Αρχική » Συνέντευξη του Μιλτιάδη Γκάγκου – Συγγραφή Παραμυθιού

Συνέντευξη του Μιλτιάδη Γκάγκου – Συγγραφή Παραμυθιού

0 comment 466 views

Ο κ. Μιλτιάδης Γκάγκος, συγγραφέας – ποιητής, μιλάει από καρδιάς στο https://greekhumans.com/.

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για θέματα σχετικά με την ενασχόληση του με τη συγγραφή.

κ. Γκάγκο, καλωσήρθατε στον διαδικτυακό χώρο του https://greekhumans.com/.

Ξεκινώντας τη συζήτηση

Προτού επικεντρωθούμε στα ζητήματα γραφής, θα επιθυμούσαμε να μάθουμε ποια είναι τα χόμπι σας, από πού κατάγεστε, ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο-συγγραφέας Έλληνας ή ξένος.

Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους σας εύχομαι, με υγεία και δημιουργία. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας η οποία με τιμά ιδιαίτερα. Κατάγομαι από την Αλεξανδρούπολη, γέννημα – θρέμμα όπως λένε. Εκεί γεννήθηκα, μεγάλωσα και διαμένω μόνιμα έως και σήμερα με την οικογένεια μου.

Στον ελεύθερο χρόνο μου, τον πρωταρχικό ρόλο παίζει η δημιουργία. Σίγουρα, με εκφράζει και η άθληση και το διάβασμα που είναι δύο από τις αγαπημένες μου ασχολίες από μικρή ηλικία. Όμως η δημιουργία είναι αυτή που με γεμίζει περισσότερο και καλύπτει ποιοτικά τον χρόνο μου που θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή μας. Είναι ένας μεγάλος στόχος καθημερινά, για όλους τους ανθρώπους, να μην αφήνουμε τον χρόνο να πηγαίνει χαμένος αλλά να επενδύουμε αυτόν στην εξερεύνηση και την εξέλιξη του εαυτού μας. Δημιουργικές ασχολίες μου είναι κατά κύριο λόγο η συγγραφή αλλά και η μαγειρική, όποτε έχω  ελεύθερο χρόνο.

Σαν φίλος του βιβλίου, έχω αρκετά αγαπημένα τα οποία φυσικά δεν τα έχω διαβάσει μόνο μία φορά. Από Έλληνες, ένα βιβλίο που με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή κι ακολούθησα την συγγραφέα και σε επόμενες δημιουργίες της είναι το «΄Ηθελα μόνο ένα αντίο» της Πασχαλίας Τραυλού, η οποία γράφει εξαιρετικά και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που χτίζει τις ιστορίες στα βιβλία της.

Σε ξένους συγγραφείς, εκτός από τους «Άθλιους» του Ουγκώ, το οποίο είναι ένας διαχρονικός ογκόλιθος γνώσης με πάρα πολλά στοιχεία και πτυχές  της ανθρώπινης ψυχολογίας και συμπεριφοράς θαρρώ, ένα αγαπημένο μου βιβλίο που μου το σύστησε πριν χρόνια μία πολύ καλή φίλη και θα την ευγνωμονώ πάντα, είναι το «Της νεκρής Πριγκίπισσας» της Κενιζέ Μουράτ. Το λατρεύω πραγματικά και οι περιπέτειες της πριγκίπισσας Σέλμα, της ηρωίδας, έχουν να διδάξουν πολλά σε κάθε αναγνώστη του βιβλίου με ταξίδια σε άλλες εποχές κι άλλες ηπείρους. Σε ταξιδεύουν οι σελίδες του σε κόσμους που δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχουν.

Συγγραφή Παραμυθιού

Πρόσφατα μέσω της σελίδας μας, αλλά και από άλλους διαδικτυακούς τόπους προτείνεται το «πνευματικό σας τέκνο» για νεαρούς αναγνώστες με τίτλο «Το αεροπλανάκι που κοίταζε ψηλά». Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παραμύθι. Καταρχάς, τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να επικεντρωθείτε στα παιδιά, σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα;

Η ιδέα για το παραμύθι αυτό, ξεκίνησε πριν χρόνια μέσω συζητήσεων με έναν πολύ καλό φίλο ο οποίος κατοικεί κοντά σε αεροδρόμιο και πολλές φορές μιλήσαμε για τα παιδικά του χρόνια.

Είναι συγκλονιστικό να γράφεις για παιδιά κι αυτό είναι ένα τεράστιο κίνητρο! Γίνεσαι κι εσύ ένα από αυτά, μαθαίνεις κάθε στιγμή κάτι καινούριο. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί τα παιδιά είναι πολύ δύσκολοι και ιδιαίτεροι αναγνώστες. Για να τραβήξεις το ενδιαφέρον τους και την προσοχή τους, πρέπει να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου και να αφοσιωθείς σε ότι δημιουργείς. Είναι πολύ σοβαρό και τολμηρό να αφουγκραστείς την ψυχή ενός παιδιού, από την άλλη είναι υπέροχο και συναρπαστικό να δημιουργήσεις κάτι που να προσφέρει στην σκέψη του, στην επαφή του με τους ανθρώπους και να δώσεις μια θετική ώθηση με την ανάγνωση ενός βιβλίου. Ελπίζω πως κατάφερα με τον μικρό μας πιλότο να διηγηθώ μία ενδιαφέρουσα ιστορία και έχω πολλά θετικά μηνύματα, ακόμη κι από άγνωστους ανθρώπους, πως το παραμύθι μας τους γοήτευσε. Η ηθική ικανοποίηση είναι η μεγαλύτερη χαρά που μπορείς να πάρεις από την δημιουργία του πνευματικού σου έργου. Η σκέψη ότι μοιράζεσαι με ανθρώπους τις ιστορίες και τις εμπνεύσεις σου και τις αφουγκράζονται μικρά παιδιά, είναι συγκινητική και σε γεμίζει θάρρος κι υπερηφάνεια για να συνεχίσεις.

Πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του και ποιο το ηθικό δίδαγμα που προτείνει το παραμύθι; Γιατί μπορεί να φανεί χρήσιμο στους νεαρούς αναγνώστες;

Ο χρόνος που εργάσθηκα συνολικά, είναι λίγες εβδομάδες. Από το ξεκίνημα και την δουλειά πάνω στην ιδέα, τη διαμόρφωση της στο γραπτό λόγο και το τελικό αποτέλεσμα, θα έλεγα ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Το ηθικό δίδαγμα του παραμυθιού μου, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του φόβου και την ουσία των πράξεων μας, ακόμ