Αρχική » Πρόσκληση Συλλόγου – Μουσική εκδήλωση

Πρόσκληση Συλλόγου – Μουσική εκδήλωση

Μουσική εκδήλωση | «Μνήμες της Ιωνίας»

0 comment 102 views

Η σημερινή πρόταση αφορά στην πρόσκληση του Συλλόγου Λoγίας Ἐξωτερικῆς καὶ Εκκλησιαστικῆς Μουσικῆς στη συναυλία «Μνήμες της Ιωνίας», ένα μουσικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, και ειδικότερα στην Ερυθραία, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρα 7:30 μ.μ., στο Πνευματικό κέντρο Ι.Ν. Παναγίας Λαοδηγήτριας.

Οι Ερυθρές (Αρχαία ελληνικά: Αἱ Ἐρυθραί) ήταν αρχαία πόλη της Ιωνίας, χτισμένη στη δυτική πλευρά της ομώνυμης χερσονήσου, ανάμεσα στη Σμύρνη και τη Χίο, στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας.

Η πόλη ιδρύθηκε από Ίωνες τον 11ο αιώνα π.Χ., την περίοδο του πρώτου ελληνικού αποικισμού. Σύμφωνα με τον Παυσανία, χτίστηκε αρχικά από Κρήτες με αρχηγό τον Ερυθρό, γιο του Ραδάμανθυ. Οι Κρήτες εκδιώχθηκαν στη συνέχεια από τους Ίωνες, που μετανάστευσαν στην περιοχή τα επόμενα χρόνια. Η πόλη ήταν μία από τις δώδεκα πόλεις της Ιωνίας, που συμμετείχαν στο Κοινό των Ιώνων. Σήμερα στη θέση αυτή βρίσκεται το χωριό Λυθρί.

Έως τη Μικρασιατική καταστροφή (1922) σημαντικές πόλεις και χωριά, τόσο της χερσονήσου (Βουρλά, Κρήνη, Αλάτσατα, Σιβρισάρι, Κάτω Παναγιά, Μελί), όσο και της ευρύτερης περιοχής αναπτύσσονται σε σημαντικά εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα καθιστώντας την Ερυθραία ισχυρό λιμάνι, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν και μαζί τους οι χοροί και τα τραγούδια, τα οποία διαδίδονται και αναμορφώνονται. Έτσι, λοιπόν, σταδιακά διαμορφώνεται η μουσική παράδοση της Ερυθραίας συνδυάζοντας στοιχεία, τόσο από τα γειτονικά νησιά του Αιγαίου, όσο και από την κοσμοπολίτισσα Σμύρνη.

Η παρούσα εκδήλωση αποτελεί αφιέρωμα στην Ερυθραία και γενικότερα στις αλησμόνητες πατρίδες.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν:

-Η χορωδία του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής.

-Η ορχήστρα:

Χρυσόστομος Βλέτσης: Ούτι

Όλγα Αλεξίου: Κρουστό

Σεβαστιανή Βλέτση: Πολίτικο λαούτο

Γρηγόριος Βλέτσης: Νέυ

Βασίλειος Γουδώνης: Κανονάκι

Χριστίνα Κωνσταντινίδου: Βιολί

Ζωή Νεοχωρίτου: Κανονάκι

Αθανάσιος Τσίτσαρης: Βιολοντσέλο

Είσοδος: Ελεύθερη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς:

– τον χορηγό μας, Παιδικό Σταθμό «ο Μικρός Μαέστρος».

Πηγή πληροφόρησης – φωτογραφίας

https://www.facebook.com/melos.org

Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε