Του Αριστείδη Ρούνη*
Εισαγωγή
Είναι γεγονός πως πολλοί συμπολίτες μας μεταβαίνουν από την πόλη, όπου διαβιούν στο χωριό, από όπου κατάγονται κάποιες ημέρες του χρόνου. Αυτές μπορεί να είναι τα Χριστούγεννα, η θερινή περίοδος ή η περίοδος της εορτής του Πάσχα. Στις παρακάτω γραμμές θα επικεντρωθούμε στο Πάσχα. Ειδικότερα, οι «χωριανοί», όπως αναφέρονται, επιστρέφουν στο χωριό τους για να εορτάσουν μαζί με συγγενείς και φίλους τις άγιες ημέρες. Καταφθάνουν σε αυτά τα εδάφη για να αναφωνήσουν όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη».
Η περίπτωση του Διλόφου
Όπως είδαμε στο πρώτο και στο δεύτερο άρθρο αυτής της σειράς κειμένων, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ
https://greekhumans.com/dilofo-voiou-kozanhs-enas-oreinos-paradeisos/
το Δίλοφο είναι να χωριό ορεινό, ένα χωριό με μεγάλη ιστορία. Έτσι, θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένο γεγονός που έλαβε χώρα παλαιότερα.
Συγκεκριμένο γεγονός
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, ας δούμε το συγκεκριμένο γεγονός. Το Πάσχα λοιπόν, του 2002, η λειτουργία του Επιταφίου στον Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου ήταν πολύ διαφορετική από άλλες σχετικές λειτουργίες. Τι ήταν αυτό που την έκανε διαφορετική όμως; Ήταν η ώρα διεξαγωγής της. Ξεκινούσε στις 1600. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τις ακτίνες του ήλιου να ζεσταίνουν τους παρευρισκόμενους κατά την περιφορά του επιταφίου. Η περιφορά γινόταν μόνο στην κεντρική πλατεία του χωριού. Αντιστοίχως, η Αναστάσιμη λειτουργία είχε ως ώρα έναρξης στις 2100 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Οι ώρες τροποποιούνταν αναλόγως με το πρόγραμμα των ακολουθιών σε διπλανές κοινότητες. Αυτό συνέβαινε καθώς ένας ιερέας έπρεπε να τελέσει αυτές τις ακολουθίες σε 2 ή και 3 χωριά.
Το παραπάνω γεγονός ήταν κάτι διαφορετικό και νόμιζα τότε ως νεαρός έφηβος ότι δεν υπήρχε η περίπτωση να ξανασυμβεί. Ωστόσο, διαψεύστηκα, καθώς κατά την περίοδο Covid-19 στην Ελλάδα, αυτό έγινε πραγματικότητα εκ νέου. Μάλιστα, συνέβη στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε κάθε γωνιά της χώρας, έπειτα από απόφαση της πολιτείας, όταν η Ανάσταση έγινε σε διαφορετική ώρα από τα μεσάνυχτα.
Πηγή Φωτογραφίας
Όλα τα σχετικά άρθρα εδώ
https://greekhumans.com/category/analysis/dilofo-voiou-kozanhs/
*Βιογραφικό συντάκτη
https://greekhumans.com/general/