Αρχική » Τα Βαλκάνια το 2024

Τα Βαλκάνια το 2024

0 comment 288 views

Της Αλεξίας Τασούλη

Σημαντικές θα είναι οι εξελίξεις το 2024 στα Βαλκάνια και τη διεθνή κοινότητα και κυρίως της Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να έχει στραμμένη την προσοχή της σε κάθε μια χώρα χωριστά. Η διεύρυνση μοιάζει αβέβαιη, καθώς υπάρχει ακόμη εσωτερική πολιτική αστάθεια και έλλειψη ασφάλειας.

Η Σερβία θα συνεχίσει να δέχεται εξωτερικές πιέσεις για έναρξη της υλοποίησης της Συμφωνίας της Οχρίδας. Ο σέρβος πρόεδρος θα συνεχίσει να επιδιώκει να υποχωρήσει στα λιγότερα επώδυνα σημεία της συμφωνίας, προσπαθώντας παράλληλα να αποκτήσει διπλωματικό πλεονέκτημα.

Το Κόσσοβο, το οποίο θέλει να επεκταθεί de facto και ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι να ελέγχει το κατοικούμενο από Σέρβους βόρειο Κόσοβο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένταση με τη Σερβία. Είναι ακόμη νωπό το βίαιο επεισόδιο στο μοναστήρι Μπάνσκα τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ Σέρβων παραστρατιωτικών και αστυνομικών του Κοσόβου, που άφησε πίσω του 4 νεκρούς. Το γεγονός αυτό έβγαλε την κυβέρνηση του Κοσόβου από τη δύσκολη διπλωματική θέση και έστρεψε εκ νέου τη διεθνή προσοχή στο Βελιγράδι και τη μυστική δραστηριότητα των σερβικών μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας, που δραστηριοποιούνται στο βόρειο Κόσοβο. Μέσα στο 2024 ο Κούρτι αναμένεται να συνεχίσει την ίδια στρατηγική ενώ ταυτόχρονα αποφεύγει να προχωρήσει στη συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που είναι μείζον θέμα ενώ δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς σοβαρές παραχωρήσεις από το Βελιγράδι προς την κατεύθυνση της de facto αναγνώρισης του Κοσόβου.

Η Βόρεια Μακεδονία ετοιμάζεται για χρονιά διπλών εκλογών, όπου είναι πιθανό να επανέλθει στην εξουσία το δεξιό VMRO-DPMNE, κόμμα που αντιτίθεται στις συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το κεντροαριστερό κόμμα SDSM μπορεί να υποστεί συντριπτική ήττα, ενώ το αλβανικό DUI, σχεδόν μόνιμος κυβερνητικός εταίρος, θα επιχειρήσει να εκλέξει αρκετούς βουλευτές, ώστε να διατηρήσει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Η Αλβανία βρίσκεται μεν στο προθάλαμο της ΕΕ, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις εν όψει του ανοίγματος των πρώτων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, όμως το θέμα Μπελέρη εξακολουθεί να είναι «αγκάθι». Μένει να δούμε αν η Ελλάδα θα επιμείνει και το 2024 στην πολιτική του «βέτο».

Πηγή είδησης – εικόνας

https://www.grtimes.gr/diethni/ta-valkania-to-2024

Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε