Αρχική » Άποψη για την αλβανική γλώσσα

Άποψη για την αλβανική γλώσσα

Ομιλείται από μερικά μόνο εκατομμύρια ομιλητές

0 comment 161 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Εισαγωγή

Η αλβανική γλώσσα (Αλβανικά: gjuha shqipe) ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών. Στα μέσα του 19ου αιώνα (1850) αποδείχθηκε ότι η Αλβανική είναι ινδοευρωπαϊκή γλώσσα (Bopp, Meyer). Για αυτό έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις από τους A. Hetzer-Z. Finger στο έργο τους «Lehrbuch der vereintlichten albanischen Schriftsprache», Hamburg, 1993.

Η Αλβανική χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο, το οποίο καθιερώθηκε το 1908 στο Συνέδριο του Μοναστηριού και έχει 36 γράμματα. Η Αλβανική διδάσκεται και μαθαίνεται σε μια σειρά ερευνητικά και αλβανολογικά κέντρα του κόσμου, όπως στο Παρίσι, στη Σόφια, στη Θεσσαλονίκη, στη Ρώμη, στο Παλέρμο, στο Κόσσοβο, στο Πεκίνο, στην Κοζέντσα, στην Αγία Πετρούπολη, στο Βουκουρέστι κ.α.

Σύντομη ιστορική Αναδρομή

Το παλαιότερο γραπτό μνημείο της αλβανικής είναι το Μεσάρι (Meshari), σύνοψη θείας λειτουργίας, γραμμένο από τον Gjon Buzuku, καθολικό μοναχό, το 1555.

Παλαιότερα υπήρχε η άποψη ότι η αλβανική είναι συνέχεια της ιλλυρικής γλώσσας. Η άποψη αυτή όμως σήμερα δεν είναι ευρέως αποδεκτή, αφού το χρονικό χάσμα ανάμεσα στις πρώτες γλωσσικές μαρτυρίες της ιλλυρικής από την αρχαιότητα (τοπωνύμια, ανθρωπωνύμια και ελάχιστα προσηγορικά) και τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες της αλβανικής που χρονολογούνται στον 15ο αιώνα είναι τεράστιο.

Ομιλητές αλβανικής

Είναι γλώσσα που ομιλείται από περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Οι περισσότεροι ομιλητές βρίσκονται στα δυτικά της Βαλκανικής χερσονήσου (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο, Ελλάδα). Περιστασιακώς η αλβανική ακούγεται και στην Ελλάδα, λόγω του ότι υπάρχει σημαντική αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα, στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και από ένα μικρό αριθμό κατοίκων της Απουλίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας στη νότια Ιταλία.

Τα αλβανικά ως επίσημη γλώσσα

Τα αλβανικά είναι η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Διάλεκτοι

Η σύγχρονη αλβανική γλώσσα χωρίζεται σε δύο μεγάλες διαλεκτικές ομάδες: τα γκέγκικα στον βορρά και τα τόσκικα στον νότο. Ως όριο μεταξύ των δύο αλβανικών διαλέκτων θεωρείται ο ποταμός Γενούσος (αλβ. Shkubin-i) που διατρέχει την Αλβανία από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Εκτός από την περιοχή βόρεια του Γενούσου, τα γκέγκικα μιλιούνται και στην περιοχή του Κοσόβου. Η αναλογία είναι 2:1, δηλαδή στους 2 Αλβανούς που μιλούν τη γκέγκικη διάλεκτο, αντιστοιχεί ένας που μιλά την τοσκική.

Η Αλβανική στις μέρες μας

Τα αλβανικά είναι η γλώσσα των κατοίκων σε μια χώρα με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον, καθώς παρατηρείται έντονη οικονομική ανάπτυξη και ανοικοδόμηση στο παρόν. Αφού η Αλβανία αποτελεί έναν από τους πλέον θετικούς προορισμούς για υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή των Βαλκανίων, η γνώση της αλβανικής θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Η τοπική εγγύτητα Ελλάδας – Αλβανίας, οι στενές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και οι ολοένα αυξανόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, έχουν δημιουργήσει την επιτακτική ανάγκη γεφύρωσης της γλωσσικής επικοινωνίας.

Πηγή πληροφόρησης

https://www.alphaermis.gr/el/metafraseis-se-35-glosses/metafrash-alvanika-se-ellinika/

https://www.protothema.gr/stories/article/1353891/i-alvaniki-glossa-kai-i-penihri-suneisfora-tis-sta-ellinika/

https://www.imxa.gr/balkanschool/balkanschool_al.htm

Πηγή Φωτογραφίας

https://www.alphaermis.gr/el/metafraseis-se-35-glosses/metafrash-alvanika-se-ellinika/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε