Αρχική » Συνέντευξη της Γεωργίας Κιζιρίδου – Ψυχολογία ανηλίκων

Συνέντευξη της Γεωργίας Κιζιρίδου – Ψυχολογία ανηλίκων

0 comment 240 views

Η κα Γεωργία Κιζιρίδου, σχολική ψυχολόγος, μας παραχωρεί συνέντευξη στο https://greekhumans.com/.

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που είχαμε μαζί της, για θέματα σχετικά με την ψυχολογία των ανηλίκων, καθώς και με την ενασχόληση της με τη συγγραφή άρθρων, αλλά και λογοτεχνικών έργων.

Αγαπητή Γεωργία, καλωσόρισες στο διαδικτυακό χώρο του https://greekhumans.com/!

Καλώς σας βρήκα!

Προσωπικά ενδιαφέροντα – Ελεύθερος Χρόνος

Δράττομαι της ευκαιρίας να ξεκινήσουμε αυτή την συνομιλία μας με προσωπική ερώτηση, προτού περάσουμε στην επαγγελματική ενασχόληση σου. Ποια είναι τα χόμπι σου γενικότερα; Με τι επιλέγεις να ασχοληθείς στον ελεύθερο σου χρόνο και γιατί; Ποια τα ενδιαφέροντα σου γενικότερα;

Στον ελεύθερο χρόνο μου προσπαθώ να αποφορτιστώ με διάφορες δραστηριότητες που δε σχετίζονται με την κύρια απασχόλησή μου. Ενδεικτικά αναφέρω τη μαγειρική, τη φωτογραφία κυρίως τοπίων, τη ζωγραφική και το περπάτημα.

Συγγραφή έργων

Τι είδους βιβλία διαβάζεις και τι είδους λογοτεχνικά έργα σου αρέσει να γράφεις;

Έχω μια αγάπη για την αστυνομική λογοτεχνία και τα βιβλία ψυχολογικού μυστηρίου. Από την άλλη, γράφω παιδικά παραμύθια, διηγήματα, μικρο- διηγήματα και ακαδημαϊκές μελέτες.

Συγγραφή παραμυθιού

Με μεγάλη χαρά παρατηρήσαμε την έκδοση ενός παραμυθιού, με τίτλο «Η πολύχρωμη μάγισσα Μελίκη – Γεωργία Κιζιρίδου», το οποίο προτείνουμε εδώ

https://greekhumans.com/h-polychrwmh-magissa-melikh-gewrgia-kiziridou/

Θα θέλαμε να μας αποκαλύψεις την αφορμή για τη συγγραφή του. Ποιοι οι στόχοι σου για αυτό το έργο;

«Η πολύχρωμη μάγισσα Μελίκη» είναι το δεύτερο σε σειρά ατομικό παιδικό παραμύθι που εκδίδω. Πραγματεύεται την αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης σε σχέση με την ηγεσία και τη διαφορετικότητα. Διαπίστωσα ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα παραμύθια που να προάγουν τις ηγετικές ικανότητες των παιδιών, ιδίως των κοριτσιών. Επίσης, μέσα από την εκπαιδευτική μου εμπειρία εκτιμώ πως τα παιδιά έχουν ανάγκη από ενίσχυση των συναισθηματικών τους δεξιοτήτων για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της ζωής. Το έμμετρο αυτό παραμύθι ήρθε να καλύψει αυτό το κενό!

Ψυχολογία μαθητών

Ποια η ψυχολογία των μαθητών στις μέρες μας; Θα θέλαμε μια γενική εκτίμηση. Έχουν ενδιαφέρον για μάθηση;

Οι μαθητές σήμερα διαφέρουν σημαντικά με τους μαθητές προ δεκαετίας. Ασχολούνται καθημερινά με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολύ μικρή ηλικία. Ενδεχομένως το ενδιαφέρον για τη μάθηση να έχει μειωθεί λόγω της παραπάνω κατάστασης που περιγράφω. Από την άλλη, εμείς οι ενήλικες που ασχολούμαστε με τα παιδιά θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές και να παρέχουμε κίνητρα για να αγαπήσουν τη μάθηση.

Σχολικός εκφοβισμός

Παρατηρούνται φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού; Ποιες οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών διαφορετικού φύλου;

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με το διαδικτυακό εκφοβισμό να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ήδη από το Δημοτικό σχολείο. Ως σχολική ψυχολόγος εν ενεργεία δίνω έμφαση στην πρόληψη και στην έγκαιρη αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού μέσα από εργαστήρια κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων. Οι μαθητές φαίνεται πως δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους στη δια ζώσης επαφή μεταξύ τους. Χρειάζονται καθοδήγηση και εκπαίδευση σε αξίες, όπως είναι ο σεβασμός και η δικαιοσύνη. Επίσης, θεωρώ πλέον απαραίτητο να εισαχθεί το μάθημα της Ενσυναίσθησης στα σχολεία μας, όπως συμβαίνει στη Δανία, προκειμένου να μάθουν να μπαίνουν στη θέση του άλλου και να μη λειτουργούν εγωκεντρικά.

Τρόποι αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού

Ακόμα κι αν δεν υφίστανται σχετικά περιστατικά, ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων;

Είναι απαραίτητη η διερεύνηση του κάθε περιστατικού από όλες τις σκοπιές. Χρειάζεται να συζητήσουμε με το θύμα, το θύτη, αλλά και τους παρατηρητές. Προσπαθούμε οι μαθητές να κατανοούν ότι είναι μέρη ενός συνόλου που υπάγονται σε κοινωνικούς κανόνες. Τα τελευταία χρόνια προωθείται η εφαρμογή  της Σχολικής Διαμεσολάβησης, όπου μαθαίνουν οι μαθητές πώς να επιλύουν μεταξύ τους τις διαφορές και τις συγκρούσεις τους αναζητώντας συμβιβαστικές λύσεις. Γενικώς, προσπαθούμε να μειώσουμε την επιθετικότητα μέσα από το διάλογο και να ενισχύσουμε τη διεκδικητικότητα.

Καταλήγοντας

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πεις τι προσμένεις στο έτος 2024; Τι οραματίζεσαι για αυτό το έτος; Ποιο το όνειρο σου; Ποιος ο μεγαλύτερος επαγγελματικός πόθος σου; Ποιο μήνυμα θα ήθελες να αποστείλεις στους αναγνώστες μας;

Φέτος ολοκληρώνω την υπηρέτηση της οργανικής μου θέσης στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κοζάνη. Αναμένω με χαρά τη μετάθεσή μου στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως να επιδιώξω να εργαστώ με εφήβους.

Μελλοντικά, θα ήθελα να μετεκπαιδευθώ στην Οργάνωση και στη Διοίκηση της εκπαίδευσης.

Συγγραφικά, αναμένεται να κυκλοφορήσει η πρώτη  παιδική ποιητική μου συλλογή και άλλα συλλογικά έργα.

Το μήνυμά μου προς τους αναγνώστες είναι να φροντίζουν τον εαυτό τους και να κοιτάνε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία!

Ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση σας!

Για το GreekHumans Αριστείδης Ρούνης, ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε