Αρχική » Ημερολόγιο 2024 – Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Ημερολόγιο 2024 – Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

0 comment 367 views

Η σημερινή πρόταση αφορά στο ημερολόγιο 2024 του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο «Πόλεις του Μακεδονικού Αγώνα».

Το ημερολόγιο του ΙΜΜΑ για το έτος 2024 είναι αφιερωμένο στις Πόλεις του Μακεδονικού Αγώνα. Η δραματικότητα των μεγάλων στιγμών της ελληνοβουλγαρικής αναμέτρησης για την τύχη των τριών βιλαετίων στην ύπαιθρο χώρα, επισκίασε τις οικονομικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές διεργασίες σε σημαντικά αστικά κέντρα του μακεδονικού ελληνισμού. Όμως, είναι σε αυτές τις διεργασίες, όπως και στην αποφασιστικότητα μιας φιλόδοξης, ανερχόμενης αστικής τάξης, με αρωγούς της εκπαιδευτικούς και κληρικούς, εκεί όπου πρέπει να αναζητήσουμε, μεταξύ άλλων, τα αίτια της επιτυχίας του εθνικού εγχειρήματος στη Μακεδονία την περίοδο 1904-1908. Η χρηματοδότηση και η οργάνωση του αγώνα βασίστηκαν σε σημαντικό βαθμό στον ζήλο των τοπικών οργανώσεων.

Παράλληλα, από το κοσμοπολίτικο Μοναστήρι στο Βορρά, μέχρι τη μακεδονική «πρωτεύουσα» της καπνεργασίας, την Καβάλα, στο Νότο, το ελληνικό σχολείο και ο πατριαρχικός κλήρος, έδιναν τον δικό τους αγώνα από έδρας και άμβωνος, συντελώντας τα μέγιστα στη διατήρηση του ελληνικού προβαδίσματος στο πεδίο της μάχης. Στη συμβολή και τον ρόλο αυτών των τοπικών κοινωνιών αποτίει ελάχιστο φόρο τιμής το Ημερολόγιο μας, το οποίο ελπίζουμε να σας συντροφεύει σε ένα δημιουργικό και ευτυχισμένο 2024.

Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο – λεύκωμα σε δύο γλώσσες (ελληνικά-αγγλικά), με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, εμπλουτισμένο με ιστορικά κείμενα.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το ημερολόγιο από εδώ

https://imma.edu.gr/

Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε