Η περίοδος των γιορτινών χριστουγεννιάτικων ημερών, η περίοδος που κάθε γωνιά μοσχοβολάει, συνοδεύεται από τις παρασκευές των κουραμπιέδων και των μελομακάρονων. Αυτά είναι που κατατάσσονται πλέον στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα της Ελλάδας, το χριστουγεννιάτικο έθιμο που η κάθε ελληνική οικογένεια ακολουθεί.

Φωτογραφίες: Σοφία Αϊβαζίδου

Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν στο ζαχαροπλαστείο «Νοσταλγία»

https://www.facebook.com/nostalgia.sweet.shop

Βιογραφικό συντάκτριας

* https://greekhumans.com/2021/10/26/h-sofia-aivazidou-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε