Αρχική » Συνέντευξη με την κ. Ζωγραφιά Μάρκου: Η λογιστική ως επάγγελμα

Συνέντευξη με την κ. Ζωγραφιά Μάρκου: Η λογιστική ως επάγγελμα

0 comment 838 views

Σε συνέντευξη για το https://greekhumans.com/, η λογίστρια Α’ Τάξης κα Ζωγραφιά Μάρκου κλήθηκε να σχολιάσει θέματα του επιστημονικού της πεδίου και της επικαιρότητας.

Εισαγωγική τοποθέτηση

Μέσα από τη συνέντευξη θα γνωρίσουμε καλύτερα την κα Μάρκου. Αρχικά, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την εργασιακή σας δραστηριότητα. Πείτε μας, πως προέκυψαν οι σπουδές στην Οικονομική επιστήμη;

Το ενδιαφέρον μου για την Οικονομική Επιστήμη, ξεκίνησε σε μικρή ηλικία όταν πήγαινα γυμνάσιο. Ο πατέρας μου είναι λογιστής και έτσι από μικρή μου άρεσε να ακούω και να μαθαίνω, για το πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πώς λύνουν αυτά τα προβλήματα με την βοήθεια του οικονομικού συμβούλου/λογιστή τους. Επίσης, μου άρεσε να διαβάζω για τα διάφορα θέματα που απασχολούσαν την οικονομία της χώρας μας και να τα συζητάω μαζί του.

Πολλές φορές, το καλοκαίρι που δεν είχα τον φόρτο εργασίας του σχολείου τον ακολουθούσα στο γραφείο και παρακολουθούσα από κοντά την καθημερινότητά του και τις δουλειές που έκανε. Έτσι, όταν έφτασε η ώρα να αποφασίσω για τον κλάδο των σπουδών μου ήξερα με βεβαιότητα ποια θα ήταν η πρώτη μου επιλογή και ύστερα από την περάτωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών μου πλέον διατηρώ το δικό μου λογιστικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Κλάδοι Οικονομικής

Είναι γεγονός πως η Οικονομική επιστήμη διαθέτει αρκετούς τομείς. Ποιος είναι αυτός που θα ξεχωρίζατε ως τον πιο ενδιαφέρον και για ποιο λόγο; Θα ήταν η Λογιστική ή κάποιος άλλος τομέας;

Η αλήθεια είναι αυτή, ότι η Οικονομική επιστήμη έχει πολλούς τομείς στους οποίους μπορεί να εξειδικευτεί κανείς και να ασχοληθεί και επαγγελματικά, όπως το μάρκετινγκ, η διοίκηση επιχειρήσεων, ο χρηματοοικονομικός τομέας κ.α. Εγώ προσωπικά θα ξεχώριζα την λογιστική (η οποία περιλαμβάνει και την διοίκηση επιχειρήσεων) και την ελεγκτική. Για το λόγο αυτό και έχω κάνει 2 μεταπτυχιακά ένα στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ένα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Όσες γνώσεις αποκόμισα από τις περαιτέρω αυτές σπουδές μου με βοήθησαν να κατανοήσω καλύτερα και εις βάθος κάποιες έννοιες και ορολογίες που αφορούν το λογιστικό επάγγελμα , τα χαρακτηριστικά του καλού και αποτελεσματικού μάνατζερ και να ανταποκρίνομαι με εμπειρία, γνώσεις και σιγουριά στα αιτήματα των πελατών μου. Επέλεξα λοιπόν τις δύο αυτές κατευθύνσεις, γιατί ήταν και οι τομείς που μου είχαν ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον από νεαρή ηλικία.

Λογιστική

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στην τρέχουσα σας εργασιακή ενασχόληση, τη λογιστική, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της άσκησης του επαγγέλματος;

Η ενασχόληση με το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία δυο χρόνια που όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος, μαστίζεται από την πανδημία. Σαν λογιστές είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά πληθώρα νέων νόμων και αποφάσεων. Ειδικά στην διάρκεια που η χώρα μας βρισκόταν σε lockdown, νέα μέτρα και αποφάσεις δημοσιευόντουσαν σε αρκετά τακτά χρονικά διαστήματα και έπρεπε να ενημερωθούμε έγκαιρα και έγκυρα για να συμβουλέψουμε και τους πελάτες μας για τις αντίστοιχες ενέργειες στις οποίες θα έπρεπε να προβούν.

Έτσι, πέρα από τις πολλές ώρες που πρέπει να αφιερώσεις στην ανάγνωση νέων νόμων, στα μειονεκτήματα του επαγγέλματος, είναι ότι πλέον λόγω των συχνότατων αλλαγών, για να προβείς σε καθημερινές ενέργειες όπως να τυπώσεις ένα πιστοποιητικό ή ένα έγγραφο χρειάζεσαι τους κωδικούς της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης ή αλλιώς τους κωδικούς taxis, που είναι πιο γνώριμη έννοια στους περισσότερους. Συνεπώς, λανθασμένα πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι τέτοιες ενέργειες πρέπει να γίνουν από τον λογιστή τους και αυτό είναι μια επιπλέον επιβάρυνση χρόνου και φόρτου εργασίας για εμάς. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για άδεια και παράταση προθεσμιών για ασθένεια, αλλά και για μητρότητα σε γυναίκες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και επιθυμούν να γίνουν μητέρες.

Ωστόσο, το επάγγελμα του λογιστή έχει και την θετική του πλευρά. Καθημερινά γνωρίζεις κόσμο, έρχεσαι σε επαφή με επιχειρηματίες, συζητάς τις αγωνίες τους και τους προβληματισμούς τους, συμβουλεύεις και ανακαλύπτεις καινούρια πράγματα. Ειδικά το χαμόγελο του πελάτη που βελτίωσε την εικόνα και την δραστηριότητα της επιχείρησής του με τη βοήθειά σου είναι η καλύτερη ανταμοιβή για έναν λογιστή.

Η πιο φημισμένη λέξη σε ένα λογιστικό γραφείο είναι η φορολογική δήλωση. Πλην αυτής, με ποιους άλλες εργασιακές θεματικές ασχολείται ένας λογιστής;

Λογίστρια Α’ Τάξης

Ένας λογιστής εκτός από την διεκπεραίωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων ασχολείται με την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων, σύνταξη καταστάσεων μισθοδοσίας, παρακολούθηση εσόδων και εξόδων μιας επιχείρησης, συνεχή επαγγελματική ενημέρωση για πιθανόν νέες αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία της εκάστοτε επιχείρησης. Παρόλα αυτά, πολλές φορές ένας λογιστής δεν ασχολείται μόνο με δραστηριότητες που αφορούν μόνο την επιστήμη της λογιστικής, αλλά και με πολλές άλλες, όπως η διεκπεραίωση αιτήσεων για τα διάφορα επιδόματα που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Τέλος, πολλοί είναι οι συνάδελφοι που ασχολούνται και με προγράμματα ΕΣΠΑ.

Σας ευχαριστούμε θερμά για αυτή τη συζήτηση και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην εργασιακή σας σταδιοδρομία!

Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ με τη σειρά μου για την φιλοξενία στον ιστότοπό σας και για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης , Ιδρυτής και αρχισυντάκτης

Πριν Φύγετε