Αρχική » Συνέντευξη του Μιλτιάδη Γκάγκου – Συγγραφή Παραμυθιού

Συνέντευξη του Μιλτιάδη Γκάγκου – Συγγραφή Παραμυθιού

0 comment 242 views

Ο κ. Μιλτιάδης Γκάγκος, συγγραφέας – ποιητής, μιλάει από καρδιάς στο https://greekhumans.com/.

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για θέματα σχετικά με την ενασχόληση του με τη συγγραφή.

κ. Γκάγκο, καλωσήρθατε στον διαδικτυακό χώρο του https://greekhumans.com/.

Ξεκινώντας τη συζήτηση

Προτού επικεντρωθούμε στα ζητήματα γραφής, θα επιθυμούσαμε να μάθουμε ποια είναι τα χόμπι σας, από πού κατάγεστε, ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο-συγγραφέας Έλληνας ή ξένος.

Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους σας εύχομαι, με υγεία και δημιουργία. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας η οποία με τιμά ιδιαίτερα. Κατάγομαι από την Αλεξανδρούπολη, γέννημα – θρέμμα όπως λένε. Εκεί γεννήθηκα, μεγάλωσα και διαμένω μόνιμα έως και σήμερα με την οικογένεια μου.

Στον ελεύθερο χρόνο μου, τον πρωταρχικό ρόλο παίζει η δημιουργία. Σίγουρα, με εκφράζει και η άθληση και το διάβασμα που είναι δύο από τις αγαπημένες μου ασχολίες από μικρή ηλικία. Όμως η δημιουργία είναι αυτή που με γεμίζει περισσότερο και καλύπτει ποιοτικά τον χρόνο μου που θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή μας. Είναι ένας μεγάλος στόχος καθημερινά, για όλους τους ανθρώπους, να μην αφήνουμε τον χρόνο να πηγαίνει χαμένος αλλά να επενδύουμε αυτόν στην εξερεύνηση και την εξέλιξη του εαυτού μας. Δημιουργικές ασχολίες μου είναι κατά κύριο λόγο η συγγραφή αλλά και η μαγειρική, όποτε έχω  ελεύθερο χρόνο.

Σαν φίλος του βιβλίου, έχω αρκετά αγαπημένα τα οποία φυσικά δεν τα έχω διαβάσει μόνο μία φορά. Από Έλληνες, ένα βιβλίο που με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή κι ακολούθησα την συγγραφέα και σε επόμενες δημιουργίες της είναι το «΄Ηθελα μόνο ένα αντίο» της Πασχαλίας Τραυλού, η οποία γράφει εξαιρετικά και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που χτίζει τις ιστορίες στα βιβλία της.

Σε ξένους συγγραφείς, εκτός από τους «Άθλιους» του Ουγκώ, το οποίο είναι ένας διαχρονικός ογκόλιθος γνώσης με πάρα πολλά στοιχεία και πτυχές  της ανθρώπινης ψυχολογίας και συμπεριφοράς θαρρώ, ένα αγαπημένο μου βιβλίο που μου το σύστησε πριν χρόνια μία πολύ καλή φίλη και θα την ευγνωμονώ πάντα, είναι το «Της νεκρής Πριγκίπισσας» της Κενιζέ Μουράτ. Το λατρεύω πραγματικά και οι περιπέτειες της πριγκίπισσας Σέλμα, της ηρωίδας, έχουν να διδάξουν πολλά σε κάθε αναγνώστη του βιβλίου με ταξίδια σε άλλες εποχές κι άλλες ηπείρους. Σε ταξιδεύουν οι σελίδες του σε κόσμους που δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχουν.

Συγγραφή Παραμυθιού

Πρόσφατα μέσω της σελίδας μας, αλλά και από άλλους διαδικτυακούς τόπους προτείνεται το «πνευματικό σας τέκνο» για νεαρούς αναγνώστες με τίτλο «Το αεροπλανάκι που κοίταζε ψηλά». Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παραμύθι. Καταρχάς, τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να επικεντρωθείτε στα παιδιά, σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα;

Η ιδέα για το παραμύθι αυτό, ξεκίνησε πριν χρόνια μέσω συζητήσεων με έναν πολύ καλό φίλο ο οποίος κατοικεί κοντά σε αεροδρόμιο και πολλές φορές μιλήσαμε για τα παιδικά του χρόνια.

Είναι συγκλονιστικό να γράφεις για παιδιά κι αυτό είναι ένα τεράστιο κίνητρο! Γίνεσαι κι εσύ ένα από αυτά, μαθαίνεις κάθε στιγμή κάτι καινούριο. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί τα παιδιά είναι πολύ δύσκολοι και ιδιαίτεροι αναγνώστες. Για να τραβήξεις το ενδιαφέρον τους και την προσοχή τους, πρέπει να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου και να αφοσιωθείς σε ότι δημιουργείς. Είναι πολύ σοβαρό και τολμηρό να αφουγκραστείς την ψυχή ενός παιδιού, από την άλλη είναι υπέροχο και συναρπαστικό να δημιουργήσεις κάτι που να προσφέρει στην σκέψη του, στην επαφή του με τους ανθρώπους και να δώσεις μια θετική ώθηση με την ανάγνωση ενός βιβλίου. Ελπίζω πως κατάφερα με τον μικρό μας πιλότο να διηγηθώ μία ενδιαφέρουσα ιστορία και έχω πολλά θετικά μηνύματα, ακόμη κι από άγνωστους ανθρώπους, πως το παραμύθι μας τους γοήτευσε. Η ηθική ικανοποίηση είναι η μεγαλύτερη χαρά που μπορείς να πάρεις από την δημιουργία του πνευματικού σου έργου. Η σκέψη ότι μοιράζεσαι με ανθρώπους τις ιστορίες και τις εμπνεύσεις σου και τις αφουγκράζονται μικρά παιδιά, είναι συγκινητική και σε γεμίζει θάρρος κι υπερηφάνεια για να συνεχίσεις.

Πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του και ποιο το ηθικό δίδαγμα που προτείνει το παραμύθι; Γιατί μπορεί να φανεί χρήσιμο στους νεαρούς αναγνώστες;

Ο χρόνος που εργάσθηκα συνολικά, είναι λίγες εβδομάδες. Από το ξεκίνημα και την δουλειά πάνω στην ιδέα, τη διαμόρφωση της στο γραπτό λόγο και το τελικό αποτέλεσμα, θα έλεγα ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Το ηθικό δίδαγμα του παραμυθιού μου, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του φόβου και την ουσία των πράξεων μας, ακόμη και σε αυτήν την τρυφερή ηλικία που είμαστε παιδιά.

Ένα ταξίδι με αεροπλάνο, είναι κάτι που φοβίζει ακόμη και μεγάλους ανθρώπους. Μέσα από το παραμύθι, βλέπουμε ότι αν και στην αρχή υπάρχει η φόβος στον μικρό μας ήρωα, αυτός προέρχεται από την άγνοια και στην πορεία με την όμορφη ιστορία που του αφηγείται ο παππούς του και τον προσκαλεί να την ζήσει κι ο ίδιος, αλλάζουν τα πάντα. Το αεροδρόμιο γίνεται το σπίτι για όμορφες εξορμήσεις, οι πτήσεις με το αεροπλανάκι του είναι ο τρόπος να αγαπάει τους ανθρώπους και να τους το δείχνει, κάνοντας καθημερινά καλές πράξεις. Μέσα από τα αλληγορικά μηνύματα με τα καιρικά φαινόμενα που αντικατοπτρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, ο πρωταγωνιστής μας ενθουσιάζεται με την γνώση που του προσφέρει η κάθε πτήση του και χαίρεται που θα μοιραστεί αυτές τις στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάει.

Ένας αναγνώστης σε μικρή ηλικία, μέσα από τις εικόνες και την ιστορία του παραμυθιού, μπορεί εύκολα να ταυτιστεί με τον μικρό μας πιλότο και να μάθει τις αξίες της αγάπης, της μοιρασιάς, της κατανόησης, του σεβασμού στους συνανθρώπους μας κι άλλα πολλά. Βασική προϋπόθεση είναι να κατανοήσει ο ίδιος την δική του πτήση, δηλαδή την δική του μέρα. Να την κάνει όμορφη με τις πράξεις του διότι αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει. Χωρίς καθόλου φόβο αλλά με θάρρος και θετική ενέργεια προς τους ανθρώπους. Το δίδαγμα του παραμυθιού έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του εαυτού μας. Ακόμη και στην παιδική μας ηλικία, όλοι αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τις καταστάσεις που μπορεί να είναι απλές αλλά να μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Ο πιλότος μας, μέσα από την διδαχή του παππού του με τα παραδείγματά του, ξεπερνάει τον φόβο και το εμπόδιο στο μυαλό του και αυτό είναι μία νίκη που τον κάνει χαρούμενο.

Συγγραφική δραστηριότητα

Εκτός από τη συγγραφή παραμυθιού σας «συναντούμε» σε λοιπές συγγραφικές δραστηριότητες. Ποια η σχέση σας με τη συγγραφή και ποια η πηγή έμπνευσης σας; Ποιες είναι οι πρόσφατες συνεργασίες σας;

Η συγγραφή εδώ και πολλά χρόνια παραμένει μία εσωτερική φλόγα και μία αγάπη που δεν την έχω απαρνηθεί από παιδί. Λόγω του επαγγέλματος μου, σε νεαρή ηλικία δεν είχα δώσει την ανάλογη βαρύτητα αλλά εδώ και αρκετά χρόνια, είχα αποφασίσει ότι θέλω να την καλλιεργήσω μέσα μου πιο ουσιαστικά και πιο βαθιά. Πλέον, εδώ και λίγο καιρό είναι η κύρια ασχολία μου.

Πηγή έμπνευσης είναι οι άνθρωποι. Η καθημερινότητα, τα βιώματα και οι ιστορίες των ανθρώπων. Και δικά μου βιώματα και εμπερίες βέβαια, αλλά όχι μόνο αυτά. Πάντα ένας συγγραφέας βάζει την προσωπική του πινελιά αλλά η έμπνευση γενικά είναι ανεξάντλητη γιατί βασίζεται στην ανθρώπινη επικοινωνία η οποία δεν έχει όρια. Οι συναναστροφές μας, οι συζητήσεις, κάθε λογής ανθρώπινη επαφή μπορεί να φέρει μια νέα σκέψη, μία φρέσκια ιδέα. Κι είναι ένα βασικό στοιχείο αυτό. Μέσω της επικοινωνίας των ανθρώπων, οι ιδέες για συγγραφή είναι πραγματικά άπειρες. Είτε από γεγονότα πραγματικά είτε από μυθοπλασία, μπορείς να δημιουργήσεις με αφοσίωση και σκληρή δουλειά κάτι όμορφο και ξεχωριστό.

Πρόσφατη συνεργασία μέσα από τις εκδόσεις «ΚΟΥΡΟΣ», που εκδόθηκε και το παραμύθι μου, είχα το τελευταίο δίμηνο του 2023 με τον καλλιτεχνικό συνεργάτη των εκδόσεων, με τον οποίο συνεργαστήκαμε για την δημιουργία ενός τραγουδιού. Οι στίχοι είναι δικοί μου, από το ποίημα μου με τίτλο «Ψυχορραγώ» και η μουσική -ερμηνεία στο ομώνυμο τραγούδι του τραγουδιστή και συνθέτη κ. Θανάση Παπαβασιλείου. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα αλλά και την εκδήλωση που κάναμε στην Αθήνα για να παρουσιάσουμε την ποιητική συλλογή «Ηλιόφωτοι στίχοι με παλμό μουσικής», η οποία συμπεριλαμβάνει και CD με δώδεκα μελοποιημένα τραγούδια, ένα εκ των οποίων και το δικό μου.

Ανθρωποκτονίες

Δεν θα μπορούσαμε παρά να ρωτήσουμε, εάν θα μπορούσαν να περάσουν θετικά μηνύματα για τη μείωση των ανθρωποκτονιών πάσης φύσης, μέσα από κάποιο παραμύθι ή μυθιστόρημα, μέσα από τη συγγραφή γενικότερα;

Οι ανθρωποκτονίες είναι μία μεγάλη ανοικτή πληγή για την κοινωνία και για την ανθρωπότητα γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε έξαρση και στις δολοφονίες γυναικών, με ανησυχητικές διαστάσεις και το φαινόμενο αυτό έχει προχωρήσει δυστυχώς και στην Ελληνική κοινωνία.

Μέσα από την συγγραφή είναι βέβαιο ότι μπορούν να περάσουν μηνύματα ανθρωπιάς και των συμπεριφορών που οδηγούν σε ασφαλή μονοπάτια στη ζωή μας κι όχι σε έκρηξη βίας που καταλήγει πολλές φορές στο έγκλημα.

Σε ένα παραμύθι μπορούμε να δώσουμε μηνύματα στα παιδιά, που αφορούν την φιλία, την αγάπη, την ανθρώπινη επικοινωνία, τον σεβασμό και να καλλιεργήσουμε ιδέες και σκέψεις στις παιδικές ψυχές που να προτρέπουν σε θετικές ενέργειες αλληλεγγύης και αλτρουϊσμού. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να διδαχθεί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέσα από την οικογένεια και το σχολείο μετέπειτα, αξίες και ιδέες που θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα του και η ανάγνωση παιδικών βιβλίων σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Σε ένα μυθιστόρημα για ενήλικες, αυτό μπορεί να γίνει πιο ουσιαστικά και μέσα από τις πτυχές της ιστορίας που θα διηγηθεί ο συγγραφέας να αναδείξει τις αξίες της αξιοπρέπειας, της πολύτιμης ανθρώπινης ζωής και την ανάγκη να αναλογιστούμε όλοι ό,τι για έναν καλύτερο κόσμο είμαστε υπεύθυνοι όλοι κι αυτό γίνεται μόνο με πράξεις και με την δική μας προσωπική προσπάθεια.

Η συγγραφή σίγουρα μπορεί να μεταδώσει πολλά μηνύματα και αυτήν την εποχή ειδικά, είναι απαραίτητο θα έλεγα να μιλήσουμε και μέσα από τον γραπτό λόγο για την βία, τον σχολικό εκφοβισμό, την εγκληματικότητα που αυξάνεται συνεχώς. Ανησυχητική είναι και η έξαρση της βίας σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας και αυτό δείχνει πως η κοινωνία μας ίσως δεν έχει τις στέρεες βάσεις που θα θέλαμε αλλά η συνοχή και το δέσιμο ανάμεσα στις οικογένειες και τους ανθρώπους γενικότερα, είναι σε κρίση.

Οι στόχοι μου

Κλείνοντας και καθώς επίσης το 2024 μόλις ξεκίνησε, τι προσμένετε από το νέο σωτήριο έτος 2024; Ποιοι οι στόχοι σας; Να αναμένουμε ένα νέο παραμύθι ή κάτι άλλο;

Μία πολύ αισιόδοξη και σημαντική ερώτηση! Η νέα χρονιά εύχομαι να φέρει σε όλους τους ανθρώπους υγεία και προσωπική ευτυχία και στην πατρίδα μας ευημερία. Οι στόχοι μου για αυτή τη χρονιά, σε συγγραφικό επίπεδο, είναι κυρίως δύο.

Να συνεχίσουμε το ταξίδι με το αεροπλανάκι μας, το παιδικό παραμύθι μου το οποίο με έχει γεμίσει χαρά με τις όμορφες πτήσεις του σε όλη την Ελλάδα. Είναι εκπληκτικό συναίσθημα να μοιράζεσαι σκέψεις και ιδέες οι οποίες πλάθονται με αγάπη και οι άνθρωποι κι ειδικά τα παιδιά, να τις αφουγκράζονται και να τις κάνουν κτήμα τους και οδηγό τους με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Η αλήθεια πάντως είναι ό,τι η ιδέα για το επόμενο παραμύθι έχει ήδη καταγραφεί και την δουλεύω.

Ο κύριος στόχος είναι η έκδοση ενός μυθιστορήματος, το οποίο το έχω δουλέψει τα δύο τελευταία χρόνια κι είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει το ταξίδι του. Θα είναι η ιστορία μίας νέας κοπέλας, η οποία κυνηγάει με πάθος τα όνειρά της και θα βρεθούν πολλά εμπόδια στον δρόμο της καθώς και αναπάντεχες δοκιμασίες. Με στόχο την αλήθεια, τη φλόγα που καίει μέσα της για ανεξαρτησία και τον δυναμικό της χαρακτήρα θα ζήσει μία μεγάλη περιπέτεια που θα την αλλάξει οριστικά, αφήνοντας πίσω τον τόπο της και την ζωή της για ένα άγνωστο μέλλον.

Σύντομα θα ανακοινωθεί από τον εκδοτικό μου οίκο ο τίτλος του βιβλίου κι είμαι υπερήφανος και χαρούμενος για αυτό.

Ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση σας!

Σας ευχαριστώ θερμά για την συνέντευξη.

Για το GreekHumans Αριστείδης Ρούνης, ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Μπορείτε να δείτε τμήμα της δραστηριότητας του εδώ

Συνέντευξη στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=iyHyUFVnTrE&fbclid=IwAR0_42C0OdO-mZqIzg28pAgR54hxHvpmAVQQaXhoB9kbjT-iwkH0CrrrB9U

Το αεροπλανάκι που κοίταζε ψηλά – Εκδόσεις “Κούρος” (kourosbooks.gr)

https://eshop.kourosbooks.gr/product/to-aeroplanaki-pou-koitaze-psila/

Ψυχορραγώ Θανάσης Παπαβασιλείου (youtube.com)

Το τραγούδι μας στο youtube, στίχοι δικοί μου. Μουσική και ερμηνεία: Θανάσης Παπαβασιλείου

https://www.youtube.com/watch?v=nYElbzpIhDE

Πριν Φύγετε