Αρχική » Γερμανικά Χριστούγεννα

Γερμανικά Χριστούγεννα

0 comment 247 views

Του Ευάγγελου Παππά*

Τα Χριστούγεννα στην Γερμανία ξεκινούν την 1η Δεκεμβρίου και κορυφώνονται στις 25 και 26 Δεκεμβρίου. Κάποια έθιμα είναι ο ερχομος του Κράμπους, ενός ανθρωπόμορφου πλάσματος, που είναι ο τιμωρός των κακών παιδιών. Την 5 Δεκεμβρίου γίνονται γιορτές με τον ερχομό του, όπου κρίνει τα άτακτα παιδιά. Στην Αυστρία και την Γερμανία γιορτάζεται αυτή η νύχτα. Παράλληλα έχουν βγει ταινίες και ιστορίες με αυτόν.

Ο Άγιος βασίλης έχει τις ρίζες του σε ένα ποίημα του 1823. Η οπτικοποιημένη εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό «Harper’s Weekly» το 1863. Συμμετοχή στη δημοφιλία είχε και το παιδικό βιβλίο «The Life and Adventures of Santa Claus» του 1902. Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό, και το 1923 τζίντζερ-έιλ. Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Άι-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα. Παράλληλα οι τάρανδοι και οι κάλτσες προέρχονται από τους βόρειους λαούς. Για τους ορθόδοξους συμβολίζει τον Μέγα Βασίλειο ή τον Άγιο Νικόλαο. Παράλληλα πριν πάρει το κόκκινο χρώμα είχε δοκιμάσει το μπλε και το πράσινο. Τελικά επιλέχθηκε το κόκκινο. Ταυτόχρονα, η τελική επιλογή του κόκκινου έγινε από τους μανδύες του θεού Όντιν (σκανδιναβική μυθολογία).

Κατά την προσωπική μου άποψη, τα Χριστούγεννα τα τελευταία έτη έχουν χάσει τη βασική αξία τους. Αυτή συνίσταται στη ζεστασιά προς τους άλλους ανθρώπους, την αγάπη και την εκτίμηση προς τρίτους. Αντίθετα σκεφτόμαστε το πως θα φάμε. Επιπλέον, μας απασχολεί το πόσο αλκοόλ θα πιούμε. Ξεχνάμε πως είναι η εποχή με τα περισσότερα δυστυχήματα, λόγω μέθης. Όπως και πολλές αυτοκτονίες υπάρχουν, λόγω ότι κάποιοι δεν έχουν την περίοδο των εορτών συντροφιά. Πρέπει να κρατάμε το μέτρο και να μην σκεφτόμαστε ατομικά. Όσο μπορούμε δηλαδή να συμπάσχουμε με τον συνάνθρωπο, που αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες, ακόμα και επιβίωσης.

Πηγή εικόνας

https://www.travelstyle.gr/xristpugenna-sti-germania/

Βιογραφικό συντάκτη

* https://greekhumans.com/o-vaggelis-pappas-syntaktis-sto-greekhumans/

Πριν Φύγετε