Αρχική » 3 έθνη γενοκτονήθηκαν στην Ανατολία

3 έθνη γενοκτονήθηκαν στην Ανατολία

Έλληνες – Αρμένιοι - Ασσύριοι

0 comment 545 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Μια εισαγωγή για τη Γενοκτονία

Δυστυχώς, ο 20ος, δηλαδή ο προηγούμενος αιώνας, έχει στιγματιστεί από τα εγκλήματα της γενοκτονίας. Είναι ένας «αιματοβαμμένος αιώνας» με ένα μεγάλο κατάλογο θυμάτων που σχετίζονται με τη γενοκτονία.

Πως ορίζεται η γενοκτονία, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

https://greekhumans.com/ena-egklhma-enantion-enos-ethnous/

Έλληνες

Μη μετρήσιμα είναι τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων μέχρι το 1923 στην Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία, δηλαδή στην Ιωνία, στην Καππαδοκία, τον Πόντο και τη Βιθυνία. Η πυρπόληση της Σμύρνης, τα δεινά των Ελλήνων της Θράκης, οι πορείες θανάτου των Ποντίων προς την ενδοχώρα της Ανατολίας, τα τάγματα εργασίας συνθέτουν το γενοκτονημένο Ελληνισμό.

Αρμένιοι

Το 1915 οι ηγέτες της Τουρκίας έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να «εξαφανίσουν» τον πληθυσμό των Αρμένιων που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αν και οι αριθμοί ποικίλλουν, οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι υπήρχαν περίπου 2 εκατομμύρια Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη στιγμή της σφαγής.

Ασσύριοι

Εκτός από τους Έλληνες και τους Αρμένιους, θύματα των γενοκτόνων πολιτικών υπήρξαν και οι Ασσύριοι. Ο λαός αυτός ήταν συγκεντρωμένος κυρίως στην Μεσοποταμία. Οι Ασσύριοι αποτελούσαν μια μεγάλη εθνική ομάδα στην Τουρκία, αριθμώντας περίπου 700.000 μέλη στις αρχές του 20ου αιώνα. Μεταξύ 1915-1918, πάνω από 300.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Επίλογος

Καταλήγοντας, ας μου επιτραπεί να πραγματοποιήσω δυο ευχές.

Κατά πρώτον, να ευχηθούμε από τούδε και στο εξής, η ειρήνη να επικρατήσει μεταξύ των κρατών της υφηλίου.

Κατά δεύτερον, γίνονται και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ τον 20ο αιώνα.

Ωστόσο, είναι κάτι που δύσκολα θα επιτευχθεί, καθώς υφίσταται πληθώρα πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων στις ηγεσίες των κρατών.

Μπορείτε να δείτε τα σχετικά άρθρα εδώ

https://greekhumans.com/genoktonia-twn-ellhnwn-toy-pontou/

https://greekhumans.com/afierwma-gia-ta-100-xronia-apo-th-mikrasiatikh-katastrofh/

Πηγές

https://www.lifo.gr/

https://www.huffingtonpost.gr

Πηγή Εικόνας

https://ishtargates.tumblr.com

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε