Αρχική » Συνέχεια στη διατήρηση της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς

Συνέχεια στη διατήρηση της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς

0 comment 743 views

Μετά από 18 μήνες περίπου αναστολής λειτουργείας των πολιτιστικών συλλόγων, αυτοί άνοιξαν και συνεχίζουν το έργο τους (ΦΕΚ Β’ 4206/12-9-2021). Πλήθος χορευτών ή και ανθρώπων που επιθυμούν να ξεκινήσουν να μαθαίνουν πτυχές της ελληνικής παράδοσης μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου και ως μέλη μιας κοινωνικής ομάδας, εγγράφονται σε συλλόγους.

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ».

Ειδικότερα, ας αναφερθούμε στο Ιστορικό και τις δράσεις των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ». Ο σύλλογος ιδρύθηκε επίσημα το 2008, προϋπάρχει όμως σαν χορευτική ομάδα από το 1998 με χοροδιδάσκαλο τον κ. Περικλή Διαμαντή. Έδρα του είναι η Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης και η δύναμή του ξεπερνά τα 200 μέλη. Σκοπός του Συλλόγου είναι η διάσωση και μεταλαμπάδευση της πολιτιστικής και λαογραφικής παράδοσης του τόπου μας στις επερχόμενες γενιές.

Στον Σύλλογο λειτουργούν οκτώ χορευτικά τμήματα, κάθε ηλικίας, στα οποία διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα, τις Αλησμόνητες πατρίδες, καθώς και την Κύπρο, ύστερα από καταγραφή, έρευνα και μελέτη, της λαογραφικής ομάδας του Συλλόγου. Τα τμήματα αυτά πλαισιώνουν πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, από όπου έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Ο Σύλλογος πέρα των άλλων τού δράσεων, έχει καθιερώσει σε ετήσια βάση δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις: Το “Σεργιάνι στη λαϊκή μας παράδοση” και τις “Αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής”.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι, ο Σύλλογος είναι ιδιαίτερα υπερήφανος για την ιματιοθήκη του, η οποία αριθμεί περί τις 1800 παραδοσιακές φορεσιές από πλείστες γεωγραφικές περιοχές της πατρίδας μας, ένα τμήμα της οποίας παρουσιάζεται κατά καιρούς σε ειδική έκθεση παραδοσιακών φορεσιών με διαφορετική θεματολογία, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει σπάνιες αυθεντικές φορεσιές και κοσμήματα, καθώς και πιστά αντίγραφα αυτών. Ο σύλλογος βρίσκεται στη διεύθυνση: Ολυμπιάδος 40Α, Άνω Πόλη και με το σύνθημα «Γίνε και εσύ Φίλος της Παράδοσης», εύχεται καλή χορευτική χρονιά και περιμένει καθεμιά και καθένα στη χορευτική του συντροφιά!

Διαβάστε σχετική ανακοίνωση εδώ

https://greekhumans.com/2021/09/21/gine-kai-esy-filos-tis-paradosis/

Πηγή πληροφόρησης – φωτογραφίας

Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»

Η ομάδα του GreekHumans

Πριν Φύγετε