Αρχική » Συνέντευξη με την κ. Δώρα Κωτσοπούλου

Συνέντευξη με την κ. Δώρα Κωτσοπούλου

0 comment 1,7K views

Η κ. Δώρα Κωτσοπούλου, δημοσιογράφος, μιλάει στο GreekHumans

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για την περιοχή της Καστοριάς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και για την εμπειρία της στο χώρο της δημοσιογραφίας με ιδιαίτερη χαρά.

Εισαγωγική τοποθέτηση

κ. Κωτσοπούλου, πείτε μας αρχικά, για ποιο λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στη δημοσιογραφία;

Από μικρή είχα μια τάση να γράφω ωραίες εκθέσεις. Μου άρεσε να ξεδιπλώνω σε μια κόλλα χαρτί όλες τις σκέψεις μου, τα όνειρα μου, τις ανησυχίες μου αλλά και τους στόχους μου. Μου άρεσε να ταξιδεύω νοερά σε άγνωστα μέρη και όλα αυτά μετά να τα διατυπώνω στο χαρτί. Μάλιστα τις εκθέσεις μου τις διάβαζαν και δημόσια  τόσο στο σχολείο οι δάσκαλοι όσο και στα αλλά διδακτήρια. Μπορώ να πω ότι ήταν και η αφορμή που μου έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσω δειλά- δειλά να γράφω σε εφημερίδες και στην συνέχεια να ασχοληθώ σοβαρά με το αντικείμενο της δημοσιογραφίας που ομολογουμένως είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα γιατί πρέπει να διαθέτεις γερό στομάχι.

Η επαγγελματική ενασχόλησή μου με τη δημοσιογραφία μέσα από τις εφημερίδες της Καστοριάς (Μακεδονικός λόγος, Καστοριανή εστία, Σέντρα και τώρα τη Νέα Καστοριά) ήταν και η αφορμή να στρέψω τη γραφίδα μου και σε άλλα πεδία, σε άλλες αναζητήσεις και καταγραφές. Βιωματικές και φανταστικές. Ένα αμάλγαμα εμπειριών και επινοήσεων. Στοχασμών και συναισθημάτων, όπως το διαδικτυακό μου δημιούργημα, την ιστοσελίδα www.kastoria365.gr.

Ως γνωστόν, η σελίδα του Kastoria365 είναι έγκριτη. Ποια πιστεύετε πως είναι τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν μια έγκυρη είδηση;

Βασικά μετράει η αξιοπιστία του ανθρώπου που έχει ένα μέσο αλλά και η αξιοπιστία του ίδιου του δημοσιογράφου. Στόχος ωστόσο του Kastoria365.gr είναι να παρέχει λεπτομερή και ευρεία ενημέρωση στους αναγνώστες του. Κάθε μέρα παρέχουμε ένα προσεκτικά επιλεγμένο μείγμα πληροφοριών, άρθρων, και απόψεων.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Kastoria365.gr παρέχει πολύπλευρη ενημέρωση, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στα ξεχωριστά τμήματα ειδήσεων: (Τοπικά, Πρωτοσέλιδα, Διεθνή , Πολιτιστικά, Αθλητικά). Με το συστηματικό διαχωρισμό των ειδήσεων σε αυτές τις ενότητες, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι αναγνώστες μας ενημερώνονται  με λεπτομέρεια, αντικειμενικότητα αλλά και σφαιρικά.

Σεβόμαστε τις πηγές και τους αναγνώστες μας ενώ ακολουθούμε με συνέπεια τη Δημοσιογραφική Δεοντολογία και των Κώδικά Αρχών των ΜΜΕ.

Καστοριά

Περνώντας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή της Καστοριάς, πως πιστεύετε μπορεί να τις ξεπεράσει;

Πιστεύω ότι ο τουρισμός είναι ένα «όπλο» που μπορεί η Καστοριά να το αξιοποιήσει. Θα την βοηθήσει να αναδείξει τις ομορφιές της αλλά και να προσελκύσει τουρίστες από πολλά μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Η μαγική λίμνη με την πολύχρωμη φύση, το σπηλαίο του Δράκου με τους μύθους του, η παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό, η Παναγία η Μαυριώτισσα με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, Πολλά τα πλεονεκτήματα της που πρέπει να εκμεταλλευτεί η βυζαντινή μας αρχόντισσα. Όποιος επισκέπτης και αν καταφθάσει, θα έχει μία καταπληκτική εμπειρία, καθώς η παραδοσιακή φιλοξενία, η ανθρωπιά και η εξωστρέφεια των Καστοριανών δεν έχει μεταβληθεί. Αυτή η ζεστασιά – φιλοξενία είναι έμφυτη και ίσως να είναι αυτή που θα λειτουργήσει για άλλη μια φορά καταλυτικά στην προσέλκυση επισκεπτών.

Ας μην ξεχνάμε η πολυπαθούσα περιοχή μας, έζησε την πανδημία από την αρχή της πορεία της με μια σειρά θανάτων, όμως τα γεγονότα αυτά δεν πτόησαν την βυζαντινή αρχόντισσα η οποία με σθένος και δύναμη ψυχής με τους κατοίκους της, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες με στόχο την ανάκαμψη. Η ίδια στέκει αγέρωχη στο βάθρο της, αγναντεύοντας το μέλλον της με αισιοδοξία, ελπίδα και χαρά. διαγράφοντας στα πέρατα του κόσμου τη δική της ιστορική, βυζαντινή και πολιτιστική άξια.

Όσον αφορά τη δημογραφική συρρίκνωση που παρατηρείται τα τελευταία έτη στην περιοχή, ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η πορεία του φαινομένου τα επόμενα χρόνια;

Είναι ένα θέμα που προβληματίζει την περιοχή μας που όσο πάει και επιδεινώνεται. Η μετανάστευση, εσωτερική και εξωτερική, πολλών νέων της Καστοριάς, οδηγεί σε μια δραματική συρρίκνωση και σε ένα μαρασμό την πόλη μας.

Πέρα όμως από αυτό, τα μεγάλα ποσοστά της ανεργίας είναι ένα μεγάλο θέμα που προβληματίζει πολλές οικογένειες, αφενός τις εμποδίζει να μην κάνουν παιδιά και αφετέρου τις ωθεί να ξενιτευτούν για μια καλύτερη ζωή (1000 περίπου νέοι από την Π.Ε Καστοριάς το 2019 -2020 έφυγαν στο εξωτερικό), αναζητούν την τύχη τους κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, αν και για τους περισσότερους αυτό αποτελεί την έσχατη λύση, αφού πρώτα θα