Αρχική » Συνέντευξη της Ελληκαίτης Κουρτάκη: Εγκλήματα επικαιρότητας

Συνέντευξη της Ελληκαίτης Κουρτάκη: Εγκλήματα επικαιρότητας

0 comment 662 views

Σε συνέντευξη για το https://greekhumans.com/, η φοιτήτρια Νομικής Επιστήμης ΔΠΘ κα Ελληκαίτη Κουρτάκη κλήθηκε να απαντήσει σε ζητήματα που σχετίζονται με τα εγκλήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Είναι γεγονός πως μέσα από τη συνέντευξη θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τη κα Κουρτάκη.

Η Ελένη Αικατερίνη (Ελληκαίτη) Κουρτάκη ολοκληρώνει τις προπτυχιακές της σπουδές στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.). Είναι μέλος του Crime & Μedia Lab, της Επιστημονικής-Ερευνητικής Ομάδας για το έγκλημα και την απεικόνισή του στα ΜΜΕ, και του CrimeCast, του πρώτου ελληνικού εγκληματολογικού podcast, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε). Παράλληλα, είναι Ειδική Συνεργάτιδα Επικοινωνίας του Ανεξάρτητου και Αναγνωρισμένου από τη Σύγκλητο Φοιτητικού Περιοδικού της Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α Νομικός Παλμός, Συντονίστρια και Συντάκτρια του pnykapress.gr, Αρχισυντάκτρια του Blog της Φοιτητικής-Νομικής Κοινότητας LawPedia Greece, Τακτική Συνεργάτιδα και Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Φοιτητικού Νομικού Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών Κομοτηνής Υπαγωγή, Μέλος της Ομάδας Προώθησης της Νομικής Κοινότητας Just In Case, ενώ έχει διατελέσει και Κριτής στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας». Τέλος, έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων μεταξύ των οποίων και ενότητες του προγράμματος HELP (Human Rights Education For Legal Professionals) του Συμβούλιου της Ευρώπης, εξ αποστάσεως κύκλους σπουδών από Πανεπιστήμια του Εξωτερικού αλλά και εξ αποστάσεως προγράμματα προσομοίωσης πρακτικής άσκησης από Δικηγορικές Εταιρίες του Εξωτερικού, ενώ έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό.

 

Νομική Επιστήμη

Η πρώτη ερώτηση που εύκολα γεννάται σε εμάς είναι πως επιλέξατε την ενασχόληση με τη Νομική Επιστήμη;

Νομίζω πως όποιον κι αν ρωτήσετε από το περιβάλλον μου θα σας πει πως η Νομική για εμένα δεν ήταν επιλογή αλλά μονόδρομος. Η αλήθεια είναι πως από μικρή, ούσα άκρως ομιλητική αλλά και πνεύμα αντιλογίας, θυμάμαι τους δασκάλους μου και τους καθηγητές μου να μου «δείχνουν» τον δρόμο της Νομικής ως μόνη επαγγελματική επιλογή. Είμαι πολύ τυχερή, βέβαια, γιατί οι νονοί μου είναι δικηγόροι όποτε το λάδι φαίνεται να «έπιασε τόπο». Από αυτούς άρχισα να μαθαίνω τι είναι δικηγόρος, με τι ασχολείται, ποιο το έργο του και στη συνέχεια, αφού ήξερα ότι η κατεύθυνση που μου ταιριάζει είναι η Θεωρητική, ξεκίνησα να ψάχνω και να ερευνώ τις επιλογές που θα είχα αν επέλεγα την Νομική Επιστήμη. Και, τελικά, ο «πλούτος» της με κέρδισε!

Νομική και κοινωνία

Η Νομική επιστήμη βρίσκεται στενά συνδεδεμένη με την κοινωνία. Ποια η σημασία της λοιπόν, για την κοινωνία;

Η Νομική είναι μια από τις πλέον σημαντικές επιστήμες για την κοινωνία. Η μελέτη του Δικαίου βοηθάει τον άνθρωπο να κατανοήσει ότι το «νομικοδικαιικό» σύστημα, ο νομικός κόσμος, δεν είναι αυτόνομος, δεν στέκεται έξω από τα «τείχη» της πόλης, αλλά αντίθετα είναι αλληλένδετος με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι νόμοι υπάρχουν από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο και όπως ακριβώς η κοινωνία εξελίσσεται, έτσι εξελίσσεται και ο πολίτης αλλά και ο νόμος, ο οποίος ακολουθεί την αλλαγή και προσαρμόζεται, διαφοροποιείται, «ξαναγεννιέται». Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο νόμος αλλά και εν γένει η Νομική Επιστήμη είναι ένας ζωντανός οργανισμός, έχει μια πολύπλοκη ζωτικότητα που χαρακτηρίζεται από προσαρμογή. Η Νομική αντανακλά και επηρεάζει τον πολιτισμό και η κοινωνία διαμορφώνει και διαπλάθει το Δίκαιο. Τ