Αρχική » Βαυαρία – τα 5 ομορφότερα μέρη του Μονάχου

Βαυαρία – τα 5 ομορφότερα μέρη του Μονάχου

0 comment 513 views

Της Σοφίας Αϊβαζίδου*

Συνεχίζοντας το «ταξίδι» στην επιστήμη της Ανθρωπογεωγραφίας, επιστρέφουμε στη Γερμανία. Το άρθρο αφορά στη Νότια Γερμανία.

Έναν από τους πιο δημοφιλέστερους προορισμούς της Νότιας Γερμανίας αποτελεί το κρατίδιο της Βαυαρίας, με πρωτεύουσα το Μόναχο.

Το Μόναχο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και η ομορφότερη πόλη της Βαυαρίας, η οποία διασχίζεται από τον ποταμό Ίζαρ. Είναι εκείνη η πόλη, που φημίζεται για την μεγαλύτερη γιορτή της μπύρας, το Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest). Μία πόλη με πεζόδρομους και πλατείες γεμάτες διάφορα προσεγμένα μαγαζιά, αρχιτεκτονικά κτίρια, ανάκτορα των Βαυαρών μοναρχών, μουσεία τέχνης και τεράστια καταπράσινα πάρκα.

Olympiapark

Τον πρώτο προορισμό αποτελεί το Ολυμπιακό πάρκο (Olympiapark) του Μονάχου. Το Ολυμπιακό πάρκο, γνωστό για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972, χρησιμεύει για τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς λόγω της τεράστιάς του έκτασης συμπεριλαμβάνει αρκετά μέρη επίσκεψης.

Olympiaturm

Το Ολυμπιακό ποδοσφαιρικό γήπεδο (Allianz Arena), ο πύργος (Olympiaturm), από τον οποίο ανοίγεται η πανοραμική θέα του Μονάχου σε υψόμετρο 190 μέτρων, το γερμανικό μουσείο (Deutsches Museum), το κτίριο της BMW, οι λίμνες με τις πάπιες και το καταπράσινο άλσος με τα δρομάκια για ατέλειωτες βόλτες με τα πόδια ή το ποδήλατο είναι αρκετά για να προσελκύσουν τον επισκέπτη.

Marienplatz

Η βόλτα συνεχίζεται στην διασημότερη πλατεία του Μονάχου, τη Μαρίνπλατζ (Marienplatz) με το Νέο Δημαρχείο (Neues Rathaus), το οποίο ανήκει στον δεύτερο προορισμό. Εκτός από το ρολόι του δημαρχείου (Glockenspiel), το οποίο περιλαμβάνει χορευτικές παραστάσεις συγκεντρώνοντας πλήθη τουριστών, δυνατή είναι και η πρόσβαση στο εσωτερικό του Δημαρχείου ανεβαίνοντας με ασανσέρ στη κορυφή του, από όπου ανοίγεται η θέα σε όλη τη πόλη σε υψόμετρο 85 μέτρων.

Englischer Garten

Ο Αγγλικός Κήπος του Μονάχου (Englischer Garten) δίπλα στην ιδιαίτερη πλατεία της Οντεόνσπλατζ (Odeonsplatz) είναι ο επόμενος προορισμός. Ο Αγγλικός Κήπος θεωρείται από τους μεγαλύτερους αστικούς κήπους παγκοσμίως και ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πάρκα του Μονάχου. Η σύνδεση με τη φύση του πάρκου, τις λίμνες, τα αθλητικά σπορ που διεξάγονται στο ποτάμι Eisbach, η απλή βόλτα στα αξιοθέατα του πάρκου όπως ο ελληνικός ναός Monopteros, από τον οποίο ανοίγεται η θέα σε όλο το πάρκο, η δυνατότητα πικνίκ και ηλιοθεραπείας μαζεμένα σε ένα μόνο μέρος.

Schloss Nymphenburg

Το Ανάκτορο Νίμφενμπουργκ (Schloss Nymphenburg), η τότε θερινή κατοικία των πρώην ηγεμόνων της Βαυαρίας, Βίττελσμπαχ (Wittelsbach) και από τα τωρινά γνωστότερα και μεγαλύτερα παλάτια της Ευρώπης, ανήκει στη κατηγορία της απαραίτητης επίσκεψης. Η δυνατότητα εισόδου στο εσωτερικό του μπαρόκ παλατιού, η βόλτα στις τεράστιους συμμετρικούς κήπους γεμάτους λουλούδια, κατά μήκος του πάρκου και του ποταμού δημιουργούν άλλο ένα κομμάτι ευχάριστης γνωριμίας.

Königsplatz

Τέλος, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί η Βασιλική πλατεία (Königsplatz). Η πλατεία αυτή αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο, στο οποίο συναντώνται η αρχαιότητα, ο κλασικισμός και η σύγχρονη εποχή. Τα Δωρικά Προπύλαια, η Ιονική Γλυπτοθήκη, οι αναφορές ονομάτων στην ελληνική ιστορία… η ελληνική επιρροή στην αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την βαυαρική μεγαλοπρέπεια φαίνεται να δένουν όμορφα..

Αναφορές ονομάτων στην ελληνική ιστορία

Φωτογραφίες: Σοφία Αϊβαζίδου

Βιογραφικό συντάκτριας

https://greekhumans.com/h-sofia-aivazidou-syntaktria-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε