Αρχική » Καστοριά – η λίμνη το «κλειδί» για την τουριστική ανάπτυξη

Καστοριά – η λίμνη το «κλειδί» για την τουριστική ανάπτυξη

0 comment 287 views

Η λίμνη πάντα αποτελούσε για την περιοχή πηγή ζωής και είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις δραστηριότητες των κατοίκων, επηρεάζοντας τη λειτουργία και την ανάπτυξής της πόλης.

«Για ψαράς, για γουναράς» έλεγε η παλιά παροιμία για την Καστοριά, αντικατοπτρίζοντας  με το πιο γλαφυρό τρόπο τον ρόλο που έπαιζε η λίμνη. Είναι αυτή που μας διαφοροποιεί αισθητά από  άλλες ηπειρωτικές πόλεις της Ελλάδας και μας  δίνει μια διαφορετική φυσιογνωμία και μια μοναδική ομορφιά, αποτελώντας  ταυτόχρονα και σημαντικό βιότοπο, καθώς φιλοξενεί πολύ μεγάλη ποικιλία πουλιών και μιας άγριας ζωής διπλά ακριβώς από τα σπίτια. Μια μοναδική εμπειρία που απολαμβάνουν κάτοικοι και επισκέπτες.

Σήμερα που η ανάγκη για να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας και πέρα από τον κλάδο της γούνας και να εκμεταλλευτούμε το φυσικό μας κάλλος για την ανάπτυξη της περιοχής δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αξιοποίηση της λίμνης. Πολλές φορές ακούμε να διαμαρτύρονται  κάτοικοι και φορείς για τα πλατάνια που δημιουργούν προβλήματα στα λεωφορεία και ζητούν  κάθε τόσο το κλάδεμά τους. Αυτό το απλοϊκό αίτημα εκφράζει μια  συγκεκριμένη νοοτροπία και είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει. Όπως συμβαίνει σε πολλές  τουριστικές πόλεις ανά τον κόσμο υπάρχει μια περιοχή, όπου τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα δεν πηγαίνουν. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και εδώ. Να σταθμεύουν στην είσοδο της πόλης και η προσέγγιση στο γύρο της λίμνης να γίνεται μέσω της λίμνη με καραβάκια. Εναλλακτικά με ένα τρενάκι, με ποδήλατα, με μικρά αυτοκινούμενα οχήματα που λειτουργούν με  μπαταρία, ή με  κάποιο μικρό τουριστικό λεωφορείο θα μπορούσε  ο επισκέπτης, ανάλογα τις ανάγκες του, να κάνει το γύρο της λίμνης. Σήμερα η βόλτα γίνεται με το αμάξι και σε δέκα λεπτά, χωρίς να κερδίζει κάτι παραπάνω ο Δήμος, ενώ  αν εκμεταλλευτεί τη λίμνη και τη διαδρομή μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση και θα  αυξήσει τα έσοδά του και  θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Μια ακόμη  επιλογή για το επισκέπτη θα μπορεί να είναι η δυνατότητα για παράδειγμα να επισκέπτεται μέσω της λίμνης τρία αξιοθέατα ( Σπηλιά Δράκου, Μονή Μαυριώτισσας, Λιμναίος Οικισμός), χαρίζοντάς του ταυτόχρονα όμορφες εικόνες και μια ξεχωριστή βόλτα.

Μια τέτοια ενέργεια θα έχει και παράπλευρα κέρδη που ακόμα δεν μπορούμε να σκεφτούμε, αλλά σίγουρα θα προκύψουν, αν τελικά, και το ευχόμαστε όλοι,  υπάρξει μια αύξηση της τουριστικής κίνησης. Μην ξεχνάμε πως ο δρόμος αυτός, ο πολύ στενός και δύσκολος, οδηγεί στο νοσοκομείο και αυτό που πρώτα  μας ενδιαφέρει  είναι να έχει εύκολη πρόσβαση και όχι να κολλάει στη κίνηση των οχημάτων, ειδικά όταν από την αντίθετη πλευρά έρχονται λεωφορεία. Επίσης, ένα ακόμα παράπλευρο όφελος θα υπάρξει, αν καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε τις παραδοσιακές μας βάρκες για τουριστικούς σκοπούς και βόλτες στη λίμνη. Η νέα αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα πέρα από τα προφανή οφέλη, θα έχει σαν συνέπεια να διατηρηθούν και να μην εξαφανιστούν τα  καράβια από τη λίμνη, ενώ θα διασωθεί και η παραδοσιακή τέχνη  της κατασκευής και της συντήρησής τους.

Χρήστος Μουρατίδης – κοινωνιολόγος

Πηγή πληροφόρησης – εικόνας

https://kastoria365.gr/

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

https://kastoria365.gr

Η Ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε