Αρχική » Αφιέρωμα στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

Αφιέρωμα στο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

Ένα ειλικρινές αφιέρωμα στον σεπτό δάσκαλο της παραδοσιακής μουσικής

0 comment 728 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Πρόλογος

Ο Έβρος αποχαιρετά τον άρχοντα του θρακικού πολιτισμού!

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Δευτέρα 23 Οκτωβρίου ο μεγάλος δάσκαλος της θρακιώτικης παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης. Ο εκλιπών άφησε πίσω του μία σημαντική παρακαταθήκη, μέσω της ανεκτίμητης αξίας προσφοράς του -σε μία πορεία 70 και πλέον ετών.

Είναι ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της παραδοσιακής μας μουσικής. Θρακιώτης στην καταγωγή έκανε γνωστή την μουσική της πατρίδας του σε όλη την Ελλάδα, αρχικά μέσα από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές και στην συνέχεια μέσα από την δισκογραφία και τις συναυλίες.

Σύντομη βιογραφία του

Γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1928, στην Καρωτή, κοντά στο Διδυμότειχο. Γιος του δάσκαλου και ιερέα Χρήστου Αηδονίδη και της Χρυσάνθης Αηδονίδη. Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στο χωριό του, όπου έμαθε τα πρώτα του τραγούδια και μυήθηκε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του, που γνώριζε τα περισσότερα τραγούδια της Θράκης κι έπειτα απ’ τους πλανόδιους μουσικούς που έπαιζαν στα πανηγύρια του χωριού.

Έγινε ευρύτερα γνωστός την δεκαετία του ’90 μέσα από την δισκογραφία και τις συναυλίες του. Σημαντικό βήμα στην καλλιτεχνική του διαδρομή ήταν η συνεργασία του με τον Γιώργο Νταλάρα. Δίδαξε παραδοσιακό τραγούδι στην Αλεξανδρούπολη (στο «Εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής», το οποίο ο ίδιος έχει ιδρύσει) και στην Αθήνα, (στο Χαλάνδρι, στο Ίδρυμα Ζήση). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του «Αρχείου Ελληνικής Μουσικής».

Γράφτηκε ο επίλογος, μένει η παρακαταθήκη

Ο Χρόνης Αηδονίδης δεν είναι πλέον στη ζωή, αλλά το έργο του θα μνημονεύεται για πολλά έτη ακόμα. Μπορεί να γράφτηκε τώρα ο επίλογος του μουσικού έργου αυτού του εξαίρετου ανθρώπου – δάσκαλου – μουσικού – ερμηνευτή, αλλά κληροδοτεί στη Θράκη μας μια μεγάλη παράδοση. Αφήνει πίσω του μαθητές επιμελείς με γνώσεις για τη θρακική μουσική.

Δάσκαλε σεβαστέ Χρόνη Αηδονίδη,

Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάζει,

Καλό παράδεισο να έχεις,

Η Θράκη και όλοι οι Έλληνες-ίδες σε ευχαριστούν.

Αιωνία η μνήμη σου.

Πηγές πληροφόρησης

https://www.iefimerida.gr/

https://www.sansimera.gr/

Πηγή εικόνας

https://www.gossip-tv.gr/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/