Αρχική » Οικονομικά συμφέροντα άνωθεν όλων;

Οικονομικά συμφέροντα άνωθεν όλων;

0 comment 194 views

Του Αριστείδη Ρούνη*

Μια εισαγωγή

Το σημερινό ζήτημα το οποίο παρουσιάζεται στο παρόν κείμενο έχει στον τίτλο του την λέξη «οικονομικά». Ως εκ τούτου, ο κάθε αναγνώστης ο οποίος θα διαβάσει το άρθρο αυτό αναμένει από τον αρθρογράφο να «αντικρίσει» μια οικονομική ανάλυση. Ωστόσο, στις παρακάτω γραμμές θα αναφερθούν πολιτικά ερείσματα που υποστηρίζουν την ερώτηση του τίτλου. Ας «ξεκινήσουμε» βέβαια από την προσπάθεια εννοιοδότησης των «οικονομικών συμφερόντων». Τι μπορεί να είναι δηλαδή αυτά τα συμφέροντα;

Το συμφέρον

Το συμφέρον είναι αυτή η κατάσταση που κάποιος άνθρωπος κερδίζει κάτι. Αυτό μπορεί να είναι, είτε άυλης μορφής είτε κάτι υλικό. Υφίσταται έτσι η έννοια της εύνοιας που μπορεί κανείς να λάβει από κάποια κατάσταση, αλλά υπάρχει δυστυχώς και το χρήμα. Ο λόγος που αναφέρεται το επίρρημα «δυστυχώς» είναι η λέξη γύρω από την οποία θα στοιχειοθετηθούν οι παρακάτω προτάσεις. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την υλική μορφή του συμφέροντος, μπορεί να επισημανθεί πως αυτό περιλαμβάνει το οικονομικό συμφέρον. Κάποιο κράτος ή νομικό πρόσωπο ή ιδιώτης ή πολυεθνική εταιρία ή οργανισμός κερδίζει χρήματα. Τα χρήματα αυτά προέρχονται συνήθως από διαπραγματεύσεις. Άρα, εφαρμόζεται μια μορφή πολιτικής.

Συνεχίζοντας προς την κατεύθυνση της επεξήγησης του «δυστυχώς», θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα τις διπλωματικές επαφές. Όταν δυο κρατικοί αξιωματούχοι ασκούν διπλωματία για την υπογραφή μιας συμφωνίας, η οποία θα αποφέρει οικονομικό συμφέρον, είναι λογικό ο στόχος να είναι η αποκόμιση κερδών και μάλιστα χρηματικών κερδών. Λόγου χάρη, σε μια περίπτωση μπορούν να πωληθούν από μια χώρα σε μια άλλη όπλα. Με άλλα λόγια, να υπογραφούν συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα. Ο τρόπος που λειτουργεί το κράτος που προμηθεύει το άλλο κράτος με όπλα στοχεύει στο οικονομικό κέρδος, άρα συμφέρον. Οπότε, εκ των πραγμάτων καθίσταται αρκετά δύσκολο να ληφθεί υπόψη μια καλή διμερής σχέση ή η ανάπτυξη μιας φιλίας με τρίτη χώρα, μπροστά από ένα οικονομικό deal. Άρα, το κράτος που έχει τη βαριά βιομηχανία κατασκευής στρατιωτικού υλικού θα την αξιοποιήσει στο έπακρον με σκοπό το κέρδος.

«Προχωρώντας» περαιτέρω την ανάλυση του ανωτέρω παραδείγματος, αξίζει να τονιστεί πως πολλάκις έχει γραφεί ότι δεν υπάρχουν φιλίες στην εξωτερική πολιτική, παρά μόνο συμφέροντα, τα οποία είναι συνήθως προς την κατεύθυνση την οικονομική. Έτσι, μια καλή γειτονία μεταξύ δυο κρατών δύναται να «χαλάσει». Ορισμένες διμερείς, τριμερείς ή πολυμερείς φιλίες μπορούν να τερματιστούν άμεσα. Αυτό γιατί; Διότι πολύ απλά βρέθηκε στη μέση αυτών ο παράγοντας «οικονομικό συμφέρον». Επιπλέον, δεσμοί ετών μπορούν να τελειώσουν μεταξύ μιας χώρας και ενός διεθνούς οργανισμού ή ενός υπερεθνικού οργανισμού. Όλα αυτά ανήκουν στην περίπτωση που μια διμερής «υγιής» κατάσταση αποσταθεροποιείται λόγω του «ερχομού» του οικονομικού παράγοντα.

Μια άλλη περίπτωση που μπορούμε να επισημάνουμε είναι αυτή που κάποια κυβέρνηση δύναται να αμελήσει την πολιτική ιδεολογία της για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη. Είναι γεγονός πως το χρήμα είναι αρκετά «γλυκό» και κάποιες πολιτικές μπορούν να ασκούνται με γνώμονα οικονομικό. Ενώ δηλαδή κάποια εξουσία πρεσβεύει συγκεκριμένες ιδέες, όλα μπορούν να ανατραπούν στο βωμό του κέρδους. Τίποτα δεν είναι σταθερό, καθετί μπορεί να αλλάξει. Οι πολιτικές εφαρμόζονται από ανθρώπους. Οι άνθρωποι προσεγγίζονται από άλλους ανθρώπους που υπόσχονται κέρδη σε κάποιος άλλους. Ακολούθως όλα γίνονται με μεγάλη ταχύτητα. Μια χώρα που μπορεί να ασκεί πολιτικές υπέρ του λαού της, ξαφνικά μπορεί να μεταβάλλει την πολιτική της. Μπορεί για παράδειγμα, ενώ στηρίζει τους ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, να υπογράψει συμφωνία για προμήθεια οπλικών συστημάτων.

Επίλογος

Καταλήγοντας, είναι φανερό πως μπροστά στο οικονομικό όφελος δύσκολα κανείς αρνείται μια συμφωνία. Πολλές φορές καταρρίπτεται η στήριξη του πατριωτισμού. Εφαρμόζονται αντεθνικές πολιτικές για το οικονομικό κέρδος. Είναι μια από τις μάστιγες των ημερών μας και θα συνεχίσει να είναι και στα επόμενα έτη. Αυτό διότι και στο μέλλον άνθρωποι θα διαπραγματεύονται και θα «κλείνουν» συμφωνίες. Σε αυτό το σημείο προτείνεται να περατωθεί η σύντομη ανάλυση του ζητήματος, καθώς είναι πασιφανές πως πολλές απόψεις μπορούν να γραφούν. Αν κανείς επιθυμεί να πραγματοποιήσει μια φιλία που θα είναι σταθερή σε προσωπικό ή διακρατικό επίπεδο, το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να μην πλαισιώνεται από οποιαδήποτε μορφή οικονομικού συμφέροντος.

Αρχική δημοσίευση του άρθρου εδώ

https://pollsandpolitics.gr/oikonomika-symferonta-anothen-olon/

Πηγή φωτογραφίας

https://www.kathimerini.gr/

*Βιογραφικό συντάκτη

https://greekhumans.com/general/

Πριν Φύγετε