Αρχική » Ποντιακά – Μια ζωντανή διάλεκτος στην Αυστραλία

Ποντιακά – Μια ζωντανή διάλεκτος στην Αυστραλία

0 comment 645 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Εισαγωγή

Όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό μας άρθρο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ

https://greekhumans.com/o-ellinismos-xiliometra-makria-apo-tin-ellada/

δύναται κανείς να συναντήσει Έλληνες που βρίσκονται από άκρη σε άκρη της υφηλίου. Με άλλα λόγια, έχουμε τον Ελληνισμό χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.

Ελληνική Διασπορά – Αυστραλία

Να επισημανθεί πως, εκτός από το επίκεντρο των Η.Π.Α, στην άτυπη σύγκριση των μεγαλύτερων πληθυσμιακά ελληνικών παροικιών, την 2η θέση καταλαμβάνει η κοινότητα της μακρινής Αυστραλίας. Σε συνέχεια του σύντομου άρθρου της 02 Μαρτίου 2020 στην έντυπη έκδοση της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος» (https://neoskosmos.com/en/) στην Αυστραλία, παρατίθενται οι παρακάτω γραμμές.

Η ελληνική παροικία

Σε αυτό το πολυπολιτισμικό κράτος, η ελληνική παροικία δεν είναι ένα αμελητέο μέγεθος, πάρα ταύτα αποτελεί μια υπολογίσιμη πληθυσμιακή ομάδα στον αυστραλιανό πληθυσμό. Το ελληνικό «στοιχείο» βρίσκεται συνήθως στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της πολιτισμικής ατζέντας της χώρας. Μέσω της κοινωνικοποίησης στους πολιτιστικούς συλλόγους, διατηρεί την παράδοση, κομμάτι της οποίας είναι και η ελληνική γλώσσα.

Η ελληνική γλώσσα

Αυτή η γλώσσα, που διαθέτει ένα λαμπρό παρελθόν, ομιλείται με την μορφή της Νεοελληνικής σε όλη την επικράτεια της Αυστραλιανής Κοινοπολιτείας. Ακόμα, μεταξύ των ηλικιωμένων ομιλητών, συναντάται με την μορφή ιδιωμάτων και διαλέκτων της, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής των Ελλήνων μεταναστών. Έτσι, «ακούγονται» τα κρητικά, τα κυπριακά, τα θρακιώτικα, τα ηπειρώτικα. Σημαντικό τρόπο επικοινωνίας, αποτελεί η ποντιακή διάλεκτος. Το μεγαλύτερο ποσοστό ομιλητών της εντοπίζεται στις δύο πληθυσμιακά μεγαλύτερες πόλεις, την Μελβούρνη και το Σίδνεϋ, όπου διαβιούν και τα περισσότερα μέλη του απόδημου ελληνισμού Αυστραλίας.

Τα ποντιακά

Τα ποντιακά, ομιλούνται σε καθημερινή βάση από περίπου 30.000 σε όλο το κράτος, κυρίως άτομα 1ης και 2ης γενεάς μεταναστών. Παρόλα αυτά, οι νέες γενεές διδάσκονται από τις παλαιότερες και εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, παρά τα προβλήματα που πιθανώς προκύπτουν κατά την διάρκεια της καθημερινότητας. Βασικό στοιχείο είναι ότι η πλειονότητα των πόντιων της Αυστραλίας, συναθροίζεται στους ποντιακούς συλλόγους μια φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, λαμβάνουν μέρος σε μεγάλες εκδηλώσεις, όπως το Lonsdale St. Greek Festival, το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ, που διοργανώνεται στην Μελβούρνη κάθε έτος, και φέτος διεξήχθη άνοιξη για την Αυστραλία, αλλά και σε εκδηλώσεις «αμιγώς» ποντιακές, όπως το «Συναπάντημα» στην Αδελαΐδα.

Επίλογος

Παρόλο που η διάλεκτος αποτελεί την μητρική άγνωστου αριθμού ομιλητών παγκοσμίως, λόγω των γεγονότων της αναγνωρισμένης γενοκτονίας των Ποντίων, σε συνδυασμό με αυτή των Αρμενίων και Ασσυρίων καθίσταται ιδιαίτερης σημασίας στην διάδοση της ελληνικής παράδοσης, λόγω του ένδοξου πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας (Εύξεινος Πόντος), τον οποίο διαμόρφωσε μέρος του ελληνικού έθνους. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από κάθε φορέα και την πολιτεία, ώστε να μην χαθεί το άκουσμα της διαλέκτου. Αυτό είναι το χρέος κάθε Ποντίου προς τους προγόνους του, που έδωσαν τη ζωή τους για την Πίστη τους, την παράδοση τους, το έθνος τους το ελληνικό.

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου

https://www.paratiritis-news.gr/tag/pontioi/

Φωτογραφία: Αριστείδης Ρούνης

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε