Αρχική » Επιστημονική Διημερίδα «Ο Προσφυγικός Ελληνισμός»

Επιστημονική Διημερίδα «Ο Προσφυγικός Ελληνισμός»

0 comment 446 views

Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Ο Προσφυγικός Ελληνισμός», διοργανώνει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη (Εθνικής Αμύνης 4).

Η Επιστημονική Διημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου 2022 – 2023 και εντάσσεται στον επετειακό εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την έλευση των Μικρασιατών Προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου

Η Επιστημονική Διημερίδα θα αρχίσει την Παρασσκευή 24 Νοεμβρίου 2023, στις 18.00 με προσφώνηση του Προέδρου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Δρ. Βασιλείου Ν. Πάππα, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των επισήμων και από τις 19.00 έως τις 20.00 θα γίνει η κεντρική εισήγηση από τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Από την Μικρασιατική Καταστροφή στην Προσφυγιά και στην Ελληνική Αναγέννηση».

Η Επιστημονική Διημερίδα θα ολοκληρωθεί από τις 20.00 έως τις 20.30 με Μουσική των Αλησμόνητων Πατρίδων από τον Κωνσταντίνο και τον Ματθαίο Τσαχουρίδη.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου

Η Επιστημονική Διημερίδα θα συνεχιστεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, στις 9.30 το πρωί με πρόεδρο τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

Ο Αθανάσιος Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα μιλήσει με θέμα «Ανιχνεύοντας τη δυναμική του εικονοκλάστη Μικρασιάτη ιστορικού και πολιτικού Παύλου Καρολίδη (1849 – 1930) στο σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι».

Ο Κυριάκος Λυκουρίνος, ιστορικός, πρώην προϊστάμενος Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αρχαία Νομού Καβάλας, θα μιλήσει με θέμα «Η ένταξη των προσφύγων στην καπνική οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας: Πρόσφυγες καπνεργάτες και καπνεργάτριες στην περιοχή της Καβάλας 1922 – 1933».

Ο Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. δήμου Νέας Ιωνίας και Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας θα αναπτύξει το θέμα «η άφιξη των προσφύγων στην Αττική τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους». Στη συνέχεια από τις 10.30 έως τις 11 θα υπάρξει συζήτηση.

Στη δεύτερη ενότητα της Επιστημονικής Διημερίδας που θα αρχίσει στις 11 το πρωί, πρόεδρος θα είναι ο Νικόλαος Ζάικος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, Δρ. Ιστορίας, Επιστημονικός Συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ θα μιλήσει με θέμα «η εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Ο Κωνσταντίνος Νίγδελης, Διευθυντής του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, θα μιλήσει με θέμα «η γή της Χαλκιδικής υποδέχεται τους πρόσφυγες».

Ο Νίκος Μισολίδης, υπ. Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επιστημονικός Συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, θα μιλήσει με θέμα «In Eagle’s Nest» – Ο ρόλος των Αμερικανικών Φιλανθρωπικών Οργανώσεων στην Αποκατάσταση των Προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής».

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Τον απολογισμό των εργασιών της Επιστημονικής Διημερίδας θα κάνει ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Πηγή είδησης – εικόνας

http://efxinospontos.gr/eidiseis/9709-epistimoniki-diimerida-o-prosfygikos-ellinismos-stin-etairia-makedonikon-spoudon

Η Ομάδα του GreekHumans