Αρχική » Εκμάθηση Ξένων Γλωσσών – Οφέλη

Εκμάθηση Ξένων Γλωσσών – Οφέλη

0 comment 118 views

Της Αναστασίας Δημοπούλου*

Ως καθηγήτρια ξένης γλώσσας και ως πολύγλωσση, παρακάτω σας παραθέτω την άποψή μου σχετικά με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, καθώς και τα οφέλη της.

Το να μάθει κάποιος μια ξένη γλώσσα αποτελεί δ-έ-σ-μ-ε-υ-σ-η!

Να ξεκαθαρίσω εδώ πως δεν αναφέρομαι στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, την οποία μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία, μέσω του σχολείου, αλλά για την δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη ξένη γλώσσα που θα επιλέξουμε να μάθουμε.

Η διαδικασία εκμάθησης ξένων γλωσσών δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Εδώ τίθεται και το ερώτημα: “Ποια γλώσσα να μάθω;”

Το ερώτημα δεν είναι ποια γλώσσα να μάθεις, αλλά ποια σε ελκύει/εμπνέει/εξιτάρει να μάθεις. Κοινώς ποια σου κάνει το «κλικ».

Άλλος γοητεύεται από τον αραβικό κόσμο και επιλέγει την αραβική, άλλος από την ομορφιά της Ιταλίας. Άλλος από την Τουρκική μουσική, άλλος πάλι από τα Κορεάτικα, Ιαπωνικά animation.. Περί ορέξεως….

Πολλοί αναρωτιούνται αν παίζει ρόλο να μάθουν μια συγγενή γλώσσα εύκολα. Σαφώς και παίζει ρόλο. Αν για παράδειγμα γνωρίζεις Ισπανικά, μπορείς να μάθεις κάπως πιο εύκολα Ιταλικά. Κάπως έτσι έγινε και στη δική μου περίπτωση. Αλλά υπάρχει κι ένα αλλά. Αν δεν είσαι στη φάση αυτή, δεν θα σου είναι εύκολο και εξηγώ.

Αν δεν σε ελκύει η Ιταλία ως χώρα, θα σε δυσκολέψει και η γλώσσα της. Το mood παίζει ρόλο κι εδώ και ας είναι σχετικά εύκολη γλώσσα η ιταλική.

Χρόνος και ενέργεια

Δεν μαθαίνεις μια γλώσσα και σταματάς. Συνεχίζεις συνεχώς να μαθαίνεις. Είναι κάτι που εξελίσσεται διαρκώς. Πώς; Με αυτό που λέμε «συντήρηση» της γλώσσας.{Σε όποιο επίπεδο κι αν έχεις φτάσει ισχύει αυτό}. Σκέψου λοιπόν τι χρόνο και τι ενέργεια διαθέτεις, θέτοντας πάντα ρεαλιστικούς στόχους.

Σκέψου παράλληλα το μέλλον. Που ενδεχομένως να σε βοηθήσει μελλοντικά η γλώσσα, τι ευκαιρίες θα σου προσφέρει. Πχ: τα αραβικά σου προσφέρουν πολλές ευκαιρίες τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Επομένως, μπορεί η προσωπική σου αγάπη και περιέργεια να σε οδηγήσει κάπου καλά.

Προσοχή εδώ:

Άλλο τo προσωπικό ενδιαφέρον και άλλο το πρακτικό προνόμιο. Μερικές φορές μπλέκονται για να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Άρα πρώτα καλό είναι να σκεφτείς «Θα μου φανεί χρήσιμη η γλώσσα αυτή στην καριέρα μου;»

Περιβάλλον

Είναι ένας σημαντικός παράγοντας κaι αυτός. Παιδιά που έχουν ζήσει σε πολύγλωσσο περιβάλλον, τείνουν να επιλέξουν την ξένη γλώσσα που άκουγαν μικρά ή παρόμοιά της και είναι επίσης περισσότερο δεκτικά.

Παρατηρούμε λοιπόν πως ούτε η επιλογή, αλλά ούτε και η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται πρώτα να θέσουμε κάποια βασικά ερωτήματα στον εαυτό μας και έπειτα να ξεκινήσουμε αυτό το όμορφο ταξίδι.

Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν ξεκινάμε να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, αν υπάρχει οποιαδήποτε προκατάληψη, κόλλημα για τον εκάστοτε λαό, τον πολιτισμό και τη γλώσσα του.

Τα οφέλη

Μιας όμως και μιλάμε για εκμάθηση ξένων γλωσσών, ας δούμε λίγο και τα οφέλη που έχουν.

Εκτός από άκρως γοητευτικό οι ξένες γλώσσες βοηθούν

1) Στην κατανόηση-βελτίωση της μητρικής μας γλώσσας

2) Δυνατότητα για σπουδές και εργασία στο εξωτερικό ή επαγγελματική ανέλιξη

3) Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα, ακονίζεις το μυαλό σου, ενισχύεις την σκέψη σου και τις νοητικές ικανότητες του εγκεφάλου σου. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, η εκμάθηση ξένων γλωσσών ελαχιστοποιεί την εμφάνιση άνοιας και Alzheimer.

4) Μπορείς να διαβάσεις ξένο τύπο, περιοδικά, να δεις σειρές και τηλεόραση.

5) Μπορείς να ταξιδέψεις και να μιλήσεις την γλώσσα

6) Ενισχύεις σημαντικά την αυτοπεποίθησή σου.

Μπορείτε να δείτε σχετικό άρθρο εδώ

https://greekhumans.com/tourkikh-glwssa-mia-eisagvgh/

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε εδώ

https://www.instagram.com/teacheranastasia/

https://www.youtube.com/@Ogretmenanastasya

Εικόνα: Αναστασία Δημοπούλου

* Η Αναστασία Δημοπούλου είναι MSc Καθηγήτρια Τουρκικής Γλώσσας

Πριν Φύγετε